FAZ: Фан-клуб РосУкрЕнерго

FAZ: Фан-клуб РосУкрЕнерго
РосУкрЕнерго

Монопольний посередник у російсько-українському газовому бізнесі хоче  викласти позицію . Дмитро Фірташ, український бізнесмен, який володіє в компанії  РосУкрЕнерго часткою в 45%, звернувся до парламенту в Києві, щоб виступити перед депутатами й виправдатися.  РосУкрЕнерго , де ще 5% належать партнерові Фірташа Іванові Фурсіну і 50% –  Газпрому , закуповувала центральноазіатський газ у російського  Газпрому  та перепродувала його Україні. Це було відомо. А хто стояв за компанією, про яку спочатку знали одне тільки її ім’я, було довго таємницею; грошові потоки приховані й зараз. Тому з початком останньої газової кризи зринули нові здогади про те, що чимало грошенят із посередництва осідають по приватних українських і російських кишенях.

Згідно з укладеною в жовтні угодою між українським і російським прем’єр-міністрами Юлією Тимошенко та Володимиром Путіним,  РосУкрЕнерго  мали б у принципі усунути. Тимошенко і Путін обоє стверджували, що не вони самі відповідальні за провал переговорів напередодні Нового року. За версією Путіна, винні  певні люди , які видавали себе за посередників у газовій справі, що не могло бути визнаним. Пані Тимошенко приписала провал спробі наново дати зелене світло посередникам типу  РосУкрЕнерго  всупереч домовленості з Путіним. У середу вона висловилася конкретніше. Ціна, яку Україна надалі повинна платити росіянам за газ, була вже залізно обумовлена на рівні прийнятних 235 доларів за тисячу кубометрів – аж тут переговори зірвали ті корумповані політичні сили в Україні, що хочуть використовувати діяльність  РосУкрЕнерго  собі на вигоду.  РосУкрЕнерго  в Україні презентує Фірташ, а ще – двоє депутатів з опозиційної Партії регіонів Юрій Бойко та Сергій Льовочкін. Тимошенко додала, що президент Ющенко теж належить до  фан-клубу  компанії і це на ньому відповідальність за зрив переговорів. Фірташ, скривджений, хоче роз’яснити все в парламенті. Бойко, колись голова державного концерну  Нафтогаз України , звинуватив на прес-конференції в Києві Тимошенко, буцімто саме вона зіпсувала переговори, в яких виступала лобісткою компанії, що мала принаймні частково заступити  РосУкрЕнерго  у прибутковому бізнесі. Тій компанії, мовляв, збиралися підкинути шанс на здобуття права імпортувати 4,5 мільярда кубометрів газу з Росії. Москва відмовилася, і нате, переговори зірвалися. Згадане підприємство ( FKRtt Universal Swissland ), як сказав Бойко, належить Віктору Медведчукові та Ігореві Бакаю. Обоє добре відомі українцям: перший – як олігарх і прибічник президента Кучми, другий – як голова Кучминої президентської адміністрації. Бакаєві, що сам роками вв’язаний у  посередництво , приписують висловлювання, що всі олігархи України завдячують своїм багатством торгівлі російськими ресурсами в тіньовому секторі після розвалу Радянського Союзу. Маючи російське громадянство, він живе в Росії і перебуває в розшуку української Генеральної прокуратури. Закиди Бакай заперечує.

Українські  брудні бої  знову стали нагодою для російського прем’єра Путіна з насолодою відкинути зневажливий коментар із погляду  старшого брата . Помаранчеві сили сформувались у клановій боротьбі та сварці за доступ до знадливої торгівлі російським газом, сказав Путін в інтерв’ю німецькому каналу ARD. Та все одно він хоче зустрітися в суботу з Тимошенко, щоб за можливості покласти край сіпанням за ціну на поставки газу в Україну та його транзит через неї на захід.

Оригінал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK