ВЗГЛЯД: Тимошенко здає назад

ВЗГЛЯД: Тимошенко здає назад
Reuters

У четвер один з українських інтернет-сайтів опублікував текст газової угоди між Росією та Україною. Хоча він секретний і за угодою сторін публікації не підлягає. Одразу після публікації, прем'єр Тимошенко поставила угоду під сумнів - мабуть, у відповідь на те, що українські аналітики назвали документ "кризовим контрактом", "контрактом-катастрофою". Більшість українських експертів впевнені, що домовленості Путіна і Тимошенко є однозначною перемогою Росії.

У розпорядження видання Українська правда потрапив контракт на постачання газу для України в 2009-2019 роках.

Цей документ підписали 19 січня керівники Нафтогазу і Газпрому за підсумками переговорів Юлії Тимошенко та Володимира Путіна.

Нафтогаз відмовився оприлюднити контракт, з огляду на умови конфіденційності. Водночас Українська правда вирішила опублікувати його повний текст, керуючись суспільною значущістю цього документа, який визначає ціну на газ для України на найближчі десять років. Більше того, журналісти цього видання прийшли з документами на брифінг прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко в четвер і задавали їй питання стосовно деяких пунктів контракту. Те, що прем'єр не була здивована і жодного разу не викрила колег у брехні, дає підставу вважати, що документи, які опинилися в Українській правді, є справжніми.

Газета ВЗГЛЯД попросила впливових українських експертів проаналізувати позитивні і негативні сторони українсько-російської угоди.

"Позитивно, що є такий контракт. Це краще, ніж ніякого контракту, - заявив в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Також позитивним фактом є те, що відновлено транзит у Європу і не страждають репутації України та Росії. І те, що все-таки в 2009 році можна вийти на більш-менш прийнятну середньорічну ціну. Якщо вийде. Я не думаю, що це буде 228. Це буде більше, але якщо все складеться так, як планувала Тимошенко, тобто в першому кварталі не здійснювати закупівлі російського газу за ціною 360 доларів, то в принципі можна вийти на середньорічну ціну в 239, максимум 250 доларів за тисячу кубометрів газу".

На запитання, які в контракті викликають сумнів, експерт відповів:

"Україна не отримала кореляцію ціни на газ та ціни на транзит, оскільки ціна на газ збільшилася, а ціна на транзит залишилася незмінною. Правда, 20-відсоткова знижка є на 2009 рік, але Путін був готовий на транзит за ціною чотири долара на 100 км за 1000 куб. м газу. Він про це говорив західним журналістам. І Київ не зумів цього дотиснути, вибивши собі більш прийнятну ставку на транзит. Виходить, що Росія нам зробила 20-відсоткову знижку на газ, а ми їй зробили як мінімум 50-відсоткову знижку на транзит. Це нерівний обмін.

Ще один момент - це збільшення квоти Газпром збут до 25 відсотків. А там, де сказано "до 25", будуть усі 25, хоча на брифінгу Тимошенко стверджувала, що постачання буде здійснювати тільки і виключно НАК Нафтогаз. А це означає, що Газпром через свою дочірню структуру буде постачати газ українським промисловим підприємствам. Іноді за пільговими цінами. Оскільки Газпром може собі це дозволити. І великі платники податків радше купуватимуть газ у Газпром збуту, а не у Нафтогаз України, якому дістанеться вся дрібнота".

На думку Вадима Карасьова, політолога, якого в Києві називають "пропрезидентським", Україна могла наполягти на тому, щоб купувати газ на кордоні з Росією, а потім через автономну угоду по транзиту постачати його Європі. "І не зв'язуватися з Росією": "Це включило б Україну в загальний газовий ринок Європи, а Тимошенко від цього відмовилася і фактично на 10 років прив'язала Україну".

- Хтось інший, можливо, міг домовитися так вигідно для України, як Ви розповідаєте?

- Ніхто інший б не домовився. Можливо, крім Януковича. Оскільки за тими чи іншими поступками Кремля Тимошенко стоїть і розрахунок, що вона може стати президентом України і може зробити в свою чергу в майбутньому прийнятні для Росії корекції у зовнішній політиці України. Але це не означає, що треба було за будь-яку ціну підписувати договір, потрібно було торгуватися краще. Іноді не потрібно чекати поступок, а потрібно їх видирати.

А от директор енергетичних програм центру Разумкова Володимир Соприкін заявив газеті ВЗГЛЯД, що було б поспішним ось так, по гарячих слідах коментувати контракти, у яких півтора десятка коефіцієнтів: "Потрібно сісти і прораховувати ці формули, і лише потім можна робити якісь професійні висновки".

"Це контракти в інтересах Росії, а точніше, російської монополії Газпром, - підкреслив в інтерв'ю газеті ВЗГЛЯД президент центру соціальних досліджень Софія Андрій Єрмолаєв:

"Україна стала першою країною 2009 року, яка підписала великий контракт по газу з високою ціною. Це означає, що російська монополія змогла довести світові, що ми входимо в епоху дорогого газу. Ціна та порядок розрахунків свідчить про те, що українська монополія Нафтогаз може опинитися у вкрай невигідному становищі. Особливо стосовно питання авансування розрахунків. Це може істотно ускладнити політику Нафтогазу вже до другого кварталу, з огляду на загрозу кризи і неплатежів в Україні, з огляду на ризики, пов'язані з курсовою політикою і так далі. Все говорить про те, що цю позицію у Москві дуже серйозно прораховували, і все говорить про те, що ця позиція виявилася невигідною для України, але вона закладена в контрактах.

Крім того, параметри контракту свідчать про те, що Нафтогаз орієнтований швидше на кризу, ніж на стимулювання економіки: висока базова ціна і занижений закуплений обсяг газу свідчать про те, що базовий економічний прогноз орієнтується на подальшу стагнацію економіки і не розрахований на подальший підйом зі збільшенням обсягів використаного газу. Згрубша, це кризовий контракт, який можна ще назвати "контрактом катастрофи", яку прогнозують Україні.

І останній момент. Висока базова ціна зі збереженням низької ставки по транзиту говорить про те, що українська економіка цього року буде виконувати роль спонсора з подолання російської кризи. Нажаль. Зрозуміло, що в Москві такий контракт вітається і розглядається як контракт, який реалізує національні інтереси Росії. Але, на жаль, цей контракт в мінусі для українських інтересів. Компроміс потрібно було шукати не тільки керуючись загальними міркуваннями про закони світового чи регіонального ринку газу, а виходячи з кон'юнктури 2008 року, яка є безпрецедентною, а також з прогнозу на 2009-й, згідно з яким можливе підвищення цін на нафту. Відповідно, його висока базова ціна може зіграти злий жарт для української економіки в 2010 році, коли підвищення цін на нафту, яке понижує коефіцієнти зміниться на зростаючі для ціни на газ".

Тимошенко "бере" контракт назад

Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко щодуху намагається виправдатися і довести, що підписана з Росією угода вигідна Україні. Вона навіть не соромиться робити заяви, що суперечать самому контракту.

Зокрема, прем'єр визнала, що в українсько-російському контракті про постачання газу є пункт про присутність на газовому ринку її країни компанії Газпром збут Україна, однак переконана, що він не буде реалізований, повідомляє Інтерфакс.

"Торгувати буде НАК Нафтогаз України безпосередньо з усіма споживачами так, як це було в 2008 році. Аналогічний пункт був і в угодах минулого року, однак він, фактично, не був задіяний", - заявила Тимошенко на прес-конференції в четвер у Києві. Так вона прокоментувала пункт 9.7 українсько-російського газового контракту про право компанії Газпром збут Україна продавати на українському ринку 25% газу.

Тимошенко зазначила, що минулого року була зроблена "така поступка", що дозволяє компанії Газпром збут Україна продавати газ на українському ринку. "Ми минулого року практично жодного газу не передали (компанії Газпром збут Україна). Ми думаємо, що цього року також не буде потреби", - додала вона.

Раніше, у вівторок заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв повідомив, що компанія Газпром збут Україна отримає до 25% українського ринку. "Це частина домовленості (між Газпромом і Нафтогазом України)", - сказав Медведєв.

Однак не уточнив, який конкретно обсяг зможе реалізовувати "дочка" Газпрому на українському ринку, зазначивши, що "це буде залежати від промислового попиту - частину підприємств закрито, частина працює в скороченому режимі".

Минулого року компанія Газпром збут Україна реалізувала на українському ринку 3,4 млрд кубометрів газу, нагадав ВЗГЛЯД аналітик ИФД КапиталЪ Віталій Крюков. Цього року дочка Газпрому може реалізувати 7,5 млрд кубометрів газу. Квота становить до 10 млрд кубометрів, це саме вкладається в озвучені раніше 25% ринку.

Водночас, на думку експерта, серйозно сприймати заяву Тимошенко не варто. Президент Ющенко збирається повісити всіх собак на главу уряду, яку звинувачують у прокремлівській політиці. Тимошенко у свою чергу намагається хоч якось виправдатися. "Більшою мірою це вже політичне питання", - зазначив Крюков.

"Ми вже неодноразово мали можливість спостерігати, що заяви української сторони суперечать одна одній. За фактом Газпром збут Україна має право продавати на українському ринку 25% газу. Контракт підписано, і навряд чи його переглядатимуть", - вважає Крюков.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK