ВЗГЛЯД: Газпром відкриє кран

ВЗГЛЯД:  Газпром відкриє кран
www.novoskop.ru

Росія пообіцяла відновити поставки газу в Європу через територію України об 11.00 у вівторок, повідомило агентство France Press з посиланням на представника Чехії, яка головує в Євросоюзі. При цьому представник зазначив, що ЄС вітає цю обіцянку.

Трохи раніше постійний представник Росії при Євросоюзі Володимир Чижов заявив, що Єврокомісія підписала в новій редакції документ про контроль транзиту російського газу через Україну. 

«Документ підписано», - сказав він. 

Як передає РІА Новости, під документом поставив підпис єврокомісар з енергетики Андріс Пієбалгс. У церемонії підписання взяли участь віце-прем'єр Ігор Сечін, який курирує російський ПЕК, і голова Газпрому Олексій Міллер. 

Як вже писала газета ВЗГЛЯД, в понеділок українська сторона поставила свій підпис під протоколом про транзит газу. Причому документ був підписаний українською стороною без будь-яких додаткових застережень, повідомив Газпром. 

Раніше повідомлялося, що Росія може відновити постачання газу в Європу через територію України в найближчі години, якщо переконається, що підписаний у понеділок Києвом протокол про міжнародний моніторинг транзиту легітимний.

Росія і ЄС підписали цей документ, який є для Москви обов'язковою умовою початку транзиту, ще 10 січня. Україна зробила це днем пізніше, однак з'ясувалося, що вона підписала протокол із умовою про декларацію, в якій вимагала від Росії безкоштовно надавати їй 21 млн. кубометрів газу щодня для забезпечення транзиту. 

При цьому Київ відвів для роботи комісії з моніторингу максимум два місяці. Лише під тиском Європи Україна знову підписала протокол, цього разу - без будь-яких застережень. 

У понеділок ввечері в Брюсселі мала відбутися неформальна зустріч представників ЄС, Росії та України. Російську сторону представляли голова Газпрому Олексій Міллер і голова Міненерго Сергій Шматко, українську - голова Нафтогазу Олег Дубина, віце-прем'єр Григорій Немиря, міністр енергетики України Юрій Продан і заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв. 

Неформальна зустріч розпочнеться відразу після позачергового засідання міністрів енергетики ЄС, основною темою якого стане питання про постачання російського блакитного палива європейським споживачам.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK