FT: Пролунав заклик до Заходу відкрити двері Україні

FT: Пролунав заклик до Заходу відкрити двері Україні
rusorient.ru

У четвер президент Литви Валдас Адамкус (Valdas Adamkus) закликав Захід відповісти на деспотичну тактику Росії в триваючому газовому спорі і відкрити двері Україні для вступу в Євросоюз, НАТО і трансатлантичний альянс.

В інтерв'ю Financial Times Адамкус звинуватив Москву у веденні політичних ігор у газовій торгівлі і в прагненні Росії відновити свій статус "наддержави" в регіоні. Він порадив Брюсселю відповісти на це потужною політичною підтримкою суверенітету України.

"Росія хоче подати українцям сигнал про те, що вони не вільні визначати своє власне політичне майбутнє, включаючи питання вступу до ЄС, трансатлантичний альянс або НАТО ... і показати, що вона може втручатися в їх внутрішні справи, - заявив литовський лідер, який тривалий час керував цією прибалтійською державою, - питання в тому, чи вільна Україна, чи може вона ухвалювати політичні рішення самостійно ... якщо народ України хоче вступити в Євросоюз, то ЄС має полегшити цей процес і голосно і чітко заявити про це".

Заява Адамкуса пролунала в момент, коли у всій Європі посилюється відчай через дев’ятиденну кризу, рішення якої так і не знайдено. В результаті тисячі людей посеред зими залишилися без тепла.

Напередодні запланованої на вівторок зустрічі з російським прем'єр-міністром Володимиром Путіним канцлер Німеччини Ангела Меркель попередила Москву, що та може втратити довіру своїх європейських енергетичних партнерів.

Тим часом, Міжнародне енергетичне агентство назвало кризу ще одним "сигналом тривоги" для країн-членів ЄС, що вимагає від них реструктуризації енергопоставок. "Росія знищила свій статус надійного постачальника енергоресурсів в Європу", - сказав головний економіст МЕА Фатих Біроль (Fatih Birol).

Увечері в четвер Росія виступила з новою заявою, запропонувавши європейським енергетичним компаніям купити 1,7 мільярда кубометрів газу, необхідного для заповнення українського трубопроводу та приведення в дію двигунів для перекачування палива в Європу. Путін виклав свій план керівникові італійської енергетичної компанії Eni Паоло Скароні (Paolo Scaroni).

За словами Путіна, було б "логічно", якщо б Європа поділила транзитні ризики з Росією. Скароні назвав цю пропозицію "новаторською і конструктивною", хоча раніше ЄС відкинув заклики Росії про участь у фінансуванні українських закупівель газу.

Черговий поворот подій у цій сазі може наступити в суботу, коли прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко проведе в Москві переговори з Путіним. У четвер було не ясно, чи буде вона брати участь у саміті країн-споживачів російського газу, який в той же день запропонувала провести Москва в цілях врегулювання кризи.

Український президент Віктор Ющенко сказав, що він буде присутній на ньому тільки в тому випадку, якщо саміт пройде на нейтральній території.

Пригрозили судовими позовами, Єврокомісія прохолодно прийняла запрошення Росії до участі в саміті, заявивши, що направить на нього єврокомісара з енергетики Андріса Пієбалгса (Andris Piebalgs), і зробить це лише в тому випадку, якщо у зустрічі братимуть участь і активно шукатимуть вирішення проблем високопоставлені керівники з Росії та України.

"Жодна зустріч не може служити виправданням для затримок у поставках. Все це триває вже надто довго", - заявив представник Єврокомісії після того, як повідомив, що станом на другу половину четверга російський газ в Європу так і не пішов.

Демонструючи, що не сподівається на якнайшвидше врегулювання кризи, Брюссель почав направляти на газовимірювальні станції України нових спостерігачів на зміну тим, які вже працюють в цій країні.

Після тривалого періоду розчарувань і розладів з приводу дій Росії та України Єврокомісія почула, нарешті, гарні новини, коли Словаччина у четвер погодилася з її вимогами і не стала вводити в експлуатацію свій застарілий ядерний реактор, який вона закрила раніше в рамках виконання умов для вступу до ЄС.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK