Ведомости: Домовилися до $ 360

Ведомости: Домовилися до $ 360
Reuters

Що сказано

Два дні зустрічей у Москві та Києві на вищому рівні та п’ятигодинні переговори прем'єрів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко у ніч на неділю принесли результат. “Взаєморозуміння знайдені”, - оголосила Тимошенко. А Путін додав: “Досягнута домовленість, що у 2009 р. українській стороні буде надана 20%-ва знижка [на газ] за умови збереження пільгової ставки транзиту по Україні за ціною 2008 р.”. У 2010 р. ціни і ставки будуть європейськими, без знижок, сказали обоє. А ще у Газпрому та Нафтогазу буде прямий контракт, без нинішнього посередника - швейцарської Rosukrenergo (RUE, 50% - у "Газпрому", 50% - у підприємців Дмитра Фірташа та Івана Фурсіна), говорять відразу кілька підлеглих Путіна і Тимошенко.

Напередодні Тимошенко заявила, що у переговорах з Росією може бути тільки одна лінія – “урядова” (читай: не президентська). Все стане ясно сьогодні, коли “на папір ляжуть цифри”, каже радник президента України Богдан Соколовський. У цілому, за його словами, позиція президента залишається незмінною - прямі угоди Нафтогазу і Газпрому, “прозорі, взаємовигідні” ціни і ставки.

Європа в очікуванні

Транзит у Європу, зупинений 7 січня, відновиться ”у найближчі дні” - як тільки Нафтогаз і Газпром підпишуть нові договори на транзит і поставки газу, оголосили прем'єри. Компанії пообіцяли підготувати документи до сьогоднішнього дня - переговори тривали до пізнього вечора.

Євросоюз радіти не поспішає. “Ми вже два тижні чекаємо цього газу, ми чули багато заяв, але газу так і немає”, - обурений представник Єврокомісії Ферран Тарраделлас. Економічний збиток ЄС – “гігантський”, зазначає він. Європейським споживачам доведеться ще почекати, попереджає чиновник Білого дому: до них газ дійде тільки через 75-100 годин.

Як у Німеччині

Напередодні у секретаріату українського президента були орієнтири за ціною для України - близько $ 200 за 1000 куб. м (проти $ 179,5 у 2008 р.) із зростанням транзитної ставки для Газпрому приблизно до $ 2 (проти $ 1,7 в 2008 р.). А прем'єри поки домовилися зовсім про інше - близько $ 360 за 1000 куб. м на I квартал, ставка транзиту - колишні $ 1,7, говорять співробітник Білого дому, джерело, близьке до керівництва Газпрому, і джерело в оточенні Тимошенко. Це середня європейська ціна з урахуванням 20%-вої знижки, відзначають вони.

А в цілому по році газ може коштувати $ 270-300, додають два співрозмовника Ведомостей: з поквартальним зниженням слідом за нафтовими котируваннями, як у всій Європі. У бюджеті Газпрому на 2009 р. закладена середня європейська ціна в $ 280 за 1000 куб. м.

“Занадто висока ціна, незрозуміло, чому Україна погодилася”, - здивований директор East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. Без знижки виходить ціна Словаччини - $ 450, і навіть без урахування різниці у витратах на транспорт. $ 360 зараз у Німеччині, за даними агентства Heren Energy (по році, за прогнозами Корчемкіна, вийде близько $ 240). Великий споживач завжди має знижку, пояснює різницю Корчемкін. А, позаяк, Україна - найбільший ринок збуту для Газпрому, на 40% більше, ніж Німеччина, додає він.

Соколовський, представники Путіна і Тимошенко, а також Газпрому та Нафтогазу коментувати ціни не стали.

Нульовий варіант

Зміст домовленостей між Путіним і Тимошенко полягає у тому, щоб “не принизити Росію і не образити Україну“, пояснює радник Тимошенко з газових питань Олександр Гудима, тому ціна вища, ніж розраховувала Україна, а ставка на транзит залишиться незмінною до кінця цього року. Головне, вважає Гудима, що зі схеми поставок буде виключений посередник.

Корчемкін вважає, що у Києва свій задум: підписати угоду про ціну на I квартал, а газ поки не купувати - на кінець року у Нафтогазу в сховищах було близько 17 млрд куб. м. А ось про довгостроковий контракт і нову базову ціну Нафтогаз і Газпром будуть домовлятися у березні, коли ціни почнуть падати. Крім того, навесні позиції України будуть сильнішими: прокачка до Європи знизиться, а в України, навпаки, буде сезон закачування у ПГС (це унікальний клієнт, навесні і влітку його споживання через це вищі, ніж взимку, відзначає Корчемкін).

RUE у 2006-2008 рр. була ексклюзивним постачальником імпортного газу до України: близько 60 млрд куб. м у рік вона купувала у Газпрому в Середній Азії, 55 млрд куб. м продавала на кордоні Україні, залишок експортувала до Європи по українській території. У RUE контракт з Газпромом до 2018 р., а у угорської Emfesz (контролюється Фірташем) з RUE - до 2015 р., нагадує менеджер Emfesz. Можна виключити RUE зі схеми поставок газу до України, але з експортних - складно, зазначає він: RUE і Emfesz вимагають компенсації. Представник RUE від коментарів відмовився.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK