WSJ: Європа хоче побачити, чи піде газ

WSJ: Європа хоче побачити, чи піде газ
Reuters

Останню домовленість після тривалих переговорів у Москві уклали російський прем’єр-міністр Владімір Путін та його українська колега Юлія Тимошенко, які оголосили про угоду на спільній прес-конференції рано-вранці у неділю.

Європейський Союз привітав угоду, проте заявив, що протягом суперечки вже був свідком "багатьох очікувань, які не здійснилися" і святкуватиме тільки після відновлення газопостачання.

Українському прем’єр-міністрові доведеться повернутися до Москви у понеділок для підписання угоди. Якщо подачу газу відновлять, знадобиться ще день, аби газ потрапив через сотні кілометрів українських газопроводів до Європи.

Президент Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко стали запеклими супротивниками після приходу до влади під час Помаранчевої революції 2004 року та неодноразово покладали провину за виникнення газового конфлікту одне на одного.

Російські поставки були перекриті 7-го січня, що призвело до скорочення постачання та інших надзвичайних заходів у більш ніж десяти країнах.

"Вони кажуть, що постачання відновиться завтра, проте наша позиція полягає в тому, що газ вже повинен був надходити газопроводами", - заявив речник ЄС Ферран Тарраделлас.

Зусилля із досягнення угоди подвоїли на тлі роздратування Заходу Києвом та Москвою через перебої в постачанні, які змусили частини континенту мерзнути.

Москва наполягає на тому, що причина проблеми – у Києві, який не бажає платити ринкові ціни за імпортований газ.

Відсутність єдності серед українського керівництва перешкоджала переговорам: Президент Віктор Ющенко та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко стали запеклими супротивниками після приходу до влади під час Помаранчевої революції 2004 року та неодноразово покладали провину за виникнення газового конфлікту одне на одного.

Проте репутація Росії як надійного газопостачальника дуже постраждала під час суперечки, попри те, що Москва намагалася зробити винним Київ.

На вихідних президент Дмитро Медведєв скликав у Москві саміт країн-споживачів газу, щоб натиснути на Україну та змусити її піти на укладення угоди. Проте прибули представники лише декількох країн, і саміт не приніс відчутних результатів.

Умови домовленості, досягнутої в неділю, дозволяють обом країнам стверджувати, що вони добилися одна від одної певних поступок.

Україна пообіцяла платити повну ринкову ціну за газ, починаючи з 1-го січня наступного року, проте у 2009-му платитиме із 20-відсотковою знижкою. Минулого року Україна платила $179,50 за тисячу кубометрів, що набагато нижче за європейські ціни, які перевищують $450. Очікується, що ринкові ціни на газ, які змінюються аналогічно до цін на нафту із певним часовим відставанням, знизяться цього року до $250.

Суперечка між Україною та Росією дорого коштувала обом країнам

Тимчасом Росія платитиме повну ринкову ставку за транспортування газу територією України, починаючи з 2010 року, проте поточного року сплачуватиме за нижчими тарифами.

За словами аналітиків, суперечка між Україною та Росією дорого коштувала обом країнам, оскільки криза змусила ЄС серйозно замислитися над пошуком альтернатив імпорту такої значної кількості природного газу з Росії через Україну.

Обидві сторони останніми тижнями заявляли, що досягли домовленостей, однак ті зривалися і країни звинувачували в цьому одна одну.

За словами Мартіна Рімана – міністра промисловості та торгівлі Чехії, яка зараз головує в ЄС, він налаштований "злегка оптимістично" щодо угоди, про досягнення якої оголосили в неділю.

"Якщо поставки не відновлять попри такі рішучі заяви російського та українського прем’єр-міністрів, довіра споживачів ЄС, громадян та підприємств буде вщент зруйнована", - додав він.

Криза розпочалася 1-го січня, коли Росія припинила поставки в Україну через суперечку щодо боргів Києва перед Москвою та ціни на газ на 2009 рік. Ситуація загострилася, коли було припинено поставки до Європи російського газу, який транспортується територією України. Росія забезпечує приблизно чверть потреб ЄС у газі, в основному – через трубопроводи Україною.

Оригінал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK