Путін заявив, що Україна взяла в заручники споживачів газу в Європі

Путін заявив, що Україна взяла в заручники споживачів газу в Європі
Reuters
"Жодна транзитна країна не має право зловживати своїм транзитним положенням, спекулювати на ньому, щоб брати в заручники споживачів в Європі", заявив Путін, відкриваючи переговори.

За словами Путіна, російсько-українська суперечка, про яку так багато говорять в Європі, стосується тільки поставок газу самій Україні, а не транзиту через її територію.

"Це суперечка про поставки, умови і ціни постачань для самої України", - сказав Путін.

За словами російського прем'єра, у Росії й України є контракт на транзит газу до 2013 року, який підпадає під дію шведського права, і таким чином всі суперечки, щодо цього контракту, повинні вирішуватися тільки в Стокгольмському арбітражному суді.

Путін також заявив, що Україна підписала Європейську енергетичну хартію, і відповідно до неї взяла на себе зобов'язання з безперебійного транзиту палива.

Нагадаємо, що сьогодні президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія несе збитки через дії української сторони і доручив голові Газпрому Олексію Міллеру підрахувати і стягнути збитки. "З 1 січня Газпром недоотримав 1 мільярд 100 мільйонів доларів експортної виручки за контрактами на поставку газу в Європу", - сказав він. Він також доручив голові Газпрому зробити все необхідне для відновлення транзиту через Україну російського газу в Європу, але, за його словами, на прийнятних для Москви умовах.

Сьогодні ж глава Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу пригрозив позовами російських та українських компаній з боку їх європейських колег через зриви поставок газу в Європу.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK