Кремль сподівається, що Обама не займатиметься вступом України в НАТО

Кремль сподівається, що Обама не займатиметься вступом України в НАТО
АР

"Ця тема віртуальна, у порівнянні з величезною проблемою фінансової кризи, з якої новій адміністрації неминуче доведеться зіткнутися з перших же днів своєї роботи", заявив Лавров у Москві сьогодні, 16 січня.

Офіційна Москва в особі Лаврова в черговий раз виступила проти розширення НАТО за рахунок України та Грузії.

На думку Лаврова, "іти в ці геополітичні проекти ціною підриву стабільності в Європі, ціною створення додаткових розподільних ліній, нагнітання напруженості в цьому регіоні, це матиме дуже дорогу ціну, з точки зору розпилення зусиль, які необхідно сконцентрувати на реальних проблемах".

Міністр додав, що існують можливості взаємодії з НАТО "в найрізноманітніших формах: різні поради, спільні заходи". Він упевнений, що "якщо ми дійсно хочемо убезпечити цей регіон від терористів, від наркоторговців, хочемо, щоб він не став ареною розповсюдження ОМУ і його компонентів, то немає ніяких перешкод в нинішніх форматах взаємодії налагоджувати механізми і ці проблеми вирішувати".

Москва розраховує, що обраний президент США Барак Обама повернеться до розгляду ідеї про створення колективної російсько-американсько-європейської системи протиракетної оборони, заявив Лавров. "Ми бачимо, що президент Обама має намір узяти паузу в питанні про протиракетну оборони і не тільки через фінансову кризу - про це він заявив ще до того, як вибухнула криза - він хоче проаналізувати цей проект з точки зору його ефективності та затрат", - сказав міністр.

"Розраховуємо, що в період такого вивчення увагу буде приділено і тим проривним пропозиціям, які Росія внесла ще в 2007 році про створення колективної російсько-американсько-європейської системи відслідковування глобальних ризиків ракетного розповсюдження та вироблення спільних заходів з протидії таким ризикам", заявив Лавров.

Інавгурація 44-го Президента США Барака Обами відбудеться у Вашингтоні 20 січня.

Нагадаємо, що на саміті НАТО в Бухаресті в квітні 2008 року Україні було відмовлено в приєднанні до Плану дій щодо членства в НАТО. 2-3 грудня, в Брюсселі відбулося дводенне засідання Ради НАТО на рівні міністрів закордонних справ, на якому очікувалося вирішення питання про приєднання України до ПДЧ. Однак, питання ПДЧ там так і не обговорювалося. Замість цього Генсек НАТО заявив, що Альянс запропонує Україні та Грузії новий формат відносин в рамках так званої річної національної програми.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK