РГ: Заручники України

РГ: Заручники України
АР

"Привід для нашої зустрічі безрадісний, пов'язаний із проблемами транзиту, - відразу зауважив Путін. – Ми жалкуємо про те, що відбувається, і, зі свого боку, робимо усе, щоб відновити цей транзит".

Говорячи про докладені зусилля, російських прем’єр мав на увазі підписаний кілька днів тому Росією та Україною протокол ЄС про створення багатосторонньої міжнародної комісії з контролю за транзитом газу. "Ми розчаровані тим, як протокол виконується, а точніше, як він не виконується нашими українськими партнерами", - сказав Путін. Подачу газу через станцію Суджа "Газпром" здійснює в односторонньому порядку з російського боку без попереднього узгодження. Саме таке твердження зазначене у листі, направленому на адресу газового монополіста від "українських партнерів", свідчив прем’єр. Тобто, резюмував Путін, Україна визнає, що газопостачання відновлене, і відмовляється від підписаного нею протоколу. "Ми чуємо від українських друзів, що в них є проблеми з транзитом газу, але це не наші проблеми. Це проблеми транзитної країни, і вона повинна вирішувати ці проблеми", - впевнений Володимир Путін. Російський прем’єр фактично визнав, що у чиновників Євросоюзу більше можливостей впливати на Київ.

Настала черга висловлюватися прибулим прем’єрам. І це відразу задало тон розмови. Першою заговорила глава уряду Молдови Зінаїда Гречаная. Вона відразу висловила жаль щодо того, що через відсутність угоди між Росією та Україною страждають інші споживачі газу. З 6 січня у республіці склалася "дуже складна ситуація": втричі скоротилося надходження палива, багато підприємств перейшли на споживання резервного мазуту, влада пішла на продовження шкільних канікул.

"Люди просто не розуміють, чому вони повинні мерзнути, коли Молдова має контракт", - заявила Гречаная.

Глава болгарського уряду Сергій Станішев оглянув ситуацію максимально глобально, зауваживши, що Європа стала заручником газового конфлікту двох країн. Хоча держави – споживачі палива дотримуються всіх умов контрактів. У результаті, за словами Станішева, "найбільший ризик для України та Росії – питання довіри". Болгарський прем’єр зауважив, що його країна поки може себе забезпечувати паливом мінімально.

Із присутніх діячів прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо був налаштований найбільш рішуче. І відразу обмовився, що він надав би перевагу спілкуванню з Путіним у двосторонньому форматі.

"Я не прийшов сюди скаржитися, просто ситуація у Словаччині кризова. Ми платимо світові ціни – 450 доларів за тисячу кубометрів", - сказав Фіцо. Він додав, що Україна втрачає партнерів "через те, як вона себе поводить". Перед візитом до Москви словацький прем’єр того ж дня відвідав Київ, де українські партнери надали йому документи, що доводять їх правоту. Ці папери викликали у російського прем’єра несамовиту лють.

"Які ж це документи?! Які наші українські друзі можуть надати документи, крім тих, що транзит не йде, про що свідчать міжнародні спостерігачі?!" – вигукував Володимир Путін. На думку російського прем’єра, суперечка між Росією та Україною триває про ціни на газ, але у жодному разі не про постачання до Європи. Адже по транзиту був укладений окремий договір до 2013 року.

"Хто б які папери не надавав, я готовий ці папери у пічку викинути, - Путін жбурнув папку на стіл. – Ми кран відкрили у ваш бік та готові постачати, а з боку України кран закритий. Проблеми не у тому, що ми не подаємо, проблеми у тому, що вони не пропускають", - обурювався російський прем’єр.

Він розповів, що "Газпром" направив заявку українським партнерам на постачання 76 мільйонів кубометрів на Балкани та окремо 22 мільйони кубометрів для Словаччини, але отримав відмову.

Втім, немає повного уявлення і про стан газотранспортної системи України, тому що до неї не допускають не тільки російських спеціалістів, але й спостерігачів Євросоюзу, заявив віце-прем’єр Ігор Сєчін за підсумками переговорів. Тому складно оцінити, скільки українцям треба технічного газу. В цілому несанкціонований відбір склав 140 мільйонів кубометрів, але віце-прем’єр відкинув можливість застосування економічних санкцій щодо України. "Якщо Україна підійме газ із підземного сховища та поставить його партнерам у Європу, Росія готова розглянути можливості відшкодування цього обсягу", - заявив Ігор Сєчін. Він розповів, що зараз обговорюються інші маршрути забезпечення Європи газом. Зокрема, йдеться про додаткові можливості газопроводу з півострова Ямал через Білорусь та Польщу.

Перемовини тривали близько години. І по їх завершенні прем’єри, які "гостювали", терміново покинули резиденцію Володимира Путіна та відбули у "Газпром". Зінаїда Гречаная на мить затрималася перед журналістами та з помітним жалкуванням зауважила: "Поки що немає нічого нового".

Після екскурсії у "Газпром" три прем’єри відбули до Дмитра Медведєва. Президент напочатку зустрічі запропонував провести саміт споживачів та транзитерів російського газу в Москві. Захід може відбутися вже цієї суботи, 17 січня. Україну, через яку, власне, й збирається саміт, також запросили, розповіла прес-секретар президента Наталья Тімакова. Нагадаємо, "Газпром" ніяк не може поновити транзит через цю країну через незаконний відбір палива українською стороною.

За пропозицією російського президента, у порядку денному буде два основних питання: як покласти край конфлікту та відвернути його на майбутнє? "Україна, як держава, що прагне до єдності та повноцінних відносин з ЄС, має усвідомити свою відповідальність… Ми не повинні ставати заручниками ситуацій, що складаються в інших державах", - пояснив Медведєв на зустрічі з прем’єр-міністрами Болгарії, Словаччини та Молдови у Барвісі. У цих країнах ситуація з поставками газу близька до катастрофічної. Так, у Молдові без газопостачання залишається південь республіки та Придністров’я, введений жорсткий режим економії енергоресурсів, а запасів мазуту вистачить на тиждень.

У Європі поки не стали говорити ні "так", ні "ні". Пропозиція буде проаналізована, повідомив офіційний представник глави Єврокомісії Йоханнес Лайтенбергер. За його словами, треба "уточнити деталі можливого формату саміту та узгодити позицію з чеським головуванням та нашими європейськими партнерами".

Медведєв нагадав прем’єр-міністрам, що кошти для врегулювання газової кризи Україна брати у борг не хоче, хоча Росія готова їх надати. "Від Ющенка поки відповіді немає, можливо, йому кредит не потрібен", - зазначив Медведєв. Газовий борг України перед Росією налічує понад 650 мільйонів доларів. Єврокомісія виділяти ці кошти Києву не має наміру. Про це заявив учора представник цієї європейської організації Ферран Тарраделлас у Брюсселі.

Російський лідер запропонував декілька варіантів вирішення питання з постачанням газу. Перший варіант підійде Словаччині та Молдові: Україна буде постачати газ словакам зі своїх підземних сховищ, а Росія – відшкодовувати його поставками для внутрішнього споживання України. "Газпром" доповів, що такі технологічні можливості є", - розповів президент. Щоправда, для Болгарії цей спосіб не годиться – у цьому напрямі в України сховища немає. Крім того, ще потрібно заручитися згодою української сторони, а це, як відомо, зробити непросто. Інша ідея Медведєва – зарахувати плату за газовий транзит у рахунок поставок російського палива. "То ж, за бажання, знайти спосіб розрахунків цілком можна", - підсумував російський прем’єр.

Перед тим як зустрітися з прем’єрами трьох країн, Дмитро Медведєв поспілкувався з главою "Газпрому" Олексієм Міллером та доручив йому підрахувати збитки, які несе РФ через блокування транзиту російського газу до Європи. "З 1 січня "Газпром" недоотримав 1 млрд. 100 млн. доларів експортної виручки за контрактами на постачання газу до Європи, - нагадав президент. – Такі гроші наша країна втрачати не може. Подарунки закінчилися. Гроші мають бути стягнені з відповідачів, з винуватців цієї ситуації", - сказав він.

Реакція на ці президентські слова пішла негайно. Віце-прем’єр Ігор Сєчін пригрозив Києву Міжнародним арбітражним судом. "У цієї справи є хороші перспективи", - впевнений він. Сєчіна дивує, що європейці, які недоотримали обіцяний газ із вини України, досі не подали на неї позови. Навпаки, голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу заявив, що якщо постачання не відновиться, то постраждалим європейським компаніям буде рекомендовано судитися у тому числі й із постачальником. "Суд доведе нашу правоту, - зазначив Сєчін. – Давайте дивитися правді у вічі. У чому полягає факт? Російський газ поданий у ГТС України, і у зв’язку з цим ми не можемо погодитися із докором із будь-якого боку про невиконання Росією документу, підписаного представниками трьох сторін, України, Росії та Єврокомісії". За його словами, Росія розраховує "на об’єктивну та консолідовану позицію", засновану на тому, що "Газпром" газ надав і це було зафіксовано міжнародними спостерігачами. А зараз збитки російського експортера складають 1,2 мільярда доларів. "Якщо українські партнери не будуть відчувати додаткових ілюзій (і їм ніхто не буде допомагати ці ілюзії створювати) за можливості і надалі за рахунок європейської і російської сторін вирішувати свої внутрішні проблеми, то ми швидше отримаємо необхідний результат – газ нарешті подолає заслони на території України", - підсумував Сєчін. У відповідь український Президент Віктор Ющенко вже заявив, що "Україна не краде", і пообіцяв довести це у суді.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK