ВЗГЛЯД: «Ця заборона - культурний геноцид»

ВЗГЛЯД: «Ця заборона - культурний геноцид»
static.flickr.com

Національна рада з питань телерадіомовлення України знову перериває трансляцію російського телеканалу "Перший канал. Всесвітня мережа". У вівторок на своєму засіданні Нацрада скасувала своє рішення № 1870 від листопада 2008 року, яким була тимчасово відновлена ретрансляція телеканалу у кабельних мережах, повідомляють представники органу.

Секретар Нацради Владислав Лясовський пояснив газеті ВЗГЛЯД, що це не політичне рішення, і українців позбавлять російського телебачення лише з 1 червня, якщо керівництво телеканалу не здійснить комплекс заходів щодо адаптації програм і передач до чинного українського законодавства.

Нагадаємо, ще в листопаді в Національній раді України заявляли, що рішення з питань телебачення і радіомовлення щодо припинення ретрансляції у кабельних мережах неадаптованих до українського законодавства програм не стосуються винятково російських компаній.

І Нацрада готова відновити російські телеканали у списку адаптованих до українського і європейського законодавства телеканалів у випадку, якщо їхні власники забезпечать і гарантуватимуть виключення з їхньої практики незаконних дій.

Однак після всіх пояснень розгорівся невеликий дипломатичний скандал, який став уже традиційним в українсько-російських стосунках останніх років.

Тоді глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Росія буде відстоювати права російських телеканалів на мовлення на території України відповідно до загальноприйнятої практики, і висловив переконання, що цю проблему можна врегулювати, якщо в ній немає політичного підґрунтя.

У відповідь Міністерство закордонних справ України заявило, що МЗС РФ штучно нагнітає напругу навколо питання трансляції в Україні іноземних телеканалів, неадаптованих до українського законодавства. Причини припинення трансляції каналів РФ, підкреслювала українська влада, російській стороні вже неодноразово пояснювали.

"При цьому свідомо перекручуються факти і дезінформується громадськість", - вважають в українському МЗС.

"Абсолютно легітимні і загальноприйняті у всьому цивілізованому світі вимоги української влади привести мовлення телеканалів у відповідність до норм національного законодавства підміняються політичними спекуляціями", - підкреслили тоді в українському зовнішньополітичному відомстві.

"Оскільки "Перший канал. Всесвітня мережа" не виконав своїх зобов'язань і не виконав рішення Нацради з ретрансляції своїх програм і передач на території України, Нацрада зобов'язує провайдерів програмної послуги до 1 червня 2009 року привести свою діяльність у відповідність до норм чинного законодавства", - зазначається у новому повідомленні Нацради, опублікованому у вівторок.

Також заборонена ретрансляція каналів "Будинок Кіно", "Музика Першого", "Час: далеке і близьке", "Теленяня", "Телекафе".

Заборона діє до прийняття остаточного рішення щодо ліцензування цих програм в Україні. Основні вимоги до цих каналів: авторські та суміжні права, рекламні квоти, питання етики і моралі.

Наприклад, різниця в часі між Росією та Україною складає одну годину, і якщо о 23 годині росіяни вже можуть транслювати передачі еротичного змісту, то в Україні тільки 22 година і, відповідно, показувати такі програми ще рано.

Інший приклад: два роки поспіль з порушенням прав Національної телекомпанії України, яка має ексклюзивні права на трансляцію "Євробачення" в Україні, трансляція конкурсу проводилася зарубіжним каналом, який взагалі не має прав на мовлення на території України. Цим, на думку членів Нацради, був нанесений значний економічний збиток Національній телекомпанії і українським учасникам "Євробачення".

Що стосується реклами, то українське законодавство передбачає, що в його інформаційному просторі транслюється тільки реклама, яка оплачена на території цієї держави. Тому виникає питання, "на якій підставі іноземні рекламодавці входять зі своєю рекламою в наш простір", запитують чиновники Нацради.

"Першому каналу" було зроблено виняток під певні гарантії каналу про те, що вони приведуть свою діяльність у відповідність до українського законодавства і зроблять для цього низку кроків. Ми чекали місяць, два, три, чотири, п'ять - і ні звуку", - пояснив ситуацію газеті ВЗГЛЯД секретар Нацради Владислав Лясовський.

За його словами, жодних термінів для виконання своїх вимог Нацрада російським колегам не ставила, сподіваючись на розуміння.

"Ми очікували на дії, які б дозволили нам зрозуміти, що з того боку люди роблять відповідні кроки. Минуло майже півроку, і це достатній термін. Тим більше, ми попередили, що ми не завтра відключимо канали, а даємо термін до 1 червня, щоб вони могли привести діяльність своєї компанії в порядок", - розповів співрозмовник, підкресливши, що ще є час.

"Заборона Національної ради з питань телебачення і радіомовлення на ретрансляцію у кабельних мережах в Україні низки російських телеканалів є культурним геноцидом російськомовного населення", - заявив газеті ВЗГЛЯД секретар Донецької міської ради Микола Левченко.

Він вважає, що рішення Нацради, і у листопаді, і нинішнє, обумовлене, в першу чергу, націоналістичними позиціями президента Ющенка і його найближчого оточення.

"У цьому немає жодного сумніву. Є чітке розуміння того, що це наступ, знищення російської культури, російської мови, а Нацрада виступає як інструмент, як важіль у цій антинародній політиці", - вважає Левченко.

"Ніякого геноциду немає, - заявляє секретар Нацради Владислав Лясовський. - На сьогоднішній день в українських кабельних мережах переважають російські телеканали. Будь ласка, нехай приведуть свою діяльність у відповідність до українського законодавства і далі ретранслюють. Наші колеги білоруси, казахи роблять ті ж самі кроки щодо до тих же каналів, і в геноциді їх ніхто не звинувачує".

"Ніякої політики тут немає. Тут є питання, яке пов'язане виключно з виконанням норм законодавства країни, на території якої ви працюєте", - підкреслив він.

"Якщо водієві за кермом автомобіля в Німеччині дозволяють трішки випити, то в Україні, вибачте, ви пити не можете. І ви не можете посилатися на те, що, мовляв, я приїхав з Німеччини, і там можна випити. Те ж саме і тут. Якщо у нас навіть різночитання або різні формулювання питань, то оскільки ви транслюєтеся тут, то дотримуйтеся нашого законодавства. Всі російські канали про це прекрасно знають", - запевнив Владислав Лясовський.

На питання, чи здійснював відключений у листопаді телеканал "Росія" будь-які кроки, щоб його знову транслювали в Україні, секретар Нацради відповів: "Конструктиву в переговорах ми не спостерігаємо. Насправді, на мій погляд, канали, які хотіли б повернутися, вже зробили б усі необхідні кроки, щоб це здійснити. Це запитання до засновників і керівників російських каналів. Наша позиція така - є закон, який мають виконувати як вітчизняні мовники, так і зовнішні. Ніякої політики тут нема!".


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK