Ведомости: Отримали за формулою

Ведомости: Отримали за формулою
Reuters

Російський газ уперше з 7 січня пішов через Україну до Європи. Угорщина, Словаччина та Болгарія учора підтвердили, що отримали паливо. Нарешті Євросоюзу не треба буде нервувати кожне Різдво, зіронізував єврокомісар з енергетики Андріас Пієбалгс, коментуючи той факт, що контракти на постачання і транзит газу через Україну будуть діяти в 2009-2018 рр.

Обсяг поставок в Україну розкритий тільки на цей рік – 40 млрд. куб. м. (проти майже 55 млрд. куб. м. у 2008 р. та грудневого плану на цей рік – 46 млрд. куб. м). Базова ставка, закладена у формулу, - $450 за 1000 куб. м., а це означає, що можна точно підрахувати ціну І кварталу - $360 ( на 2009 р. діє 20%-ва знижка до європейської ціни, з 2010 р. її не буде), заявив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медвєдєв. У 2008 р. Україна купувала газ за $179,5. Але поквартально ціна буде знижуватися услід за нафтовими котируваннями, у середньому на рік вийде $228,8, підрахувала учора Прем’єр України Юлія Тимошенко. У І кварталі, коли буде найвища ціна, Україна постарається по мінімуму закуповувати російський газ, визнала вона.

Базова ціна в $450 зафіксована на всі 10 років, раз на квартал вона буде змінюватися за котируваннями дизельного палива та мазуту за попередні дев’ять місяців; за основу беруть середні ціни січня – вересня 2008 р., каже один із підлеглих Медвєдєва (тоді нафта Brent коштувала у середньому $111,4, вчора - $41,23). Інші умови контракту: оплата до 15-го числа місяця поставки (з коригуванням наступного місяця), штраф за прострочку – 0,3% на день, додає джерело, близьке до "Газпрому" ( в грудневому проекті було 0,5% штрафу, Україна домовилася про зниження).

Договір транзиту гарантує прокачування до 120 млрд. куб. м. газу у 2009 р., повідомив "Газпром" (75% його експортних потоків до Європи); ставка цього року пільгова - $1,7 (прокачування 1000 куб. м. на 1000 км.). У 2010 р. буде європейський рівень - $2,4-2,6, заявив Медвєдєв. За основу брали умови транзитного контракту зі Словаччиною, говорить близьке до "Газпрому" джерело: договір співвідносний, він на прокачування близько 60 млрд. куб. м. на рік, але термін у 2 рази більший – 20 років. Індексуватися ставка буде, як і у Словаччині, раз на рік на рівень євроінфляції, додає співрозмовник "Ведомостей" (попередні дані 2008 р. – 2,2%).

Фактор невизначеності

Український Президент Віктор Ющенко незадоволений Тимошенко. "Закладення базової ціни $450 [на 10 років] – це явний програш", - заявив він. "Виходячи з того, що у І кварталі <...> ціна <...> встановлена у $360, то для того, щоб середня ціна була $228 протягом року, необхідно, щоб у IV кварталі вартість газу складала $132, - зазначив Ющенко, додавши: - Усім зрозуміло, що такої ціни не буде". Не влаштував Президента і той факт, що тариф на транзит газу територією України не зростає пропорційно до ціни газу, передає "РИА Новости". На його думку, Україна, не підвищивши пропорційно ціну на транзит, втратила ті 20%, які виграла у ціні на газ. Підписані договори "не повністю відповідають директивам Президента", зауважив перший заступник голови Секретаріату Олександр Шлапак. Його начальник Віктор Балога нагадав, що Німеччина й Австрія купують газ по $300. Ціна "газових перемог Прем’єра" може виявитися занадто високою для країни, зауважив він. Головний ризик – якщо Ющенко оскаржить контракти, адже всі переговори з Росією вела його політичний супротивник – Тимошенко, зізнався напередодні "Ведомостям" чиновник Білого дому (уряду Росії – прим.пер.). Але Ющенко головного не сказав. "Ми поки не бачили контрактів, тільки після детального вивчення можна буде щось сказати", - говорить представник Секретаріату Президента України. Європейці розуміють, що є заручниками ситуації. І Росія, й Україна більше не сприймаються як надійні партнери, зауважив президент Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: "Газ, який постачається з Росії, не гарантований. Газ, що постачається через Україну, не гарантований, і це об’єктивний факт".

Замість RosUkrEnergo

"Є цікаві резерви" дешевого газу для України, заявив учора віце-прем‘єр України Олександр Турчинов. Що малося на увазі, представники Тимошенко та "Газпрому" сказати не змогли. Але сама Тимошенко вчора вранці заявила, що Україна "купила в Росії" 11 млрд. куб. м. технічного газу за ціною $167. Ввечері вона назвала вже іншу ціну - $153,9. За це "Газпром" отримав пільговий тариф на транзит, додала Прем’єр. У "Ведомостей" є тільки одна версія, яку розповіли джерела з оточення Тимошенко: Прем’єр мала на увазі газ попереднього постачальника газу в Україну – швейцарської RosUkrEnergo (RUE, 50% - у "Газпрому", 50% - у Дмитра Фірташ та Івана Фурсіна), а саме 11 млрд. куб. м. запасів RUE у підземних сховищах. Представник RUE це не коментує, а джерело, близьке до компанії, стверджує, що Тимошенко поквапилася: домовленостей немає. Якщо Тимошенко отримає цей газ, Україні, можливо, дозволять його реекспортувати, додає співробітник "дочки" "Газпрому". Він зазначив, що про реекспорт російського газу не йдеться. Медвєдєв учора також заявив що "баланс газу України буде складатися без обсягів для реекспорту".

RUE, у зв’язках із якою політичні прибічники Тимошенко прямо звинувачують апарат Ющенка, взагалі тепер у немилості. Трейдер зривав грудневі переговори "Газпрому" та "Нафтогазу", цитує "Інтерфакс" заяву голови правління "Газпрому" Алєксєя Міллера. Після того, як відомо, й почався конфлікт із двотижневою газовою блокадою ЄС. "Наприкінці грудня прем’єр-міністри Росії й України дійшли згоди, і наші компанії були готові домовитися про ціну на газ у $235 за 1000 куб. м. за умови спільних експортних операцій із території України", - поділився Міллер. Але "RosUkrEnergo тоді запропонувала купувати газ для України за ціною $285", додав він. "За рахунок цього компанія розраховувала залишитися на ринку. <...> А 31 грудня, як ви знаєте, Президент України відкликав делегацію НАК “Нафтогаз України з переговорів", — додав він. Заява Міллера щонайменше дивна, розмірковує директор East European Gas Analysis Михайло Кочемкін: у RUE, по суті, два генеральних директори, один із них – головний юрист "Газпрому" Микола Дубік. А з восьми членів координаційної ради четверо – менеджери російської компанії, включно з Медведєвим.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK