Клінтон: сирійці "запам'ятають" вето Росії на резолюцію ООН

Клінтон: сирійці "запам'ятають" вето Росії на резолюцію ООН

Держсекретар США Гілларі Клінтон заявила, що Рада Безпеки ООН, відхиливширезолюцію, не впоралася зі своїми прямими обов'язками і що Росії і Китаюдоведеться пояснити сирійському народові і тим, "хто бореться за свободу іправа людини у всьому світі", чому вони заблокували прийняття документа .

"Країни,що продовжують поставляти режиму Башара Асада зброю, з якої стріляють у невиннихчоловіків, жінок і навіть дітей, повинні сильно задуматися про те, що вонироблять", - заявила Клінтон.

"Цікраїни обрали невірну сторону з точки зору історії. У цій суперечці вонизахищають зовсім не тих, кого варто було б" - додала глава американськоїдипломатії.

За словамидержсекретаря, сирійський народ цього не забуде.

Згідноз даними ООН, за сім місяців, що минули з початку протестів, у Сирії були вбитіпонад 2700 мирних громадян.

Західнікраїни розкритикували рішення Росії і Китаю накласти вето на резолюцію РадиБезпеки ООН, яка засуджує сирійську владу за придушення антиурядових протестів.

ГлаваМЗС Франції заявив, що це "сумний день" для Сирії, у той час якпостійний представник США при ООН висловила своє обурення діями Москви іПекіна.

Європейськікраїни тричі змінювали текст резолюції, намагаючись зробити формулюваннядокумента прийнятними для Росії і Китаю, які є постійними членами Ради безпекиООН з правом блокування будь-якого рішення.

Зокрема,із проекту резолюції були вилучені прямі заклики до введення санкцій протиДамаска, вони були замінені пропозицією вжити "цілеспрямованих заходів",якщо сирійська влада не змінить своєї політики.

ПротеМосква і Пекін не задовольнилися поправками: їх не влаштувало те, що кінцевийпроект резолюції не містив пункту, що виключає можливість збройного вторгненнядо Сирії.

Приголосуванні в Раді Безпеки 4 жовтня дев'ять країн-членів РБ ООН проголосували"за", Ліван, Індія, Бразилія та ПАР утрималися.

Навесніцього року Росія і Китай утрималися під час прийняття в ООН резолюції щодоЛівії, що дозволило країнам Заходу надати військову допомогу супротивникамМуаммара Каддафі.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK