РБК Daily: Підкоп під Президента

РБК Daily: Підкоп під Президента
Фото Миколи Лазаренка/прес-служба Президента
За прийняття законопроекту проголосували 408 депутатів з 433, зареєстрованих у залі засідань Ради. Закон визначає особливості діяльності спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка буде займатися проведенням розслідування обставин вчинення Президентом України державної зради або іншого злочину. Більш того, парламентарії пішли ще далі і наділили повноваженнями наразі неіснуючу комісію, яка, зокрема, буде мати право заслуховувати Президента і захисника або захисників його прав. Не виключено також, що буде обрано спеціального прокурора і спеціального слідчого: в законі виписано їхні повноваження та вимоги до їх кандидатур.

Варто зауважити, що, фактично, антипрезидентський законопроект швидше за все підпише сам глава держави. Заступник глави секретаріату Віктора Ющенко Марина Ставнійчук заявила, що буде рекомендувати Президенту підписати закон. За словами пані Ставнійчук, національні інтереси держави вимагають вступу в силу цього закону і, якби парламент прислухався до пропозицій Президента України, документ би прийняли ще півроку тому.

Втім, наразі усі зацікавлені в ймовірному імпічменті Президента Ющенка політичні сили України всіляко відхрещуються від того, що закон написано безпосередньо під чинного лідера країни. Перший заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем'якін заявив, що даний закон є інструментом для парламентаріїв у питанні контролю за діючою владою. Водночас він зазначив, що "будь-які підводки під конкретну особу або окремо взяту посаду" робити не потрібно.

Директор київського Центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребінський вважає, що 90% депутатів переконані, що Президент не підзвітний і, отже, веде свою політичну гру у багатьох питаннях, в тому числі і в газовому. "Те, що закон прийняли саме зараз, коли країна має об'єктивно більш серйозні проблеми, причому прийнято абсолютно різними політичними силами, показує справжню політичну вагу глави держави, яка з кожним днем тільки зменшується", - резюмував пан Погребінський.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK