НГ: Тимошенко завдає удару

НГ: Тимошенко завдає удару
Reuters

«Україна балансує на межі виживання, а ми все зводимо до внутрішньої війні», - пожурив депутатів спікер Володимир Литвин. Хоча він багато разів просив зал утриматися від з'ясування політичних стосунків, але саме до цього і звелося парламентське засідання. Представники всіх фракцій пред'являли Нацбанку претензії в обвалі курсу гривні, в непрозорому рефінансуванні окремих комерційних банків, в неконтрольованості банківської системи, через що українцям за кілька років роздали сотні мільйонів доларів кредитів за рахунок коштів, які були залучені з-за кордону і які необхідно повертати найближчим часом. Не тільки опозиційна Партія регіонів і члени БЮТ, але навіть окремі представники пропрезидентської фракції у виступах прямо звинуватили Президента в тому, що той негласно керував діями центрального банку. Член фракції Наша Україна - Народна самооборона Юрій Кармазін визнав, що у відставку потрібно відправляти не тільки голову Нацбанку Володимира Стельмаха, але і Президента Ющенка. Представник опозиції Нестор Шуфрич підсумував: «Голосів за імпічмент Ющенку у нас більш ніж достатньо - під 400». «Я не бачу ні підстав, ні можливостей для проведення процедури імпічменту - до її логічного завершення», - обліг колег спікер Литвин.

В результаті парламент 226 голосами визнав незадовільною роботу Нацбанку в період економічної кризи та 227 голосами затвердив постанову про особисту відповідальність Президента України за фінансову кризу в країні і за зловживання на валютному ринку. 

Хоча за Конституцією Верховна Рада не має права призначати і відправляти у відставку голову центрального банку без відповідного подання Президента, вчора депутати знайшли лазівку в законодавстві. З ранку були зареєстровані дві постанови: одна - про скасування рішення Верховної Ради про призначення Стельмаха на посаду голови НБУ, інша - про скасування постанови про відставку з посади голови НБУ колишнього голови - Сергія Тігіпка. Депутати керувалися тим, що вони вправі скасовувати власні рішення, хоча віце-спікер, екс-міністр юстиції Олександр Лавринович розцінив ці документи як знущання над Конституцією, законами і в цілому нормами права. 

І опозиція, і члени пропрезидентської фракції зійшлися в тому, що, скасовуючи постанови про кадрові призначення, члени БЮТ створюють небезпечний прецедент. «Так можна дійти в зворотному відліку до часів СРСР», - сказав Шуфрич. «Дійсно абсурд! Тепер Партія регіонів може ініціювати скасування рішення про призначення Тимошенко прем'єр-міністром, щоб повернути на посаду Януковича », - погодився екс-спікер Арсеній Яценюк. Між тим депутати 227 голосами підтримали постанову, визнавши недійсним призначення Володимира Стельмаха на посаду голови НБУ. Постанова, яка відновлює в правах Тігіпка, не отримала підтримки.

«Це класичний приклад того, як Юлія Тимошенко вирішує свої проблеми, перекладаючи відповідальність на інших людей», - обурився член пропрезидентської фракції В'ячеслав Кириленко. У другій половині дня з'явилася інформація про те, що опозиція подала на реєстрацію проект постанови про відповідальність і уряду на чолі з Юлією Тимошенко. Депутат Ганна Герман звинуватила Тимошенко в ініціювання вчорашнього парламентського засідання ради політичної боротьби з Ющенком. «Якщо будуть постанови про відставку і Президента, і уряду, ми наберемо конституційну більшість голосів», - уточнила вона думку опозиції. Звіт уряду у парламенті заплановано на 6 лютого. 

Але ще раніше, 30 січня, Віктор Ющенко має намір заслухати звіт уряду про підписані у Москві газові угоди. Джерела в Києві стверджують, що президентська сторона спробує в п'ятницю їх скасувати. У ці дні українська Генпрокуратура вивчає їх на предмет дотримання національних інтересів і наявності корупції. Цілком можливо, що наприкінці тижня Ющенко зробить газовий випад проти Тимошенко - у відповідь на вчорашній удар уряду по президентських позиціях в Нацбанку. Представники Газпрому вчора висловили побоювання щодо розвитку ситуації, припустивши, що війна між Президентом і прем'єр-міністром України, яка розгоряється з новою силою, може поставити під черговий удар стабільність поставок газу.



Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK