Бизнес&Балтия: У газовій війні - напружена пауза

Бизнес&Балтия:  У газовій війні - напружена пауза
Reuters

Газотранспортна компанія Нафтогаз України не прийняла заявку від Газпрому на транзит 100 млн. кубометрів газу на Балкани і в Молдову, запропонувавши альтернативні маршрути прокачування палива - через газовимірювальні станції Писарівка і Валуйки, а не через Суджу, як пропонував Газпром. Російський концерн відмовився зробити це. Заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв пояснив, що Валуйки та Писарівка не є експортними станціями, а служать для внутрішнього споживання України. Тому Газпром відмовляється від їх використання.

Знову спливла проблема технічного газу для поновлення роботи української газотранспортної системи. Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила на засіданні уряду: "Такий маленький обсяг газу, який був заявлений Росією після повної зупинки української ГТС, не дає можливості його транспортувати, просто не вистачає тиску".

Але тут Київ лукавить. Коли 1 січня Росія припинила поставки газу до України, в її транзитній системі був технічний газ. Україна викачали його, а тепер просить Росію дати газ в борг. Глава Нафтогазу України Олег Дубина, звертаючись в Києві до керівництва Газпрому, так і сказав: "Ми просимо. У нас немає технічної можливості для прокачування газу з підземних сховищ. Позичте нам газ. Ми з вами розрахуємося".

Нафтогаз України зажадав від Газпрому надати йому для забезпечення транзиту в Європу 360 млн. кубометрів газу в січні і по 600 млн. кубометрів - в лютому і березні. Глава Газпрому Олексій Міллер повідомив президентові Росії Дмитру Медведєву про цю пропозицію Нафтогазу, але при цьому зазначив, що російському концерну запропоновано передати Нафтогазу ці обсяги палива безоплатно, тобто даром. "Нам пропонують подарувати 700 млн. доларів тільки для відновлення поставок", - підкреслив Міллер. Медведєв ж зажадав від голови Газпрому стягнути з України 1,2 млрд. доларів, які Газпром втратив за експортними контрактами в Європу через неможливість транзиту.

Водночас у Євросоюзі зростає невдоволення обома сторонами конфлікту. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу, виступаючи в Європарламенті, сказав: "Я хочу послати Москві і Києву дуже чітку заяву. Якщо угода, якої досягнуто за участю ЄС, не почне найближчим часом виконуватися, Єврокомісія рекомендує європейським компаніям передати цю справу до суду", - цитує Reuters заяву Баррозу.

У зв'язку з ситуацією, що склалася президент Росії Дмитро Медведєв запропонував провести 17 січня в Москві саміт глав держав і урядів країн, які споживають російський газ.

Оригінал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK