Ъ: Росія розкачала газ

Ъ: Росія розкачала газ
Reuters

Газова війна між Росією та Україною близька до завершення. У вихідні сторони домовилися підписати договори про поставки газу на Україну за європейською формулою ціни з 20-відсотковою знижкою. У цьому випадку Газпром вперше за багато років почне продавати газ Нафтогазу України прямо, але за відмову від послуг посередника RosUkrEnergo Києву доведеться платити $ 360 за тисячу кубометрів. Втім, ризик ескалації конфлікту не виключений, поки нову схему не схвалить президент України Віктор Ющенко.

Досягнуті в ніч з суботи на неділю між прем'єр-міністрами Росії та України Володимиром Путіним і Юлією Тимошенко домовленості серйозно відрізнялися від пропозицій, які президент Дмитро Медведєв оголосив у суботу після закінчення Міжнародної конференції по забезпеченню доставки російського газу споживачам в Європі. Заявлений статус саміту довелося знизити до рівня міжнародної конференції, оскільки на запрошення Кремля відгукнувся лише президент Вірменії Серж Саргсян, а решта країн надіслали прем'єр-міністрів або чиновників рангом нижче.

Делегація України складалася з двох частин. У першу крім Юлії Тимошенко увійшли міністр палива та енергетики Юрій Продан і голова Нафтогазу Олег Дубина. По друге, про що українська сторона повідомила за три години до початку засідання, увійшов уповноважений президента України Віктора Ющенка з міжнародних питань енергобезпеки Богдан Соколовський.

Після двогодинного обговорення Дмитро Медведєв назвав три можливих шляхи вирішення газової проблеми - створення міжнародного консорціуму компаній, який би набував частину обсягу газу, "необхідного для повноцінної роботи газотранспортної системи України", отримання кредиту українській стороні для розрахунків за газ з Росією і відкриття в одному з європейських банків безвідкличного акредитиву з частковим покриттям на суму $ 1 млрд, що надасть українська сторона.

Домовленості досягти так і не вдалося, і тому було вирішено форсувати переговори. За ніч уряд фактично дезавуював всі пропозиції, висловлені напередодні. А після п'яти з половиною годин переговорів з Юлією Тимошенко Володимир Путін заявив про досягнення домовленості про перехід на європейську формулу ціноутворення при продажу газу Україні. В адміністрації президента Ъ пояснили, що вважають цю частину домовленостей найважливішою, оскільки Україна досі залишалася єдиною країною, де ціна формувалася на підставі двосторонніх переговорів.

Володимир Путін пішов назустріч вимогам пані Тимошенко і виключив зі схеми поставок RosUkrEnergo.

Пан Путін розповів, що Україна отримає знижку 20% до європейської ціною за умови збереження пільгового тарифу на транзит у 2009 році - $ 1,7 за тисячу кубометрів. При цьому вже з січня 2010 року всі домовленості між Росією та Україною будуть формуватися за європейськими стандартами, додав він. "Переговори були нелегкими, але ми дійшли згоди, що дозволяє підписати всі необхідні документи", - наголосила за підсумками Юлія Тимошенко. Два договори про постачання строком на десять років планується підписати сьогодні. Для їхнього підписання Юлія Тимошенко пообіцяла повторно прилетіти в Москву.

Як розповіли Ъ джерела в Газпромі і адміністрації президента, посередників у цій схемі вже не буде: вперше за десять років Газпром відновить прямі поставки газу в Україну. За словами співрозмовників Ъ, Володимир Путін пішов назустріч вимогам пані Тимошенко і виключив зі схеми поставок RosUkrEnergo. Його місце не займе інший посередник, підтвердили Ъ в Нафтогазі України. Втім, у RosUkrEnergo в сховищах України ще залишається понад 11 млрд кубометрів газу, які мають бути реалізовані в цьому році у Польщі, Румунії та Угорщини. Чи досягли сторони погодження з цього питання, вчора не змогли відповісти ні в Газпромі, ні в Нафтогазі.

Точної інформації про ціну, за якою Україна буде одержувати газ за новими договорами, вчора учасники не давали. Думки сторін про цю цифрі також розходяться. Богдан Соколовський після повернення до Києва вчора сказав Ъ, що, за його даними, європейські споживачі платять зараз за російський газ до $ 300 за тисячу кубометрів. У Нафтогазі уточнили, що Німеччина купує газ по $ 280. У цьому випадку ціни на газ для України повинна скласти $ 224-240 за тисячу кубометрів.

Але чиновник російського уряду стверджує, що позиція Росії не змінювалася, і в першому кварталі 2009 року ціна газу для України складе $ 450 мінус 20%, тобто $ 360. Правда, ще в суботу Дмитро Медведєв зазначив, що для української сторони прив'язка до європейських цінами добра тим, що з урахуванням динаміки цін на нафту в найближчому майбутньому вони будуть знижуватися. На думку президента, в кінці року ціни на газ можуть знизитися в 2-2,5 рази. Поки ж ціна $ 360 за тисячу кубометрів, що важливо, корелює із закупівельними цінами на середньоазіатський газ. Ще 31 грудня Володимир Путін заявив, що досягнута домовленість з Туркменією та Узбекистаном про купівлю газу в січні по $ 340 за тисячу кубометрів.

"За останні кілька днів ми вже неодноразово сподівалися на відновлення поставок. Зараз, як і раніше, не відомо, коли вони розпочнуться", заявив міністр промисловості Чехії Мартін Ржіман.

Покт транзит газу не відновлений, в Західній Європі всі домовленості сторін сприймають стримано. У суботу німецькі журналісти запитали у Дмитра Медведєва, чи є у Юлії Тимошенко мандат на ведення переговорів і чи можуть їх результати бути дезавуйовані президентом України. Нагадаємо, 31 грудня Газпром і Нафтогаз України майже домовилися про ціну, але, як заявили в Газпромі, у Олега Дубини не було мандату на підписання договору. "Я щиро розраховую на те, що Юлія Володимирівна Тимошенко має всі необхідні мандати для того, щоб представляти Україну", - відповів Дмитро Медведєв.

Після закінчення конференції в Москві ЄС випустило комюніке, в якому заявило, що "не задоволено її результатами". У неділю, вже після оголошення про досягнуті домовленості, міністр промисловості і торгівлі Чехії Мартін Ржіман заявив, що тільки відновлення поставок газу в ЄС має значення. "За останні кілька днів ми вже неодноразово сподівалися на відновлення поставок. Зараз, як і раніше, не відомо, коли вони розпочнуться", - сказав він. Юлія Тимошенко пообіцяла відновити всі потоки транзиту газу в Європу відразу після підписання документів у понеділок. З моменту подачі газу на східному кордоні України до моменту перетину ними західних кордонів країни пройде 36 годин, нагадали вчора в Нафтогазі України. Таким чином, у кращому випадку газ потрапить до системи Євросоюзу в ніч з вівторка на середу.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK