Пентагон: База ВПС США залишиться у Киргизстані

Пентагон: База ВПС США залишиться у Киргизстані
Reuters

Про це заявив командувач Центральним командуванням США Девід Петреус журналістам щодо результатів переговорів у Бішкеку.

"Ми не обговорювали таку можливість (закриття авіабази), але обговорювали ті статті, які з'явилися на цю тему в різних ЗМІ. Киргизькі офіційні представники запевнили мене, що у цих новин немає підстави. Ця заява була для мене дуже переконливою", - заявив Петреус.

За його словами, високопоставлені чиновники Киргизстану повідомили йому, що під час перебування у Російській Федерації Киргизької делегації це питання також не обговорювалося.

Петерус повідомив, що у рік Киргизія отримує від США в середньому 150 мільйонів доларів на різні програми, і 63 мільйони з них проходять через розміщення авіабази в Манасе: це оплата за послуги аеропорту, укладені контракти, зарплата громадянами Киргизії, що працюють на авіабазі і так далі.

У нинішньому році уряд США виділив військовим структурам Киргизії на боротьбу з тероризмом, екстремізмом і наркотрафіком ще 25 мільйонів доларів, повідомив командувач.

Авіабаза США була відкрита в Киргизії у грудні 2001 року за мандатом ООН для підтримки проведеної коаліційними силами антитерористичної операції Непохитна свобода в Афганістані. Зараз на авіабазі в Манасе знаходиться понад тисячі військовослужбовців США, а також військово-транспортні літаки.

Нагадаємо, на початку грудня минулого року парламент Казахстану ратифікував договір з США про підтримку операції Непохитна свобода в Афганістані, яка передбачає надання аеропорту Алма-Ати як запасного аеродрому для літаків коаліції, що ведуть бойові дії в Афганістані.

У зв'язку з цим, Генштаб РФ висловив стурбованість наміром США створити військові бази на території Казахстану та Узбекистану.

Водночас, у Сенаті США вважають, що Захід відстає від Росії в гонці за доступом до нафтогазових багатств Центральної Азії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK