Міжнародна амністія: правозахисники Росії все ще у небезпеці

Міжнародна амністія: правозахисники Росії все ще у небезпеці

Ті, хто насмілюється викривати порушення прав людини ікритикувати владу в Росії, часто зазнають нападів, а часом їх вбивають черезроботу, яку вони ведуть, заявив представник організації Джон Дальхейсен.

"Терпітице не можна. Напади не розслідуються сповна і незалежним чином, а злочинцямвдається уникати покарання", - наголосив заступник директора програми зЄвропи та Центральної Азії "Міжнародної амністії".

Розслідуваннявбивства Анни Політковської, що сталося 7 жовтня 2006 року, повільнопросувається вперед. Якзазначив головний редактор "Новой газеты" Дмитро Муратов в інтерв'ю агентствуИнтерфакс, "заарештований передбачуваний вбивця і виявлений один зорганізаторів - колишній начальник відділення оперативно-пошукового управлінняГУВС Дмитро Павлюченко".

"Цевеличезний успіх і Слідчого комітету, і нашої газети, яка веде своєрозслідування", - додав Муратов.

Тимне менше, немає ніяких гарантій, що всі учасники злочину і його замовникибудуть притягнуті до відповідальності, вважають в "Міжнародній амністії".

Цюдумку поділяє і голова Московської Гельсінкської групи Людмила Алексєєва, яка,як повідомляє агентство Интерфакс, сумнівається, що слідству вдасться вийти нареального замовника.

Алексєєване відкидає, що до вбивства Політковської може бути причетна "якась ланкавладних структур", що працюють відповідно до принципу "не здаватисвоїх", сказала правозахисниця.

Знедавніх випадків нападів на журналістів, громадських активістів та адвокатів,котрі займаються правами людини, успішно розслідували тільки вбивство юристаСтаніслава Маркелова і журналістки Анастасії Бабурової, наголошується вдоповіді "Міжнародної амністії".

Іншівипадки - такі як викрадення і вбивство правозахисниці Наталії Естемірової,жорстоке побиття журналіста газети "Коммерсант" Олега Кашина і нападна головного редактора газети "Химкинская правда" Михайла Бекетова -залишаються нерозкритими, нагадує "Міжнародна амністія"

"Доти,поки голоси коментаторів не отримають повноправного визнання і необхідногозахисту, Росія не зможе побудувати громадянське суспільство, яке їй такпотрібно. Замість цього в країні будуть продовжувати процвітати корупція,зловживання владою та порушення прав людини", - зазначив Джон Дальхейсен. Тимчасом, в день п'ятиліття вбивства Анни Політковської "Новая газета"відкриває сторінку, присвячену журналістці, на сайті соціальної мережіFacebook. Цебуло зроблено "у тому числі і для того, щоб люди могли ділитися тим, прощо вони бояться говорити публічно", - сказав Дмитро Муратов.

Активісти"Міжнародної амністії" заявляють, що в найближчий рік продовжатьвести кампанію за повне незалежне розслідування нападів на журналістів іправозахисників.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK