Lenta.Ru: Єврогаз-2009

Lenta.Ru: Єврогаз-2009
Reuters

Після сильного тиску з боку Євросоюзу Україна 12 січня підписала протокол про моніторинг транзиту газу через власну територію. Це було однією з умов Росії, в цьому випадку Москва обіцяла відновити транзит газу в ЄС. Очікується, що країни Європи зможуть отримати перші поставки палива протягом 36 годин з моменту відновлення транзиту. Втім, до завершення газового конфлікту ще далеко.

Цікаво, що вищезгаданий документ сторони повинні були підписати ще 10 січня. Однак тоді свої підписи під текстом угоди поставили тільки Росія і Євросоюз. Україна зробила це трохи пізніше, причому навпроти підпису представника української сторони несподівано з'явилася пріпісанная від руки першого віце-прем'єра України Григорія Немирі посилання на якусь декларацію, текст якої викликав досить бурхливу реакцію в Москві. Офіційно документ опубліковано так і не був, але про його зміст розповіла прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко.

У декларації стверджувалося, що Україна не крала російський газ, а також що Київ не винен у перебої поставок палива європейським споживачам. Крім того, в декларації говорилося, що Київ відмовлявся використовувати власний газ для технічних потреб, тобто для забезпечення роботи газопроводу. При цьому Нафтогаз України, який відповідає за транзит палива через українську територію, вимагав у Газпрому на ці цілі по 21 мільйону кубометрів газу щоденно.

Увечері 11 січня стало відомо, що Росія не буде виконувати даний протокол про транзит газу. Президент Росії Дмитро Медведєв у своєму виступі заявив, що вважає протокол, підписаний Україною з застереженнями, "знущанням над здоровим глуздом і порушенням раніше досягнутих домовленостей". Він також розпорядився не виконувати підписану угоду, оголосивши весь договір нікчемним. Українська сторона негайно звинуватила Росію в затягуванні переговорів.

В Євросоюзі лише мляво заявили, що декларація не повинна бути перешкодою для відновлення транзиту газу. Однак після виступу Медведєва відбулися екстрені переговори голови Єврокомісії Жозе Мануеля Баррозу і Юлії Тимошенко. Незабаром вони разом заявили, що угода про створення комісії буде підписана без доповнення, яке Москва вважає неприйнятним.

У підсумку вдень 12 січня представники концерну Газпром повідомили, що Україна підписала початковий текст договору без будь-яких застережень. Навіщо в тексті тристоронньої угоди взагалі з'явилося відсилання до декларації, якщо заздалегідь було зрозуміло, що Росія його не прийме, незрозуміло. Цікаво, що текст протоколу ще до відправки до Києва було парафовано Євросоюзом, тому поправки до нього не можна було робити. У Києві, втім, за останні кілька днів зробили ще кілька недолугих рухів, до прикладу, відправивши на початку січня в Газпром листа, в якому стверджувалося, що Україна буде відбирати газ, що йде на експорт в ЄС, вважаючи його контрабандою. Газпром негайно цей лист оприлюднив, отримавши привід звинуватити Київ у крадіжках газу та спробі шантажу.

Нагадаємо, що постачання газу в Україну було повністю припинено 7 січня за ініціативою Газпрому, звинувативши Україну в крадіжках газу, призначеного для Європи. Комісія з контролю за транзитом російського газу, яку було вирішено створити для врегулювання ситуації, що буде стежити за тим, щоб після відновлення постачань через Україну нелегальний відбір газу не повторився. Газпром погодився відновити транзит до Європи тільки на цих умовах, при цьому фактично вимагаючи встановити контроль над роботою газотранспортної системи України.

У Москві також стверджують, що якщо після відновлення транзиту Україна буде і далі забирати собі паливо, то Росія скоротить поставки, а потім може припинити їх зовсім. В Україні неодноразово говорили, що готові забезпечити збереження поставок, якщо Газпром буде давати додатковий газ, який потрібен для транспортування основної частини палива, обіцяючи оплатити цей газ пізніше. У Москві вважають, що забезпечувати транзит Україна повинна власними силами. У відповідь Київ лише продовжує засипати російську сторону звинуваченнями, провокуючи на подальший конфлікт.

При цьому ще 1 січня 2009 року через суперечки між українськими газовиками і Газпромом була припинена подача російського газу самій Україні. Враховуючи той факт, що сторони досі не узгодили умови поставок газу Києву, визнати, що ситуація стабілізувалася, язик не повертається. Україна, недоречно відмовившись купувати газ по 250 доларів, буде змушена знову торгуватися з Москвою, котра тепер наполягає на ціні більшій ніж у 400 доларів. Розуміють все це і в Євросоюзі, куди вранці, провівши переговори в Києві, вилетіла делегація Газпрому. 12 січня в Брюсселі збираються на нараду міністри енергетики країн ЄС, щоб обговорити шляхи вирішення конфлікту про постачання газу.

Цікаво, що прем'єр-міністр РФ Володимир Путін 11 січня заявив про готовність Росії взяти участь у приватизації газотранспортної системи України, "якщо Київ на це наважиться". Поки незрозуміло, чи висловив російський прем'єр позицію, з якою Москва відтепер буде вести переговори, чи це просто думки вголос. Сумнівно, що мова взагалі піде про приватизацію всієї газотранспортної системи України, в Києві прямо заперечують таку можливість. Але от до думки про спільне управління українською трубою з участю, наприклад, ЄС, сторони цілком можуть прийти, враховуючи складну ситуацію в економіці сусіда Росії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK