ВН: Охолола труба

ВН: Охолола труба
Reuters

19 січня голови Газпрому і Нафтогазу України Олексій Міллер і Олег Дубина в присутності прем'єр-міністрів двох країн Володимира Путіна і Юлії Тимошенко підписали 10-річні контракти на постачання газу для України і транзит російського блакитного палива в Європу. Після цього голова російського уряду заявив, що Газпром отримав команду розпочати транзит газу по всіх напрямках, і "висловив надію на оперативне відновлення українським партнером нормальної роботи своєї газотранспортної системи". Керівник кабінету міністрів України пообіцяла:" Для Європи жодних затримок з боку України не буде, технічно все буде зроблено якісно".

Однак точного часу відновлення постачань газу європейським споживачам Путін і Тимошенко, чого одразу ж після оголошення про московські домовленості публічно вимагали представники Єврокомісії, не назвали. З Білого дому український прем'єр вирушила в офіс Газпрому, де на момент здачі номера продовжувала обговорювати деталі відновлення постачань. Швидше за все, щоб дотриматися формальності Газпром подасть технічну заявку на постачання газу по всіх ГВС у доконфліктному режимі, а о 10 ранку, у разі готовності Нафтогазу, почне піднімати тиск на вході в систему.

Це й зрозуміло, українську систему слід спочатку перебудувати в штатний режим, а потім плавно підготувати до транзиту газу зі Сходу на Захід. На це, по-перше, потрібен час (за різними оцінками, від 12 годин до двох діб). По-друге, повне непогодження сторін, яке демонстрували в Москві, в Києві виглядає не так однозначно. Хоча пані Тимошенко вчора і заявила, що перед від'їздом до Москви зустрічалася з президентом Віктором Ющенком і поінформувала про "досягнуті домовленості".

Крім того, слід враховувати, що після припинення транзиту українська система опинилася в режимі падаючого (причому значно) тиску. Говорячи технічним жаргоном, труба за цей час встигла "охолонути" і, за законами фізики, "стиснутися" від охолодження. Після збільшення тиску шви опиняться під новим навантаженням і будь-які дефекти, наднормативний знос або будь-що подібне може привести до аварії, причому не однієї.

Один із опитаних ВН технічних фахівців із транспортування газу на запитання, чи можна якось мінімізувати ризик відмови системи після такого тривалого простою, відповів: "Привести в повну "бойову" готовність аварійні служби і молитися"

Один із опитаних ВН технічних фахівців із транспортування газу на запитання, чи можна якось мінімізувати ризик відмови системи після такого тривалого простою, відповів: "Привести в повну "бойову" готовність аварійні служби і молитися". Слід також згадати, що вчорашній день підозріло нагадував події 31 грудня 2008 року. Як відомо, у той день фахівці Газпрому і Нафтогазу посилено шліфували документи. У Москві чекали приїзду української делегації на чолі з Юлією Тимошенко, щоб у присутності прем'єром підписати ті ж 10-річні контракти (існували невеликі розбіжності за базовою ціною і ставкою транзиту, але їх легко подолали). Тоді під впливом "певних факторів" прем'єр України не полетіла в Росію, а Газпром заявив про те, що Нафтогаз в односторонньому порядку вийшов із процесу переговорів. Розпочався відкритий конфлікт, який призвів до припинення постачань, потім транзиту та припинення газопостачання російським паливом цілого ряду країн Європи.

Висловлюється багато різних версій, чому зірвалося оформлення домовленостей. Частина спостерігачів каже, що президент Віктор Ющенко дав інші директиви главі Нафтогазу, тим самим наблизивши до нуля досягнення переговорів. Інші натякають, що сама Тимошенко почала наполягати на заміну RosUkrEnergo у схемі постачань газу з українських ПСГ іншим трейдером. Треті вважають, що Москва раптом посилила свою позицію.

Учора день починався так само. Делегація України збиралася вилітати з аеропорту Бориспіль, у Москві напружено чекали. О третій годині стало відомо, що пані Тимошенко поговорила по телефону з паном Путіним, а вже через півтори години прибула на переговори в Білий дім. Потім фінальні переговори, підписання документів та заяви на камери.

Те, що говорили Володимир Путін і Юлія Тимошенко, звучало як найтісніший союз. "Хотів би на завершення підкреслити, що Росія збудувала відносини з нашими партнерами в країнах СНД на ринкових принципах вже давно. Зі всіма, за винятком України, - сказав російський прем'єр. - Україна була останньою країною, з якою нам не вдавалося цього зробити. І те, що уряд Юлії Володимирівни Тимошенко пішов на таке врегулювання на ринкових прозорих засадах, я вважаю, що це дійсно дуже важливий крок у розвитку нашої співпраці в енергетиці, що безумовно є найважливішою складовою всіх економічних зв'язків. Ми з вами добре знаємо, що економіки завжди лежить в основі міждержавних відносин. Я хочу ще й сказати, що зі свого боку, ми, звичайно, будемо робити все для того, щоб Україну підтримати. І в складних економічних сьогоднішніх, фінансових умовах. Нам є про що поговорити, маючи на увазі досить високий рівень кооперації між нашими економіками ".

Володимир Путін додав, що вирішення газових проблем "розблокує і ряд інших питань у сфері економічної діяльності", не уточнивши, про що саме йдеться. Гостя щиро подякувала пану Путіна за цінову знижку, яка дасть можливість Україні краще підготуватися до переходу на європейську ціну і дозволить у 2009 році заощадити на газі 5 млрд доларів.

Два базові параметри підписаних вчора контрактів - ціноутворення на газ та формування ставки транзиту - відповідають домовленостям між главами урядів, яких було досягнуто на переговорах прем'єрів у ніч із суботи на неділю. З 1 січня 2009 року Нафтогаз купує російський газ за прийнятою в європейських контрактах Газпрому формулою ціни, але в поточному році отримає знижку у 20%. Ставка транзиту залишиться на рівні минулого року - 1,7 дол за тис кубометрів на 100 км. Коли пані Тимошенко запитали про середню ціну на 2009 рік, вона попросила дати їй два дні для розрахунків за новою для України формулою. А транзитну ставку назвала "рентабельною".

Якщо брати середню європейську ціну із затвердженого Газпромом бюджету-2009 (280 дол за тис кубометрів), то за вирахуванням 20% Нафтогаз отримуватиме газ по 224 дол за тис кубометрів

Якщо брати середню європейську ціну із затвердженого Газпромом бюджету-2009 (280 дол за тис кубометрів), то за вирахуванням 20% Нафтогаз отримуватиме газ по 224 дол за тис кубометрів. Щоправда, за оцінками ВН, якщо ціна нафти в Європі в першому півріччі 2009 року коливатиметься в районі 40-45 дол, то насправді Нафтогаз в середньому платитиме близько 280 дол, а європейські ціни в середньому протягом року опиняться в районі 350 дол за тис кубометрів. У будь-якому разі на перші два квартали ціна для України очікується немала - близько 380 дол до квітня і приблизно 300 дол - на квітень-червень. Пані Тимошенко пообіцяла, що на внутрішньому ринку вона встановить середньорічні ціни. Це означає, що перші півроку Нафтогаз буде зобов'язаний субсидіювати постачання на внутрішній ринок (причому досить суттєво). Особливо, якщо вчора в Москві не було досягнуто будь-яких спеціальних угод із відстрочення українських платежів. Або виділення кредиту Києву для обслуговування фінансових зобов'язань перед Газпромом.

Інші деталі домовленостей учасники переговорів не розкрили. Обсяг постачань газу в Україну, врегулювання боргу Нафтогазу перед RosUkrEnergo (понад 600 млн доларів) і виконання контрактів швейцарського трейдера перед європейськими клієнтами залишилися без офіційних коментарів. Водночас, джерело в Газпромі сказало інформагенції ІТАР-ТАСС, що частка ТОВ Газпром збут Україна на українському ринку виросте із 7,5 млрд кубометрів у минулому році до 13,5 млрд кубометрів у поточному році. Воно уточнило, що Нафтогаз може отримати право експорту газу в Європу за контрактами RUE (до 5 млрд кубометрів у цьому році), якщо готовий викупити у трейдера за ринковою ціною обсяги газу, які знаходяться в українських підземних сховищах (11,5 млрд кубометрів) .

Хоча Юлія Тимошенко після підписання контрактів заявила, що Росія і Україна відмовляються від усіх взаємних претензій, висунутих під час газової кризи, голова Газпрому Олексій Міллер пізно ввечері заявив журналістам, що разом із Нафтогазом "продовжують спільну роботу стосовно вивчення юридичних наслідків ситуації із нездійснення транзиту російського газу європейським споживачам через територію України в січні цього року". У компанії не стали коментувати, що це означає. І так зрозуміло, що в першу чергу питання стосується ймовірних фінансових претензій з боку європейських споживачів до Газпрому.

Контракти підписано із зобов'язанням "поставляй або плати", а штрафні санкції можуть скласти ринкову вартість недопоставленого газу (близько 3,5 млрд кубометрів за два тижні на суму 1,6 млрд доларів). Раніше топ-менеджери концерну і віце-прем'єр Ігор Сечін обіцяли, що всі претензії в судовому порядку буде переадресовано Нафтогазу та уряду України. Хоча не можна виключати, що з деякими клієнтами вдасться домовитися мирно, збільшивши їм постачання газу в наступні періоди ...


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK