Німецькі ЗМІ пояснили, чому Путін дозволив звільнити свого найкращого міністра

Німецькі ЗМІ пояснили, чому Путін дозволив звільнити свого найкращого міністра
АР

Як пише онлайн-видання газети Die Welt,приводом для звільнення послужило порушення внутрішньої дисципліни. Кудрінзаявив у Вашингтоні, що не працюватиме в уряді, який у майбутньому очолитьДмитро Медведєв. Російський президент образився, оскільки вважав подібні заявинеприпустимими.

Пізніше у конфлікт втрутився Володимир Путін,який під час телефонної розмови із Кудріним повідомив, що міністру настав часпіти. Die Welt пише, що Путін пожертвував своїм найкращим міністром, бо нехотів бути ще більш безцеремонним щодо Медведєва. Він попередив усіх міністрів,щоб ті не заперечували майбутньому голові уряду, а всі питання вирішувалибезпосередньо з ним.

Видання зазначає, що Кудріна зараховували докола найближчих радників Володимира Путіна, хоча він і дозволяв собі критику наадресу російського керівництва. Так, на початку року Кудрін заявив, щовідсутність політичної конкуренції у країні перешкоджає економічному зростанню,а контроль з боку держави гальмує розвиток бізнесу.

Але все-таки опозиціонером або дисидентомКудрін не був. Die Welt пише, що він - розумний чиновник, який абсолютно точнознає, що можна сказати, а що не можна. Наприклад, свого часу він підтримаварешт Михайла Ходорковського, якого Путін переслідує з особистих мотивів.

Тим часом, Frankfurter Allgemeine звертаєувагу на те, як була зрежисована публічна прочуханка Кудріна. Дмитро Медведєввиглядав дуже ображеним і надто рішучим і явно хотів продемонструвати своєвміння приймати рішення в якості глави держави. Саме засідання комісії змодернізації російської економіки проходило за закритими дверима. Але Медведєвне хотів позбавляти росіян такого видовища, тому сцену публічної стратиміністра фінансів, зняту на відео відразу після відставки Кудріна розмістили насайті Кремля.

Frankfurter Allgemeine зазначає, що в Росіїбагато хто визнав заяву Кудріна спробою продемонструвати громадськості, щоМедведєв - "кульгава качка". Екс-міністр і раніше дозволяв собівідкрито критикувати економічний курс уряду. Проте Путіну нелегко далася йоговідставка - йому довелося пожертвувати міністром, який колись, по суті, проклавйому дорогу у Кремль. Проводячи розумну фінансову політику, Олексій Кудріндопоміг Путіну набрати очки в очах світової громадськості, коли той обіймавпост президента.

Медведєв та Путін дозволяли Кудріну залишатисяна посаді міністра фінансів, незважаючи на його критику. Вони знали, що Кудрінє гарантом того, що іноземний капітал не так швидко витече із країни, як цевідбувалося раніше. Але цього разу, як зазначає видання, Кудрін переступив межідозволеного. Ображати президента в Росії має право тільки одна людина - Путін.

Міністри, які можуть вдарити кулаком по столубез дозволу, не вписуються в концепцію майбутнього президента Росії, підкреслюєFrankfurter Allgemeine.

Нагадаємо, що 26 вересня президент РФ ДмитроМедведєв запропонував Олексію Кудріну протягом дня подати у відставку, якщо вінне згоден із главою держави. Кудрін заявив, що перед ухваленням рішення провідставку, якого зажадав Медведєв, порадиться із прем'єр-міністром РФВолодимиром Путіним.

Після цього міністр був відправлений увідставку.

За матеріалами: Російська служба Deutsche Welle


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK