Маккрістал: В афганській війні до перемоги ще далеко

Маккрістал: В афганській війні до перемоги ще далеко

За словамиМаккрістала, США та їхні союзники поНАТО ледь виконали тільки половинупоставлених в Афганістані завдань.

Операція"Непохитна свобода", розпочатапісля терактів 11 вересня 2001 року, буласпрямована на піймання Усами бін Ладенаі знищення Талібану. Бін Ладен був убитийамериканським спецназом, однак таліби,навпаки, тільки зміцнили свою присутністьв країні.

Згідно з інформацією ООН,більш як 10 тисяч мирних афганців буливбиті у результаті бойових дій тількиза останні п'ять років.

Загинулотакож понад 2500 іноземних військовослужбовців,переважно американців.

Конфліктвже обігнав за тривалістю війну уВ'єтнамі і став найтривалішим в історіїСША.

Виступаючи в Раді з іноземнихсправ, генерал Маккрістал, якого змусили2010 року піти у відставку після інтерв'юв журналі Rolling Stone, сказав, що найважчесьогодні в Афганістані - це створеннялегітимного уряду, якому б вірилипересічні афганці та який міг би статипротивагою впливу Талібану.

"Намне вистачало знань, та й зараз не вистачає,- сказав він. - Більшість із нас, включнозі мною, мали досить штучне уявленняпро ситуацію й історії, і наш погляд нанедавню історію, останні 50 років, бувжахливо спрощеним".

Він додав, щов той час, як необхідність дій в Афганістанібула зрозуміла, рішення вторгнутися вІрак багатьом у мусульманському світіпредставлялося незаконним, і до того жвідвернуло частину військових ресурсів,які знадобились би в Афганістані.

Висловлюваннягенерала Маккрістала прозвучалиодночасно з висновками коаліціїгуманітарних організацій про те, щомільярди доларів допомоги принеслилише часткове поліпшення життя дляафганців.

Найбільше прогресупотребують сфери освіти та охорониздоров'я, які знаходяться в жахливомустані.

За словами кореспондентаБі-бі-сі в Кабулі Пола Вуда, західнічиновники визнають, що в багатьох районахкраїни насильство продовжиться післявідходу бойових підрозділів НАТО 2014року. Без мирної угоди з талібами, вважаєвін, покласти край війні, на думкубагатьох, навряд чи вдасться.

За 10років до Афганістану було доставленоблизько 57 млрд доларів гуманітарноїдопомоги, але незважаючи на певні успіхи,витрати не завжди приносили реальнеполіпшення для громадян країни.

Наприклад,згідно з даними міністерства охорониздоров'я, сьогодні 80% афганців маютьдоступ до медичної допомоги порівняноз 9% 2001 року.

Щоправда, багато злікарень-новобудов закриті або незабезпечені медичним обладнанням іліками.

Країні також доводитьсямати справу з найжорстокішою посухою,в результаті якої, за очікуваннямиекспертів Продовольчої програми ООН,треба буде рятувати від голоду близько2,6 мільйонів чоловік.

На початкутижня правозахисна організація"Міжнародна амністія", відзначившипрогрес у законодавстві щодо захиступрав людини, доступність освіти тамедицини, зменшення дискримінації протижінок, разом із тим підкреслила, що вдеяких сферах, у тому числі в органахправосуддя й поліції, ситуація залишаєтьсяколишньою або навіть погіршується.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK