Handelsblatt: Газова суперечка руйнує довіру до Росії та України

Handelsblatt: Газова суперечка руйнує довіру до Росії та України
Reuters

Росія і Україна втратили кредит довіри в Брюсселі. Голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу (José Manuel Barroso) після завершення своєї стомлюючої посередницької ролі у газовому конфлікті між Москвою і Києвом демонструє повне розчарування. Ніколи до цього за своє політичне життя він не стикався з тим, щоб угоди настільки систематично зневажали, сказав Баррозу. Він підсумував: Євросоюз в майбутньому не може покладатися ні на газові поставки з Росії, ні на країну-транзитера Україну. "Це - об'єктивний факт", - сказав голова Єврокомісії.

Але при всіх неприємностях для Баррозу криза має і добру сторону. Португалець тепер сподівається на зміни у сфері енергетичної політики в ЄС. Вже з початку 2005 року Європейська комісія наполягала на тому, щоб розширити європейську енергетичну газотранспортну мережу і освоювати інші джерела отримання газу, що знаходяться поза територією Росії. Але для цього у влади ЄС ніколи не було достатньо соратників у колі держав-членів ЄС. Більшість урядів розглядали енергетичну політику як національне питання, до якого Брюссель не втручався.

Складна ситуація з газовим постачанням змінила бойову політичну обстановку. Припинення російських поставок за одну ніч поставило Словаччину та Болгарію перед життєво важливими проблемами. "Якщо вразлива одна держава ЄС, то це стосується всього Європейського Союзу", - сказав високопоставлений співробітник Комісії. Тому ЄС повинен швидко реагувати і подбати про збільшення безпеки постачання.

Тому в рамках європейської кон'юнктурної програми Комісія в Брюсселі тепер збирається активно інвестувати в проекти в сфері енергетичної політики. Ще минулого року Баррозу зажадав на заходи щодо пожвавлення кон'юнктури в загальній сумі 5 млрд. євро з бюджету ЄС. Левову частку цих грошей, а саме 3,5 млрд. євро, він збирається витратити на енергетичний сектор. З них 1,5 млрд. євро повинні бути зарезервовані для розширення внутрішньоєвропейських газових та електромереж і для будівництва нового газопроводу, написано в проекті документа Комісії, який був наданий Handelsblatt.

Ще на 1,5 млрд. євро повинні будуть профінансовані заходи по захисту навколишнього середовища на електростанціях. При цьому мова, перш за все, йде про підземні сховища двоокису вуглецю. Євросоюз міг би тут допомогти в початковому фінансування пілотних проектів. Решту 500 млн. євро Комісія збирається вкласти в будівництво вітроенергетичних установок.

Але останнє слово про розподіл коштів у різні енергетичні сектора ще не сказано. "Поки що це тільки ігри уяви", - сказав співробітник Комісії.

Поряд з проектами в енергетичній політиці кон’юнктурний пакет ЄС має також містити допомогу в розмірі 1,5 млрд. євро для економічно нерозвинених сільських регіонів. Таким чином, Європейська комісія хоче подбати про те, щоб сільське населення ЄС отримало доступ до нових Надшвидкісних інтернет-з'єднань. Відповідно до нинішнього плану, 1 млрд. євро буде виділено на розвиток в сільському регіоні широкосмугових мереж. Ще 500 млн. євро передбачені на ландшафтні роботи та охорону природи.

28 січня Баррозу збирається представити остаточний список. У загальній складності 5-мільярдна програма повинна фінансуватися з профіциту бюджету Євросоюзу. Оскільки Комісія, як правило, не витрачає свій бюджет повністю. Зі статті, призначеної для сільського розвитку, наприклад, не пішла сума в кілька мільярдів. Тепер Баррозу хоче переадресувати ці гроші і включити їх у свій кон’юнктурний пакет. Щоправда, для цього йому потрібна згода держав-членів і, ймовірно, ще і Європарламенту.

Баррозу потрібно вся його сила переконання. Зокрема, федеральний уряд поки виявили стриманість в цьому питанні. Програма Баррозу дуже невизначена, кажуть у німецьких урядових колах. Крім того, заплановані інвестиції подіяли б надто пізно, щоб підштовхнути кон'юнктуру. Посли 27 країн ЄС у Брюсселі вже неодноразово давали Баррозу від воріт поворіт - востаннє 7 січня. Але Баррозу продовжує наполягати: "Нам варто було б прийняти пакет ще до початку виборів у Європарламент у червні. В кінцевому підсумку, він у короткостроковій перспективі стимулює кон'юнктуру", - як говорять в оточенні голови Єврокомісії.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK