WSJ: Росія відкладає відновлення поставок, дратуючи ЄС

WSJ: Росія відкладає відновлення поставок, дратуючи ЄС
AP

Москва стверджує, що не може відновити газопостачання через оприлюднену в неділю Україною декларацію про те, що вона відбиратиме призначений для Європи російський газ – і заплатить за нього пізніше – для того, щоб прокачувати експортні обсяги газу своєю територією. Росія вважає це крадіжкою. У декларації, оприлюдненій водночас із підписанням домовленості щодо місії спостерігачів з моніторингу за системою українських газопроводів, у припиненні газопостачання до Європи звинувачують Росію.

Ці заяви мали "явно провокаційний та деструктивний характер", - заявив у неділю ввечері російський президент Дмитро Медведєв, наказавши урядові не відновлювати газопостачання, повідомляє агентство Інтерфакс.

Пізно ввечері у неділю росіяни заявили, що готові проігнорувати декларацію, якщо прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко усуне із підписаної неї угоди посилання на цю декларацію, повідомив речник Європейської Комісії. За словами речника, пані Тимошенко погодилася, однак це не внесло ясності в питання, чи відновиться газопостачання.

Зусилля провалилися після двох днів інтенсивних "човникових" переговорів, очолюваних ЄС, у час, коли частина Європи шостий день поспіль отримує недостатньо газу або не отримує взагалі. Будинки залишилися без тепла при температурі, близькій до нуля, а багато шкіл та окремі фабрики закрилися. Словаки заявили, що для компенсації втрат у газопостачанні вони знову запустять ядерний реактор, який був законсервований 31 грудня через турботу про безпеку з боку ЄС.

"Знову ж, причин для подальших затримок у газопостачанні немає", - йдеться в оприлюдненій у неділю заяві Європейської Комісії у відповідь на відмову Москви відновити поставки.

Прокачування газу через Україну припинилося в середу, після того як російський газовий монополіст Газпром звинуватив Київ у крадіжці транзитного газу для власного використання. Газпром до того перекрив газопостачання до України 1-го січня, не дійшовши згоди в питанні, скільки Україна повинна платити за газ.

У недільному інтерв’ю німецькому телеканалу ARD прем’єр-міністр Росії Володимир Путін заявив, що Газпром зазнав внаслідок суперечки збитків на суму приблизно $800 млн. За його словами, імідж російського енергетичного гіганта також постраждав.

За словами українських чиновників, з того моменту, як Росія увімкне газ, знадобиться 36 годин, щоб відновити газопостачання до Європи, і трохи довше – щоб повернутися до звичних обсягів прокачки. ЄС отримує близько 80% імпортованого з Росії газу через Україну, що складає близько 20% від обсягу споживання 27-ми країнами.

Більш ніж половина країн ЄС зазнали скорочення поставок газу в результаті суперечки, яка, за словами представників Європейської Комісії, призвела до зменшення загального обсягу імпорту газу до Євросоюзу на 30% – значно тяжчі наслідки, аніж при подібній суперечці з приводу ціни між Москвою та Києвом у 2006 році.

Виступаючи по національному телебаченню в неділю, пан Мєдведєв заявив, що Москва не качатиме газ, тому що не отримала копію угоди, підписання якої Росія добивалася, і в якій встановлені межі компетенцій для команди із 22 експертів, що спостерігатимуть за українською транзитною мережею з метою впевнитися – газ не крадуть. Пан Медведєв також зазначив, що спостерігачі ще не прибули. "Як тільки будуть виконані ці дві умови, ми відновимо транзит", - повідомив він.

Головуюча в ЄС Чехія оприлюднила заяву про те, що Росія отримала документ за декілька годин до виступу пана Медвєдєва по телебаченню. В окремій заяві Європейської Комісії, виконавчого органу ЄС, деталізувалося розміщення команди спостерігачів ЄС, які, згідно із заявою, були або вже на місці, або в дорозі.

Пізніше пан Медведєв заявив, що Москва відмовляється відновити газопостачання через українську декларацію. У декларації, яку надали для ознайомлення The Wall Street Journal, йдеться про те, що Україна щодня відбиратиме 21 млн. кубометрів газу, щоб уможливити транзит до Європи. Україна стверджує, що заплатить Росії за цінами 2008 року, як тільки буде домовленість про ціни на 2009.

Голова правління Газпрому Олексій Міллер пізно ввечері в неділю заявив, що українська декларація – це спроба відійти від домовленостей про спостерігачів та "узаконити крадіжку". Європейська Комісія не надала великого значення українській декларації, заявивши, що та не має юридичної сили.

Оригiнал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK