РБУ daily: Кінець незалежності

РБУ daily: Кінець незалежності
Фото: Сайт Президента
Наприкінці минулого тижня голова Служби безпеки України (СБУ) Валентин Наливайченко заявив, що призначив своїм радником колишню співробітницю британських спецслужб Бриджит Остін. Оголошення про призначення пані Остін він зробив під час конференції з багатообіцяючою назвою "Захист демократичних цінностей і дотримання прав людини в діяльності спецслужб".

Минулого тижня голова СБУ Валентин Наливайченко відкрито визнав, що Україна більше не "незалежна", призначивши на посаду свого радника Бриджит Остін, яку представили громадськості як колишню співробітницю британських спецслужб. Яку саме спецслужбу представляла пані Остін і чому вибір впав саме на неї, голова СБУ не пояснив.

Створення цієї посади анонсували ще рік тому, передбачалося, що зайняти її має "компетентний експерт НАТО", однак тоді багато спостерігачів зазначили, що таку заяву зробили в розпал російського невдоволення тим, що українська влада активно прагне у альянс, тому про це швидко забули. Втім, влітку 2008 року заговорили знову, коли в Києві, на запрошення пана Наливайченка, погони майбутнім захисникам безпеки вручав посол США Вільям Тейлор. Після цього випадку рапорти про звільнення подали більше 120 осіб, мотивуючи це тим, що присутність посла іноземної держави на такому заході неможлива в могутній та справді незалежній країні. Правда, джерело РБК daily в парламентській фракції НУ-НС, яка вважається пропрезидентською, особливо не приховувало, що назвати Україну повністю незалежною неможливо. "Повну незалежність має тільки США, Росія та Китай. Інші ж, на думку співрозмовника РБК daily, лише борсаються між ними з різним ступенем успіху".

Тепер цей факт може зіграти на руку всім політичним силам в країні. Спочатку голова СБУ працював з приставкою "в.о.", оскільки був ставлеником Віктора Ющенка в боротьбі проти прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. Президент подавав кандидатуру пана Наливайченка на затвердження у Верховну Раду кілька разів, однак лише в середині березня в БЮТ погодилися проголосувати за неї. І вже через тиждень український Президент висловив здивування останніми кроками пана Наливайченка, особливо тим, що СБУ не знайшла жодних доказів держзради Тимошенко. "Валентин Наливайченко чудово розуміє, що епоха Віктора Ющенка закінчується. Через рік в Україні буде новий Президент. Хто це буде, зараз точно ніхто сказати не може. Відповідно, Наливайченко буде сліпим знаряддям у боротьбі проти пані Тимошенко", - вважає політолог Володимир Фесенко.
Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK