Чехія вибачилася за "мозаїку стереотипів" у ЄС

Чехія вибачилася за "мозаїку стереотипів" у ЄС
Reuters

Про це повідомляє агентство Франс Прес.

Чехія на правах країни, яка головує в Союзі, виставила в будівлі ЄС інсталяцію, що нагадує мозаїку, площею 16 квадратних метрів під назвою Entropa, елементи якої символізують усі 27 країн-членів ЄС.

ЇЇ виконано відомим чеським художником Давидом Черні.

При цьому кожну із країн, на думку автора картини, зображено із використанням стереотипів, укорінених стосовно до них у суспільній свідомості.

Зокрема, Німеччину представлено як мережу автобанів, що складаються в свастику, Румунію - як тематичний парк із вампірами, а територію Франції закриває плакат з написом "Страйк".

Голландія постала повністю прихованою під водою, над якою височіють лише мінарети мусульманських мечетей.

Карта, що зображує Словаччину, одночасно нагадує угорську ковбаску і скрюченого чоловічка, зв'язаного червоно-зелено-білою мотузкою - кольори державного прапора Угорщини, що, зокрема, має символізувати складні відносини між двома країнами-сусідами.

Як йдеться в заяві словацького МЗС, міністр закордонних справ Словаччини Ян Кубіш в телефонній розмові із чеським віце-прем'єром Олександром Вондрою висловив протест проти подібного зображення країни.

Раніше на офіційному відкритті інсталяції Олександр Вондра офіційно вибачився перед Болгарією, якій також не сподобався стереотип, який їй приписали.

За словами болгарських представників у ЄС, ідея зобразити їхню країну, суцільно заставленою унітазами, є "виразом дурного смаку".

Вондра сказав, що частину інсталяції, на якій Болгарію зображено у вигляді колекції унітазів, буде знято, якщо Софія на цьому наполягає.

Вондра, однак, уточнив, що у його уряду зовсім інший погляд на європейські країни.

"Я розумію, що деякі країни можуть почувати себе ображеними і я прошу вибачення. Це стосується не тільки Болгарії, але й інших країн ЄС, яких композиція могла зачепити", - сказав він.

Вондра, який 20 років тому сидів у в'язниці за антикомуністичні погляди, зазначив, що свобода самовираження - це один із основних принципів демократії.

Водночас, він відмовився перебувати на одній трибуні із автором композиції Давидом Черні, що ввів в оману уряд Чехії, який був переконаний, що скульптури підготують 27 різних художників із різних країн ЄС.

Черні зізнався, що насправді автором композиції був лише він сам і двоє його друзів.

За словами Черні, громадських грошей він не брав. Він також вибачився за те, що ввів чеський уряд в оману і образив Болгарію.

Черні також заперечував, що зображення Данії як країни із конструктора Lego повинно було зображувати фігуру пророка Мухаммеда і було натяком на недавній скандал. Кілька років тому мусульмани всього світу проводили демонстрації проти публікації в датській пресі карикатур із зображенням засновника ісламу.

Як заявив художник, він не думав, що його робота викличе великі протести, за винятком Великобританії.

Великобританії, яка вважається однією із найбільш скептично налаштованих відносно єдиної Європи країн, на композиції немає зовсім.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK