РГ: Повний газ

РГ: Повний газ
Reuters

Як повідомив РГ прес-секретар глави уряду РФ Дмитро Пєсков, сьогодні очікується, що Газпром і Нафтогаз укладуть прямий довгостроковий контракт на постачання російського природного газу в Україну. Підписання документа відбудеться, швидше за все, в Білому домі в присутності Володимира Путіна і Юлії Тимошенко. Після цього, можливо, одразу почнеться перекачування російського газу через територію України в Європу.

Путін і Тимошенко зустрілися вдень у суботу, по дорозі до Кремля на міжнародну конференцію обмінялися думками про те, щоб повернутися і продовжити переговори в Білому домі. Відома як непримиренний захисник національних інтересів і один із лідерів "помаранчевої" революції Юлія Тимошенко, зокрема, відкинула політичні протиріччя із Москвою і проявила далекоглядний прагматизм.

Джерело в російському уряді вважає, що прем'єр-міністр "пішла на таку форму компромісу, яка дозволила врятувати обличчя України".

Відома як непримиренний захисник національних інтересів і один із лідерів "помаранчевої" революції Юлія Тимошенко, зокрема, відкинула політичні протиріччя з Москвою і проявила далекоглядний прагматизм

Розмова прем'єрів тривала до глибокої ночі неділі, о другій годині за московським часом Путін і Тимошенко оголосили про результати, які трохи пізніше було уточнено. "Цей факт разом із європейською формулою ціни по суті фіксує повну прозорість, передбачуваність і ринковий характер взаємин України та Росії у газовій сфері", - зазначило джерело. Важливо і те, на думку джерела, що мова йде про довгостроковий характер контракту.

Перехід на повністю європейські ціни відбудеться з 1 січня 2010 року. А поки що сторони вирішили надати один одному преференції: Росія запропонувала Україні знижку на газ у 20 відсотків, Київ, у свою чергу, обіцяв зберегти пільговий тариф на транзит "блакитного" палива до Європи за ставкою 2008 року.

При цьому прем'єри домовилися розглядати газ для внутрішньоукраїнських потреб і транзитний газ для європейських споживачів як дві різні категорії. Джерело зазначило, що "технологічне забезпечення транзиту - це, за загальним розумінням, обов'язок країни-транзитера". Таким чином, впевнені у Білому домі, Україна стала останньою з країн на просторі колишнього СРСР, з якою Росія почне торгувати газом за вартість, що вписується в європейські уявлення. Щоправда, Білорусь кілька вибивається з цього принципу, але, як зауважило джерело, "Білорусь в силу просунутої інтеграції з Росією користується дещо більшими перевагами і відповідно дещо більшими знижками на газ".

Таким чином, впевнені у Білому домі, Україна стала останньою із країн на просторі колишнього СРСР, з якою Росія почне торгувати газом за вартість, що вписується в європейські уявлення

Ідеї ж про міжнародну комісію спостерігачів та про створення консорціуму самі собою відпадуть після сьогоднішнього підписання прямого контракту, упевнене джерело в російському уряді. "Не потрібні будуть моніторингові місії і по контролю за технічним станом газотранспортної системи України, також не потрібно створення міжнародного консорціуму для викупу технічного газу для України", - заявило джерело. Воно пояснило, що після підписання контракту "сторони зможуть самостійно і прозоро контролювати усі ці питання". При цьому важливо, звичайно, щоб транзит газу через Україну почався і щоб не було в майбутньому ніяких "сюрпризів".

Як впевнені на Краснопресненській набережній, моніторингові служби і спостерігачі зіграли важливу роль у досягненні російсько-українських домовленостей. Джерело ж в Газпромі переконане, що навіть після відновлення нормального режиму транзиту моніторинговий механізм необхідно зберегти, оскільки він "корисний і для російської, і для української сторін, і для Європи". Воно також особливо підкреслило, що цей механізм було створено, і він постійно вдосконалювався за пропозиціями російської сторони. "Тому давайте дочекаємося транзиту російського газу", - запропонувало воно.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK