НГ: В Україні почалася боротьба за телепростір

НГ: В Україні почалася боротьба за телепростір
tymoshenko.com.ua

В Україні розпочалася передвиборча війна за контроль над телевізійним простором. Експерти зазначають, що зав'язалася сутичка між командами Президента Віктора Ющенка і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Причому, як повідомляють депутати Верховної Ради, Тимошенко вдалося відвоювати частину президентських позицій. На думку аналітиків, це вдалося при прихованій підтримці одного із найвпливовіших членів опозиційної Партії регіонів Ріната Ахметова.

Президентська сторона традиційно впливає на телепростір через Національну раду з питань телебачення та радіомовлення. Із восьми членів ради половина призначається Верховною Радою, інша - Президентом. Саме цей орган восени минулого року взявся зачищати телеефір, зобов'язавши кабельних операторів відключити ряд російських телеканалів. Близький до Ющенка керівник Нацради Віталій Шевченко, який парирував звинувачення МЗС РФ у дискримінації російськомовного населення, пояснив, що телеканали відключено через порушення законів, згідно з яким всю рекламу в українському телеефірі повинно бути оплачено на території України. За його словами, порушувалися також ексклюзивні права українських телеканалів, а деякі російські телеканали не виконували рішення українських судів про спростування неправдивої інформації.

Зав'язалася сутичка між командами Президента Віктора Ющенка і прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Причому, як зазначають депутати Верховної Ради, Тимошенко вдалося відвоювати частину президентських позицій – експерт

Пізніше Нацрада допустила трансляцію близько двох десятків, переважно розважальних телеканалів. При цьому було винесено попередження каналам НТВ-Світ і Перший. Всесвітня мережа, які можуть відключити з 1 червня. Їм слід привести свою діяльність у відповідність з українським законодавством. "Цим телеканалам дали останню можливість виправити ситуацію. Перший могли відключити ще восени, але керівники просили Нацраду не переривати мовлення, пообіцявши врахувати всі нарікання. Але тепер керівництво не вважає за потрібне навіть спілкуватися з Нацрадою", - пояснила НГ працівниця цієї організації.

Однак, до літа ситуація може змінитися в самій Нацраді. У вівторок Верховна Рада прийняла в першому читанні два законопроекти, що звужують повноваження цього органу і одночасно підсилюють контроль над ним з боку парламенту. Дещо раніше у відставку несподівано і без пояснення причин подали Віталій Шевченко та його перший заступник. Голова парламентського комітету з питань свободи слова та інформації Ганна Герман вважає: "Можливо, бажаючи отримати контроль над ЗМІ напередодні президентських виборів, представники влади намагаються чинити тиск на Нацраду, що й призвело до рішення Віталія Шевченка". На її думку, активна боротьба за телеефір почалася ще в січні, коли розгорівся скандал навколо впливового каналу Інтер. Тоді Юлія Тимошенко заявила, що канал перебуває під "корупційним впливом" співвласника компанії РосУкрЕнерго Дмитра Фірташа. Представники президентської сторони це категорично заперечують і звинуватили прем'єра в спробі "взяти під контроль вітчизняні медіа".

Можливо, бажаючи отримати контроль над ЗМІ напередодні президентських виборів, представники влади намагаються чинити тиск на Нацраду, що й призвело до рішення Віталія Шевченка – Герман

Водночас, днями заступник генпрокурора України Ренат Кузьмін повідомив, що почалося розслідування щодо дивних обставин загибелі в 2005 році колишнього співвласника Інтера Ігоря Плужникова. Саме цього домагалися представники Блоку Юлії Тимошенко, підозрюючи, що операція, в результаті якої Фірташ, як вони вважають, отримав контроль над центральним українським телеканалом, була незаконною.

Супротивники Тимошенко зазначають, що її інформаційні перемоги пояснюються нібито могутньою закулісною підтримкою з боку представника Партії регіонів Ріната Ахметова. Такий висновок робиться на підставі того, що прем'єр-міністр стала частим гостем найрейтинговіших програм контролюючого Ахметовим телеканалу Україна. Без санкції Ахметова це було б неможливо. З ним же пов'язують і несподівану увагу прокуратури до забутої вже справи купівлі-продажу Інтера.

"Основна боротьба за вплив на телеканали з наближенням президентських виборів дійсно розгорнеться між Тимошенко і Ющенком, але Ахметов не робить ставку на одного політика, а підігрує обом", - сказав НГ політолог Костянтин Бондаренко. На його думку, власники каналів отримають можливість домовлятися з кожним із кандидатів, і масштабного переділу телепростору очікувати не варто.

Противники Тимошенко зазначають, що її інформаційні перемоги пояснюються нібито могутньою закулісною підтримкою з боку представника Партії регіонів Ріната Ахметова

За даними відкритих джерел, власниками або представниками власників п'ятірки найбільш впливових українських телеканалів є заступник секретаря Ради нацбезпеки та оборони Валерій Хорошковський (Інтер), бізнесмен Ігор Коломойський (1+1), бізнесмен Віктор Пінчук (ICTV та СТБ), Рінат Ахметов (Україна).


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK