АР: Україна в газовій війні втратила більше за інших

АР: Україна в газовій війні втратила більше за інших
Reuters

Між тим, основне навантаження і найсуворіші випробування в цій двотижневій суперечці випали на долю Європи, яка нічого в результаті не виграла. А український Президент Віктор Ющенко, рейтинги популярності якого виражаються вже однозначними числами, може скотитися ще глибше у прірву політичного невизнання.

Минуло двадцять років від падіння Берлінської стіни, а Європа досі залежить від енергопостачання з колишнього Радянського Союзу, їх так і не вдалося налагодити стабільні відносини з Москвою.

Путін і прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко в понеділок були присутні під час підписання 10-річного контракту між російським Газпромом та українським Нафтогазом. Вони вітали цей крок, поклав край щорічній сварці через цін на газ і транзит.

Але деякі деталі залишаються незрозумілими. А для Росії це може стати перемогою зі сльозами на очах - адже державна монополія Газпром втратила близько 1 мільярда доларів прибутку від продажу газу, відшкодувати який йому не вдасться. Крім того, ця угода ніяк не допоможе Газпрому вирішити його старі проблеми, включаючи величезний розмір заборгованості.

Однак загалом ця угода виявилася вигідною для Росії.

За словами Путіна і Тимошенко, Україні на 2009 рік надано 20-процентну знижка в порівнянні з тими цінами на російський газ, за яким платить більшість європейських споживачів. Згідно з наявними оцінками, Україна буде платити 360 доларів за тисячу кубометрів.

Це практично вдвічі більше ціни в 179,50 долара, яку Україна платила Росії минулого року. Але і тоді вона через силу розплачувалися за газовими рахунками.

Неекономічна промисловість України споживає енергію у величезних кількостях, а таке істотне збільшення цін на газ може довести до розорення металургійні заводи, хімічні фабрики, державні ТЕЦ та інші підприємства, які споживають газ.

Офіційні особи заявляють, що ціни на газ будуть щоквартально переглядатися, тому Україна всередині року може мати суттєве полегшення - адже ціна газу знизиться у зв'язку з падінням цін на нафту. Однак їй все одно доведеться платити значно більше, ніж у 2008 році, хоча нинішня глобальна рецесія буде завдавати удар за ударом по її економіці.

"Цілком очевидно, що їм доведеться набагато більше платити за газ, а в минулому році вони ледве розплачувалися за нього ", - говорить головний стратег з фінансів компанії Уралсиб Кріс Уіфер (Chris Weafer).

Крім того, знижки будуть діяти лише впродовж одного року. За словами Путіна, Україні з 1 січня наступного року доведеться платити за газ повну ринкову ціну. І хоча Україна буде платити більше, ціни за транзит газу, який постачається в Європу залишаться для Росії незмінними.

До цього слід додати залежність України від прихильності Євросоюзу, яку вона потребує для отримання допомоги та запобігання власного банкрутства. А Україна в результаті газової суперечки таку прихильність могла втратити. Таким чином, перспектива для Києва складається досить похмура.

Тим часом, комерційна перемога Росії може виявитися менш цінною, ніж здається на перший погляд.

360 доларів - це приблизно стільки, скільки Газпром платить за газ з Центральної Азії. Тому Росія, продаючи в поточному році Україні середньоазіатський газ, не програла – але навряд чи щось запрацює.

З політичного погляду ця угода грає на руку Путіну.

Директор московського Центру Карнегі Дмитро Тренін заявив, що російська влади намагається використати давню суперечку для ослаблення Ющенка і зміцнення позицій його суперниці Тимошенко.

Тимошенко, яка свого часу жорстко критикувала Москву, минулого року подобріла до Путіна і Кремлю.

Очевидно, одна з головних вимог Москви полягала в позбавленні зареєстрованої в Швейцарії трейдингової компанії RosUkrEnergo права діяти в якості посередника в газовому бізнесі Росії та України. Аналітиків давно вже цікавить, навіщо двом країнам витрачати мільярди доларів на посередницькі операції RosUkrEnergo, і що відбувається з цими грошима.

Володимир Омельченко з київського центру соціологічних досліджень імені Разумкова говорить про те, що RosUkrEnergo допомагала фінансувати політичні кампанії Ющенка, хоча сам Президент заперечує, що має відношення до газового бізнесу.

Путін у понеділок сказав, що з підписанням нової угоди всі посередники з російсько-українського газового бізнесу усуваються, і бізнес цей має стати "прозорим і передбачуваним".

За словами Треніна, якщо RosUkrEnergo позбудеться своїх функцій посередника, то це завдасть потужного удару надіям Ющенка залишитися на посаді Президента.

Сам Ющенко звинувачує Москву у своєму таємничого отруєнні діоксином в 2004 році, що ледь не вбило його. Він виступає за членство України в НАТО та ЄС, залишаючись непримиренним противником Кремля.

За словами Уіфера, у Москві побоюються, що розчарована у Росії Європа може прийняти довгострокове стратегічне рішення про пошук альтернатив постачання російського газу.

Однак експерти погоджуються, що найближчим часом Європа немає вибору, і їй доведеться розраховувати на поставки з Росії. А найбільш очевидні альтернативи російським енергоресурсам - збільшення частки вугілля та атомної енергії - вимагають величезних інвестицій і ослаблення природоохоронних норм і вимог.

Разом з тим, ті європейці, які постраждали від суперечки, відчувають величезне роздратування. Намагаючись заспокоїти цих людей, Путін висловив співчуття всім тим, хто "став мимовільним заручником цієї кризи".

Дуглас Берч - керівник московського бюро, висвітлює події в Росії з 2001 року.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK