WT: Нова епоха стабільності газових поставок

WT: Нова епоха стабільності газових поставок
Reuters

Не можна допустити повторення катастрофічної ситуації трьох останніх тижнів. Ніколи більше європейські споживачі, громадяни різних країн від Європи до Греції, не повинні знову страждати. У результаті угоди, укладеної з нашими українськими партнерами, щорічні газові суперечки між Україною й Росією повинні стати надбанням історії. Європі слід вітати дану угоду. Дозвольте пояснити, чому.

Зараз у нас є десятирічна угода про два окремі довгострокові контракти, якими регулюються постачання газу в Україну і транзит російського газу в Європу. Європа в даний час залежить від України як від країни-транзитера. Цією угодою налагоджуються всі сумніви, які залишалися щодо цих поставок.

Що дуже важливо, цією угодою забезпечується справжня прозорість у газовій торгівлі між Росією і Україною, на чому Газпром і Європейський Союз наполягали вже тривалий час. Угода базується на ринкових принципах - як відносно поставок, так і щодо транзиту.

Україна твердо стала на шлях оплати за газ за ринковими цінами, як це робить Росія та інші споживачі нашого газу на пострадянському просторі. Україна також буде стягувати оплату за транзит за цінами ринку. Цей рік стане останнім, коли з кожної сторони надаються знижки. Ми вважаємо даний принцип вкрай важливим для майбутнього наших відносин. Насправді, це Євросоюз і країни-члени СОТ наполягають на тому, щоб у газовій торгівлі Росія і Україна керувалися ринковими принципами. Нарешті ми домоглися цього.

Цією угодою також усуваються всі посередники. Ми раді, що нам у підсумку вдалося це зробити в наших взаєминах з Україною.

В останні тижні ми побачили, як політичні інтереси можуть порушувати інтереси комерційні. З підписанням угоди, погодженої всіма сторонами, це йде в минуле. Не може бути причин, з яких газові відносини між Москвою і Києвом знову стануть предметом політичних розбіжностей.

Зараз у нас є юридичний механізм, що захищає газові поставки в Європу від політичних примх та втручання.

Президент Ющенко все ще стверджує, що Україні слід подумати, чи відповідає ця угода українським "національним інтересам та інтересам національної безпеки". Будь-які спроби знову почати переговори закінчаться провалом і завдадуть шкоду мільйонам громадян Європи.

Разом з нашими європейськими партнерами та партнерами в Києві ми повинні зараз швидко вивчити уроки з цієї кризи.

Вертикальна інтеграція та довгострокові контракти це найкраща гарантія забезпечення безперебійних поставок за передбачуваними цінами. Цей спір продемонстрував ті труднощі, які можуть виникнути, коли ланцюжки транспортування та доставки не знаходяться під контролем постачальника або основних розподільних організацій.

Енергетична безпека є важливим загальним благом як для Росії, так і для Європи. Якщо ми віримо в це, ми повинні також реалізувати правильну стратегію її забезпечення. Правила регулювання в енергетичній галузі повинні бути головним чином орієнтовані на захист інтересів споживачів.

Будучи найбільшим у світі постачальником природного газу, Газпром серйозно ставиться до своїх обов'язків і вважає, що йому належить важлива роль у будь-яких дебатах з питань енергетичної безпеки.

Ми вже виділили кошти на проекти, які зміцнять енергетичну безпеку в Європі. Ми будуємо прямі трубопроводи, за якими газ піде прямо в Західну Європу. Nord Stream і Південний потік заслуговують всілякої підтримки.

Це не означає, що ми не будемо надалі використовувати транзитні маршрути через Україну та інші країни. Але диверсифікація маршрутів доставки відповідає інтересам Європи.

Дозвольте нагадати, що протягом трьох останніх тижнів російські поставки газу через Білорусію в Польщу і країни Балтії, а також через Туреччину здійснювалися безперебійно і в максимальних обсягах.

Газпром є надійним постачальником енергоресурсів і твердо має намір таким залишатися. Давайте ж всі будемо втілювати в життя укладену в Москві угоду.

Олександр Медведев -  заступник голови правління компанії Газпром, генеральний директор компанії Газпром-Експорт

Оригінал статті


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK