НГ: Чи то мир, чи то перемир'я

НГ: Чи то мир, чи то перемир'я
tarasovblog.ru

Домовившись про збереження ставки транзиту на цей рік на рівні минулого року і знижки в 20% для постачання газу в Україну, прем'єри Росії та України Володимир Путін і Юлія Тимошенко не назвали ціну поставок в абсолютних цифрах і не прояснили долю боргу Нафтогазу в 614 млн . дол 

З ціною транзиту всі більш-менш зрозуміло. Збереження ставки в 1,7 дол. за прокачування тисячі кубометрів газу на 100 км - обійдеться Росії в 2,7 млрд. дол. Зате знижку в 20% можна рахувати різними способами. Борг Нафтогазу Газпрому за прострочення з оплатою теж можна визнавати, пробачити або залишити це питання на розгляд суду. 

Наявність цих недомовленностей, які можуть бути, а можуть і не бути усунені сьогодні, і не дає змоги поки експертам заявити, що у черговому протистоянні Москви і Києва з газової проблеми можна ставити крапку. 

Деякі інформагентства в перших коментарях з приводу нових домовленостей поквапилися підрахувати нову ціну на російський газ для України, прибравши 20% від європейської ціни в 450 дол. за тисячу кубометрів і отримавши таким чином 360 дол. Однак опитані НГ експерти називають такі розрахунки непрофесійними і говорять про більші низькі ціни. 

«По-перше, говорити про ціну в 450 доларів за тисячу кубометрів явно неправильно. Це східноєвропейська ціна, причому поквартально, - пояснив аналітик ФК Уралсиб Михайло Занозін. - Західноєвропейська ціна сьогодні становить близько 400 доларів. До того ж віднімаються транспортні витрати в залежності від напрямку і мінус вартість транзиту, яка за нинішніх ставок дає знижку ще приблизно в 60 доларів за тисячу кубометрів. Зрозуміло, 360 доларів - це маячня, оскільки таку вартість Україна, що стоїть сьогодні на межі дефолту, просто не потягне ». Втім, порівнювати вартість газу для європейських споживачів зараз проблематично, оскільки, зі слів експерта, в даний час по країнах інформація закрита. «Швидше за все в результаті минулих переговорів конкретна ціна сторонами була визначена. Але чи дійде до факту питання відновлення постачань як в Україну, так і в Європу - велике питання, оскільки ситуація дуже вже нестабільна », - пояснив аналітик. 

Один з експертів, що побажав залишитися неназваним, вважає, що ціна газу для України буде варіюватися в межах 250-280 дол. за тисячу кубометрів - не вище. «При цьому той, хто підпишеться з української сторони під вищою ціною, гарантовано пролітає на майбутніх виборах президента України», - упевнений експерт. 

Провідний аналітик ІК Файненшл Брідж Дмитро Александров також зазначив, що поточну розбивку за ціною на газ для європейських країн на цей рік Газпром ще не давав. «Можна лише припустити, що в першому кварталі вона буде вищою ніж 400 доларів за тисячу кубометрів або 418 доларів. Така ціна протягом нинішнього конфлікту вже називалася. Саме цей рівень можна вважати середньою східноєвропейською ціною », - пояснив експерт. Відповідно до підрахунків Александрова, зараз можна лише припустити, що при визначенні ціни боку брали собівартість центральноазіатського газу для Газпрому на кордоні з Україною плюс 30% мита - тобто близько 370-380 дол. «Якщо приймається понижуючий коефіцієнт 0,8, домовленість про який була досягнута в травні минулого року, то виходить ціна в 296-304 долари, - вважає Александров. - Введення 20-відсоткової знижки, про що заявив Путін, може бути застосовано саме до цієї ціни - тоді виходить, що підсумкова ціна може становити близько 240 доларів ». 

Таким чином, не виключено, що після трьох тижнів газової війни сторони практично повернулися до своїх початкових позицій. Нагадаємо, що 31 грудня Газпром вимагав за свій газ з України 250 дол. при збереженні транзитної ставки в 1,7 дол. за тисячу кубометрів на 100 км. Тоді як Нафтогаз відстоював збільшення параметрів у 235 дол. і 1,8 дол. відповідно. 

Неготовність Путіна і Тимошенко оголосити остаточну ціну на газ для України хоча б на перший квартал дає змогу експертам припустити, що конфлікт може розгорітися з новою силою, якщо Москва і Київ знову розійдуться в кінцевих цифрах. Не виключають вони можливості нової ескалації газової війни, якщо в справу втрутиться політичний фактор. 

«Зараз Президент України Віктор Ющенко в черговий раз подумає, проконсультуйтеся з Вашингтоном або ще з ким-небудь, і на світ випливе чергова ініціатива - підписувати підсумковий документ чи варто ще почекати, - припускає Александров. - Головна проблема в тому, що суперечка викликана не стільки економічними, скільки політичними міркуваннями, а тому залишається лише припускати, коли саме вона завершиться ».



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK