Время новостей: Фірташ під тиском

Время новостей: Фірташ під тиском
focus.in.ua

Напередодні сьогоднішнього візиту до Москви прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко, яка була ініціатором припинення діяльності цього посередника, Газпром закрив кран для угорської компанії Emfesz, що належить українському співвласникові RUE Дмитру Фірташу. Після того, як у понеділок відповідна команда надійшла з російського концерну, Нафтогаз України обмежив на 30% передачу газу на кордоні з Угорщиною.

Формальним приводом послужила відсутність контракту між Emfesz і Газпром експортом в умовах неможливості для RUE виконувати свої зобов'язання перед угорською компанією. Жертвою припинення поставок російського газу компанії Emfesz став український Президент Віктор Ющенко, який вчора відвідав з плановим робочим візитом Будапешт. У підсумку йому довелося виправдовуватися за ситуацію, що склалася. Президент Угорщини Ласло Шойом, з якими зустрічався гість із Києва, заявив, що його країна "рішуче вимагає від України надійності газових поставок". Український лідер у відповідь повідомив: "Ми несемо відповідальність за безпечний транзит газу з Росії".

Керівництво Газпром експорту веде з Фірташем непрості переговори про розрив довгострокових контрактів на постачання газу, які підписано зі швейцарським трейдером. Без згоди другого акціонера припинити зобов'язання російського концерну по них не можна. Як відомо, українському бізнесменові належить 45%, 5% - його молодшому партнерові Івану Фурсіну, друга половина у Газпрому. Крім того, Газпром і пов'язані з ним структури претендують на отримання частки в газорозподільних активах пана Фірташа, перш за все у Emfesz. А також намагаються визначитися з тим, хто стане постачальником приблизно 8 млрд кубометрів газу, які RUE щорічно постачало в Угорщину, Польщу, Румунію та Німеччину.

Припинення поставок для потреб Emfesz, що забезпечує чверть угорського ринку, саме зараз свідчить, що Газпрому потрібно було натиснути на колишнього партнера в рамках процесу переговорів.

Джерело, близьке до переговорів, розповіло ВН, що нещодавно сторони практично узгодили входження структур Газпром експорту у капітал Emfesz. Але потім обговорення застопорилося. Інший співрозмовник стверджує, що прогресу можна очікувати в найближчі два тижні, в тому числі і щодо питання про укладання контракту на поставку газу між Emfesz і структурами Газпром експорту.

Учора угорська компанія вже поспішила повідомити, що "відтепер буде отримувати газ від фірми RosGas AG, яка перебуває у сфері впливу Газпрому. Однак, представник російського концерну Сергій Купріянов виступив з офіційним спростуванням цієї інформації. "Таких домовленостей і контрактів у даний час немає. При цьому, як відомо, єдиним експортним каналом постачань російського газу є компанія Газпром експорт. RosGas, яка називалася сьогодні в повідомленнях угорської сторони, ніякого відношення до Газпрому не має і до групи Газпром не входить", - підкреслив він.

Із відкритих джерел відомо, що RosGas AG було зареєстровано в грудні минулого року в швейцарському кантоні Цуг. Її засновники невідомі. Не можна виключати, що фірма пов'язана з австрійською групою Centrex, яка бере участь в якості посередника у деяких газових угодах і вважається близькою до керівництва Газпромбанку і Газпром експорту.

***

У рубриці Огляд преси статті зарубіжних ЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несе відповідальності за зміст даних матеріалів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK