Засуджені в Ірані за шпигунство американці звільнені під заставу

Засуджені в Ірані за шпигунство американці звільнені під заставу
АР

Про це повідомляєагентство Reuters із посиланням на дипломатичне джерело.

За данимиагентства AFP, звільнені американці у супроводі представників Оману вжевилетіли до Оману з аеропорту Тегерана.

Раніше адвокат американськихгромадян Масуд Шафія повідомляв, що гроші для звільнення під заставу обохзасуджених були внесені властями Султанату Оман. Шафія також говорив, що йомувдалося улагодити усі формальності, які дозволяють звільнити американців.

"Я зробив усе,що повинен був зробити як їх адвокат", - заявив Шафія.

За повідомленнямиагентства АР, звільнені американці і дипломати Омана добралися з в’язниці ваеропорт в автомобільному конвої. У конвої знаходилися також представникипосольства Швейцарії, яке представляє інтереси США, що не мають дипломатичнихвідношень з Іраном.

Представникиправозахисної організації Міжнародна амністія з штаб-квартирою в Лондоні вженазвали звільнення американських громадян "давно назріваючимрішенням".

"Іранськівласті нарешті знайшли здоровий глузд... Вони (звільнені американці) теперзможуть негайно залишити  Іран івозз’єднатися зі своїми рідними", - сказав заступник директора Міжнародноїамністії по Близькому Сходу і Північній Африці Хассібі Хадж Сахрауї.

Судова операціяпо звільненню громадян США повинна була відбутися ще минулого тижня, але булавідкладена через відсутність одного з двох суддів, підпис яких був потрібнийдля її здійснення. Один суддя раніше поставив підписи у документах, але бувпотрібний підпис другого, який знаходився у відпустці до вівторка.

Громадяни СШАСара Шурд, Шейн Бауер і Джошуа Феттел були затримані 31 липня 2009 рокуіранськими прикордонниками на заході країни в районі прикордонного населеногопункту Маріван через відсутність в’їзних віз до Ірану.

Перші судовіслухання у справі американців пройшли за зачиненими дверима 6 лютого 2010 рокув Тегерані. Під час слухання громадяни США, звинувачені у шпигунстві інезаконному перетині кордону, не визнали провину ні по одному з пунктів. Увересні минулого року за станом здоров’я Сара Шурд була відпущена під заставу урозмірі 500 тисяч доларів і повернулася до США. Пізніше вона заявила, що більше ніколи не поїде до Ірану.

Революційний судІсламської республіки 21 серпня 2011 року визнав Бауера і Феттела винними ушпигунстві і незаконному проникненні на територію країни, засудивши обох довосьми років позбавлення волі.

Президент ІрануМахмуд Ахмадінеджад  13 вересня заявив вінтерв'ю телеканалу NBC News, що двох громадян США звільнять протягом"кількох днів". За словами президента ІРІ, рішення про звільненнябуло прийняте "з гуманітарних міркувань". Того ж дня адвокатамериканців повідомив про те, що за звільнення кожного американця призначеназастава у розмірі 500 тисяч доларів. Після звільнення, за словами адвоката,Бауер і Феттел отримають можливість залишити Іран.

Проте у зазначеніАхмадінеджадом терміни звільнення американців не відбулося. Раніше агентство APзазначало, що це могло бути пов’язано з тим, що  заявивши про швидке звільнення американськихгромадян президент Ірану практично не може чинити істотного впливу на рішеннясудової системи, яку контролюють представники правлячих в Ірані консервативнихкругів ісламського духівництва.

Власті СШАнеодноразово вимагали від Тегерана звільнити своїх громадян, які, за версієюВашингтона, як туристи подорожували по Іраку і опинилися на території Іранупомилково. Родичі і друзі засуджених також відкидали можливість їхньоїпричетності до шпигунської діяльності.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK