Десять років тому почалася військова операція США в Афганістані

Десять років тому почалася військова операція США в Афганістані
АР

Операцію Непохитна свобода розпочатоу відповідь на теракти 11 вересня в Нью-Йорку і Вашингтоні. Їїметою було упіймання або знищення Усами бін Ладена, а також повалення радикальногоруху Талібан, що перебував при владі і надав притулок лідерові Аль-Каїди.

Задва місяці США і їх головному союзникові Великобританії вдалося усунути відвлади талібів, головою перехідної адміністрації було призначено Хаміда Карзая.

Дляпідтримки безпеки в Афганістані було розгорнуто військову місію НАТО, якаотримала назву ISAF (International Security Assistance Force, створена згідно зрезолюцією Ради Безпеки ООН від 20 грудня 2001 року).

Однакпоступово таліби оговталися від удару і розгорнули великомасштабну партизанськувійну проти нової влади і сил міжнародної коаліції. Зараздля боротьби з Талібаном в Афганістані розміщено близько 140 тисячвійськовослужбовців міжнародних сил.

Заданими iСasualties.org (незалежного сайту, створеного для відстеження втрат, якихзазнає коаліція в Афганістані) за десять років війни в Афганістані загинули2753 солдати, 1801 з яких - військовослужбовці армії США, Великобританіявтратила 382 солдати.

Улистопаді 2010 року на саміті НАТО в Лісабоні було прийнято рішення, що афганськавлада повністю візьме на себе контроль за безпекою в своїй країні до 2014 року,а військовий контингент США до цього часу залишить Афганістан.

Учервні Барак Обама у зверненні до нації заявив, що США мають намір вивести зАфганістану цього року 10 тисяч військовослужбовців. Доліта 2012 року з Афганістану планується вивести 33 тисячі військовослужбовцівСША, а до 2014 року процес виведення військ буде завершено. Однаку жовтні командувач ISAF американський генерал Джон Аллен заявив, щовійськовослужбовці США залишаться в Афганістані і після 2014 року, незважаючина існуючі домовленості.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK