Ъ: Москва і Київ розкурили люльку миру

Ъ: Москва і Київ розкурили люльку миру
Reuters

Росія оголосила про завершення газової війни з Україною, пообіцявши сьогодні о 10 ранку відновити експорт газу в Європу. До 16:00 середи газ повинен покинути територію України. Однак конфлікт сторін далекий від завершення. Газпром знову погрожує перекрити транзит, якщо Україна продовжить відбирати газ на технологічні потреби. Київ не приховує, що саме так і вчинить.

Учора вранці віце-прем'єр України Григорій Немиря та заступник голови НАК Нафтогаз України Володимир Триколич повторно підписали протокол про організацію міжнародного контролю транзиту газу по Україні - без додатків і застережень. Напередодні прем'єр країни Юлія Тимошенко вписала у затверджений Росією документ посилання на додаткову декларацію, що змусило президента РФ Дмитра Медведєва назвати протокол "нікчемним". У результаті сторонам довелося підписувати документ заново і тільки ввечері глава Газпрому Олексій Міллер все-таки пообіцяв відкрити вентиль на західних кордонах Росії 13 січня о 10:00 за московським часом.

"Розпочнемо пробне прокачування газу через станцію Суджа (Росія - Ъ) у напрямку західних споживачів і газовимірювальних станцій Орлівка (в Україні - Ъ), що дозволяє забезпечити постачання газу на Балкани", - пояснив пан Міллер в ході зустрічі з прем'єром Володимиром Путіним. У Нафтогазі України уточнили, що в Румунію, Молдову та Польщу газ потрапить до 16:00 14 січня. "Наша система працює в реверсному режимі і для переведення її у нормальний режим потрібно 36 годин", - пояснив Ъ представник компанії Валентин Землянський.

Водночас, основні протиріччя Росії та України стосовно постачань і транзиту газу досі не знято. Зокрема, не вирішено конфлікт навколо технологічного газу, який забезпечує роботу газотранспортної системи. Газпром, як і раніше, не постачає газ Україні. Потужності газових сховищ країни дозволяють забезпечувати газом тільки внутрішній ринок, але не прокачування газу в Євросоюз. "Тому Україна і далі відбиратиме 21 млн кубометрів газу для прокачування іншого обсягу в напрямку ЄС", - говорить Валентин Землянський. Саме через це 7 січня Росія зупинила транзит газу в Європу.

У Газпромі розуміють, що новий конфлікт майже неминучий. "Нафтогаз України повинен розуміти, що роблячи такі заяви і дії, українська сторона вкотре створює кризову ситуацію з транзитом російського газу європейським споживачам", - говорить представник російської монополії Сергій Купріянов.

Прем'єр Росії дав зрозуміти, що готовий на будь-яку форму контролю транзитних постачань газу по території України

Єдиний вихід для сторін - протягом 36 годин домовитися про ціну постачань газу Україні і підписати відповідний контракт. Однак станом на вчорашній вечір їхні позиції стосовно цього питання анітрошки не зблизилися. Представники України вчора вголос цін не називали. Джерело Ъ, близьке до уряду країни, говорить, що вона "готова на $ 250 за тис. кубометрів". Саме стільки запропонував Україні Газпром 31 грудня 2008 року, однак отримав відмову - Україна наполягала на $ 201 за тис. кубометрів. Але відтоді змінилася російська позиція. Вчора заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв знову підтвердив, що ціна на газ для України в січні складе "не менше $ 450 за тис. кубометрів". "Якщо в України виникнуть проблеми з фінансуванням постачань газу, то вона може звернутися до міжнародного співтовариства, - додав віце-прем'єр Ігор Сечін. - Ми знаємо, що МВФ обіцяв їй кредит у $ 16,5 млрд. Якщо буде звернення до Росії, то ми готові його розглянути".

Крім ціни, говорять знайомі із ситуацією джерела Ъ, сторони повернуться до обговорення ще двох принципових моментів - можливості збереження діючої схеми постачань газу в Україну за участю посередника в особі Rosukrenergo (на 50% належить Газпрому) і допуску Газпрому до управління газотранспортною системою України. У неділю ввечері Володимир Путін в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD нагадав про підписаний меморандум щодо створення міжнародного консорціуму Росії, України та Німеччини, можливо, із залученням Італії та Франції, "який бере в оренду газотранспортну систему України". Але якщо "українська держава захоче, ми готові взяти участь і в її приватизації". Прем'єр Росії дав зрозуміти, що готовий на будь-яку форму контролю транзитних постачань газу по території України.

Єврокомісар Андріс Пієбалгс також пообіцяв, що якщо експорт в Євросоюз не буде відновлено або знову буде відключено, ЄС "призначить винного" за все, що відбувається

На початку 2007 року нафтогазова війна Росії і Білорусі завершилася продажем Газпрому 50% акцій газотранспортної системи Білорусії - ВАТ Білтрансгаз. Раніше Росія неодноразово пропонувала взяти газотранспортну систему України в довгострокову оренду, щоб сама система залишилася у власності української держави. "Від цього тільки усі б виграли", - сказав Володимир Путін. Проте відповіді на цю пропозицію з Києва вчора не було. Однак Ігор Сечін заявив, що міжнародні експерти здійснюватимуть контроль за транзитом газу по Україні на постійній основі, а не протягом "30 днів", як це обговорювалось 10-11 січня.

Додатковим інструментом тиску на Україну повинні стати можливі фінансові претензії з боку Росії. Газпром готовий переадресувати Україні всі можливі позови за припинення постачань газу, заявив Олександр Медведєв. "Наші юристи готують захисні заходи, - пояснив топ-менеджер. - Навіть якщо теоретично такі позови виникнуть, нам є кому їх переадресувати. Ми затребуємо збитків, яких зазнали, (у понеділок Володимир Путін оцінив їх у $ 800 млн. - Ъ) з винуватця. Те ж саме збираються робити країни-контрагенти, які завдяки діям України не отримали газ". За словами пана Медвєдєва, ряд позовів "уже подано або готуються". Єврокомісар Андріс Пієбалгс також пообіцяв, що якщо експорт в Євросоюз не буде відновлено або знову буде відключено, ЄС "призначить винного" за все, що відбувається.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK