РГ: Артек голодує

РГ: Артек голодує
basta-travel.ru

Тривожні сигнали в Київ з Артеку надходили регулярно, але з погіршенням економічної ситуації в країні ситуація склалася просто критична. Більш того, вперше за багато років фінансування табору не було закладено в бюджет країни. Втім, і гроші на ремонт і капбудівництво від держави Артек не отримує вже три роки. Ще наприкінці 2008 року про намір оголосити голодування заявляли багато співробітників табору. Їм систематично не виплачували і без того невисоку зарплату - у середньому не більше 800 гривень, що за нинішнього курсу вже менше 100 доларів США. Початок загальної голодування планувалося на 17 січня, у разі невиплати затриманої зарплати за три останні місяці минулого року.

Грошей люди так і не отримали, але протестувати радикальним чином зважився один директор. Перед цим він написав лист керівництву країни - Президенту, прем'єру та спікеру - з закликом врятувати табір. "Декларуючи на папері підтримку, держава протягом декількох років позбавляє його фінансування та державного замовлення. Артек стоїть перед загрозою скорочення приблизно 1100 висококваліфікованих працівників, зупинки педагогічних програм і міжнародних проектів у рамках співпраці з ООН, ЮНЕСКО і ЮНІСЕФ та іншими авторитетними міжнародними організаціями . Суттєве послаблення Артеку відкриває широкі можливості для захоплення території і майна. Знищення Артеку - це злочин перед майбутніми поколіннями! ", - йдеться в листі Новожилова.

Як повідомила РГ керівник інформаційної служби Артеку Олена Мєх, на голодування директора Артеку керівництво країни все ж прореагувало. "Але реакція не та, яку нам хотілося б почути. Так, нам зателефонували  зверху і сказали, що акція Бориса Новожилова не залишилася непоміченою. Власне, поки це все. Зараз генеральний директор оббиває пороги міністерських кабінетів, намагаючись змусити уряд виконувати ті зобов'язання перед табором, які держава взяла на себе раніше ".

Варто зазначити, що в любові до Артеку так чи інакше зізнавалися всі прем'єри та президенти в новітній історії України. Останнім це зробив восени минулого року Віктор Ющенко. Наприклад, він доручив владі забезпечити відселення громадян з житлового фонду, який знаходиться на території МДЦ - тобто виселити самозахоплювачів.

Однак, як не дивно, за землю Артек бореться фактично зі своїми колишніми співробітниками. У минулому році пройшло майже 800 судових засідань по 60 справах про захоплення земель Артеку, де, як правило, відповідачами виступали ветерани табори, які об'єдналися в організацію Наші права. Вони розраховували отримати за роки своєї праці не кімнату в службовому гуртожитку, що не підлягає приватизації, а власну квартиру з видом на море. У них чимало претензій до Артеку - тут і закриття раніше безкоштовних пляжів, і комерційне перепрофілювання табірних об'єктів, і відсутність у керівництва табору державного акту на власні землі. Разом із владою Гурзуфа вони не залишають діяльність керівництва табору без уваги. Адже приводів для скандалу навколо Артеку завжди вистачає.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK