Ізраїль та ХАМАС не можуть домовитися про тривалість перемир'я

Ізраїль та ХАМАС не можуть домовитися про тривалість перемир'я
Reuters

Про це в неділю, 25 січня, з посиланням на джерела в ХАМАС повідомляє ізраїльська газета Haaretz.

Як уточнює видання, представник Ізраїлю Амос Гілад запропонував єгипетській стороні, яка виступає посередником на переговорах, перемир'я між ХАМАС і Ізраїлем. Представник ХАМАС Айман Таха, однак, відповів зустрічною пропозицією, яка передбачає перемир'я строком на один рік.

Відповідно до пропозиції Тахи, крім угоди на річне перемир'я, ізраїльська сторона повинна зняти блокаду із сектора Газа, а також відкрити переходи на кордоні сектора з Єгиптом і Ізраїлем. ХАМАС, у свою чергу, погоджується на присутність європейських і єгипетських спостерігачів на кордоні із сектором, у тому числі представників Туреччини, а також палестинських сил національної безпеки, поки не буде сформований уряд національної єдності; можливість присутності ізраїльських спостерігачів палестинська сторона категорично відкидає.

За словами представника ХАМАС, раніше Ізраїль пропонував перемир'я строком на 10-15 років, у той час як ХАМАС погоджується тільки на один рік.

На думку ХАМАС, тривале перемир'я може позначитися на боєздатності палестинських угруповань і практично "ліквідувати збройний опір ізраїльської окупації".

Представник ХАМАС також повідомив, що на переговорах у Каїрі розглядалося питання відновлення сектора Газа після ізраїльської воєнної операції.

Торкнувшись питання про долю ізраїльського капрала Гілада Шаліта, захопленого збройним крилом ХАМАС в 2006 році, Таха сказав, що це питання не внесли до порядку денного нинішніх консультацій з єгипетськими посередниками. За його словами, це - окрема тема переговорів, яка повинна вирішуватися винятково за формулою "полонені в обмін на полонених".

Ізраїль, зі своєї сторони, поки ніяк не прокоментував підсумки раунду переговорів у Каїрі.

У понеділок у Каїрі пройдуть переговори шефа розвідки АРЕ Омара Сулеймана з делегаціями руху ФАТХ, очолюваного головою ПНА Махмудом Аббасом, Народного фронту звільнення Палестини й Демократичного фронту звільнення Палестини. У цей же день у єгипетську столицю повинні прибути представники Ісламського джихаду.

Як повідомило агентство МЕНА з посиланням на високопоставленого єгипетського представника, основною темою консультацій з палестинськими фракціями також стане питання якнайшвидшого укладання  угоди про припинення вогню з ізраїльтянами. 

У той же час, після тритижневої воєнної операції Ізраїлю в секторі Газа зі знищення військової інфраструктури ісламістів рух ХАМАС повідомляє про намір продовжувати озброюватися й нарощувати військову міць.

Як заявив представник Ісламського руху опору в Лівані Усама Хамдан, "ні авіаносці, ні повітряне й морське спостереження не зможуть перешкодити нам озброїти сектор Газа або Західний берег ріки Йордан". У такий спосіб він прокоментував зусилля світового співтовариства з  запобігання контрабанди зброї в прибережний анклав.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK