The Guardian: Постачання газу в Європу знову зупинено: Росія звинувачує США

The Guardian: Постачання газу в Європу знову зупинено: Росія звинувачує США
img.rian.ru

Газова війна все сильніше нагадує блокаду Ленінграда після краху бліцкриг

Російська газова компанія "Газпром" стверджує, що її насосні станції почали закачувати газ в трубопровід вчора вранці, після того, як у понеділок в Брюсселі було підписано угоду про наблюдателях. Однак вже через лічені години "Газпром" заявив, що Україна блокує транзит, і поклав провину за це на США.

Як повідомляє Євросоюз, вчора країни Центральної та Південної Європи, які страждають від нестачі енергії, "практично або зовсім" не отримали газу. За словами "Газпрому", Україна блокувала постачання і не допустила російських спостерігачів на свої газові станції. У свою чергу Україна заявляє, що Росія "здійснила провокацію", направивши газ по невірному маршруту, і порівнює дії Москви блокадою Ленінграда нацистами.

"Вчора ми думали, що дорога для російського газу відкрита, але її знову заблокували українці, - сказав заступник голови правління" Газпрому "Олександр Медведєв. - Це виглядає так, ніби ... вони танцюють під музику, яку грають не в Києві, а за межами країни ".

"Вчора ми думали, що дорога для російського газу відкрита, але її знову заблокували українці. Це виглядає так, ніби вони танцюють під музику, яку грають не в Києві, а за межами країни". Держдепартамент відкинув ці звинувачення. Медведєв пізніше пояснив, що він мав на увазі Хартію про стратегічне партнерство між Україною та США, підписану минулого місяця в Вашингтоні держсекретарем Кондолізою Райс і присвячену зміцненню співпраці в галузі оборони, енергетики і торгівлі, в тому числі поставок газу. Один з її пунктів - організація дипломатичної місії США в столиці Криму Сімферополі - повинен був викликати особливий гнів Кремля. Москву часто звинувачують в тому, що вона намагається розпалити сепаратистські настрої в цьому населеному етнічними росіянами регіоні, щоб підірвати позиції прозахідного керівництва України.

Як заявив учора Медведєв, "дуже дивно", що хартія домовляється про співробітництво між Україною та США у газовій сфері, оскільки Україна "не виробляє газ". "Україна сама себе дискредитує. Вона як божевільний з бритвою в руці", - зауважив він.

Тим часом Україна звинувачує Росію. Її державна енергетична компанія "Нафтогаз" стверджує, що маршрути і обсяги поставок газу не були належною мірою узгоджені. "Це серйозно порушує усталену практику безперебійного функціонування газотранспортної системи", - йдеться в її заяві.

Адміністрація Ющенко порівняла дії Росії з блокадою Ленінграда нацистами під час Другої світової війни. За словами українських офіційних осіб, "Газпром" "навмисно" обрав маршрут, задіявши який, довелося б залишити без газу споживачів на сході України. Замість того, щоб направити газ за звичайним маршрутом, через Бєлгородську та Ростовську області України (так у тексті - прим. Пер.), Він скористався обхідним шляхом, що могло б паралізувати газопостачання Донецька і Луганська. "Це просто провокація проти України", - заявив український уповноважений з питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

Президент України Віктор Ющенко зайшов ще далі. Його адміністрація порівняла дії Росії з блокадою Ленінграда нацистами під час Другої світової війни. Як заявив заступник глави його секретаріату Андрій Кислинський, газова війна "все сильніше нагадує блокаду Ленінграда після краху бліцкриг". Він також додав, що основна її мета змусити Ющенка піти у відставку.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK