НГ: Київ сподівається і на російський кредит

НГ: Київ сподівається і на російський кредит
president.gov.ua

Ініціатором її проведення виступила опозиційна Партія регіонів, яка тільки вчора внесла свій внесок у загострення відносин України з МВФ.

У вівторок фракція цієї партії, а також комуністи і більше половини депутатів від формально президентської фракції Наша Україна - Народна самооборона, що приєдналися до неї, відмовилися проголосувати навіть за внесення до порядку денного парламенту законопроектів, на ухваленні яких наполягає МВФ. У таких умовах питання про отримання другого траншу стабілізаційного кредиту знову під питанням, зате актуалізувалася тема отримання Україною кредиту в Росії.

Місія МВФ, повернувшись до Києва після скандального від'їзду в лютому, встигла похвалити українську владу за початок необхідних реформ

Місія МВФ, повернувшись до Києва після скандального від'їзду в лютому, встигла похвалити українську владу за початок необхідних реформ. Серед них поки що тільки затверджені Верховною Радою закони про підвищення акцизних ставок на алкоголь і сигарети. У понеділок ввечері Президент Ющенко зібрав у своєму Секретаріаті вищих керівників українських держструктур і представників місії МВФ, щоб обговорити можливість екстреного отримання одразу другого і третього траншів кредиту - в цілому близько $ 4 млрд.

Шлапак: Ми сподіваємося на те, що у другій декаді травня відбудеться рада директорів МВФ, яка прийме рішення про фінансування України другим траншем фонду

За підсумками наради заступник глави президентського секретаріату Олександр Шлапак повідомив, що у вівторок Верховна Рада повинна була прийняти три закони і шлях до отримання грошей МВФ був би відкритим. "Ми сподіваємося на те, що у другій декаді травня відбудеться рада директорів МВФ, яка прийме рішення про фінансування України другим траншем фонду", - сказав Шлапак, підтвердивши, що Київ затребував одночасно і третій транш.

Зарубінський: Або з Президентом уже не рахуються навіть у його фракції, або це лицемірство - потрібно звернутися до Президента за роз'ясненнями

Вчора уряд подав до парламенту три документи: про компенсацію компанії Нафтогаз України з держбюджету різниці між закупівельною ціною на газ і ціною його продажу підприємствам теплокомуненерго; про початок пенсійної реформи - зокрема, зниження максимального розміру пенсії; про введення нового виду платежів у Пенсійний фонд для малого бізнесу. Хоча вранці Президент закликав депутатів підтримати законопроекти, але проти їх розгляду крім опозиції виступила частина фракції, яка вважається пропрезидентською. "Або з Президентом уже не рахуються навіть у його фракції, або це лицемірство - потрібно звернутися до Президента за роз'ясненнями", - прокоментував ситуацію представник Блоку Володимира Литвина Олег Зарубінський.

Ще напередодні депутати збиралися розглядати законопроекти. Партія регіонів несподівано легко погодилася задовольнити прохання уряду про перенесення "на декілька днів або навіть кілька тижнів" запланованого на вчора питання про програму уряду. Офіційно прохання пояснювалося необхідністю доопрацювати документ з урахуванням пропозицій Партії регіонів. Про високі ставки в цій грі можна судити по тому, що в разі затвердження програми уряд отримав би на рік імунітет від відставки, в разі провалу ставилося б питання про відставку Кабінету міністрів Тимошенко. Тим більше, що дивно виглядала відмова парламенту розглядати антикризові законопроекти, через які було перенесено розгляд урядової програми.

Ситуація в залі Верховної Ради вчора знову загострилася: опозиція спробувала закріпити плакати з вимогою відставки уряду і керівництва Верховної Ради, депутати від правлячої коаліції кинулися в бійку, щоб зняти зразки агітації і пропаганди

Ситуація в залі Верховної Ради вчора знову загострилася: опозиція спробувала закріпити плакати з вимогою відставки уряду і керівництва Верховної Ради, депутати від правлячої коаліції кинулися в бійку, щоб зняти зразки агітації та пропаганди. Керівник президентського секретаріату Віктор Балога вкотре заявив, що те, що відбувається, пов'язано тільки з відсутністю в парламенті дієздатної коаліції. Він знову натякнув на можливість позачергових виборів Верховної Ради. Представник Блоку Юлії Тимошенко (БЮТ) запевнив НГ, що депутати не дозволять реалізувати подібний сценарій. За його словами, зараз готується рішення про переформатування коаліції - в її склад може увійти фракція Партії регіонів. Представник цієї фракції Борис Колесніков сказав журналістам, що офіційні переговори стосовно цього не ведуться, але консультації на рівні депутатів можуть бути.

Янукович: Ми за те, щоб Україна отримала кредит МВФ. Але ми ніколи не допустимо, щоб Україна погодилася на такі умови цього кредиту, що суттєво погіршать життя малозабезпечених громадян

Формально всі учасники вчорашнього шоу діяли в руслі заявлених позицій. Уряд виконав вимоги МВФ, подав до парламенту непопулярні, а тому політично невигідні Юлії Тимошенко законопроекти. Опозиційна Партія регіонів дала основну кількість голосів, щоб провалити розроблені документи під благодійним приводом турботи про пересічних громадян. Опозиція спочатку заявляла про те, що не підтримує умови співпраці з МВФ і не буде голосувати за закони, що дозволяють отримати черговий транш кредиту. Депутат Микола Азаров вчора знову підкреслив, що вимоги фонду завдають відчутного удару по добробуту пересічних громадян України. Віктор Янукович уточнив: "Ми за те, щоб Україна отримала кредит МВФ. Але ми ніколи не допустимо, щоб Україна погодилася на такі умови цього кредиту, що суттєво погіршать життя малозабезпечених громадян". Заяви пролунали в рамках передвиборчої кампанії, адже українська опозиція днями оприлюднила жорстку вимогу до уряду підвищити прожитковий мінімум в Україні, а отже - збільшити всі бюджетні зарплати, пенсії та соціальні виплати.

Неофіційно опозиція, як і члени уряду, визнає, що коштів на забезпечення передвиборчого популізму у державній скарбниці немає

Неофіційно опозиція, як і члени уряду, визнає, що коштів на забезпечення передвиборчого популізму у державній скарбниці немає. Але умови отримання кредиту МВФ різко знизять рейтинг популярності будь-якого політика, який почне їх реалізовувати. І ті й інші так само неофіційно сподіваються на отримання в Росії запитаного кредиту у $ 5 млрд. Це питання, ймовірно, сьогодні буде обговорюватися на конференції у Верховній Раді. Щоправда, до участі в ній запрошено не чиновників, а представників Держдуми, тому всі дискусії матимуть поки неформальний характер. Однак, вже наступного тижня Юлія Тимошенко збирається вирушити до Москви для переговорів з Володимиром Путіним. Через ситуацію, що складається, назрів новий серйозний скандал між Україною та МВФ.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK