Ведомости: Київ не оштрафують

Ведомости: Київ не оштрафують
АР

Головними темами вчорашньої зустрічі прем'єр-міністрів Володимира Путіна і Юлії Тимошенко стали недобір газу Україною, коректування контракту, кредит у розмірі $ 5 млрд від Росії, модернізація газотранспортної системи (ГТС) України.

Газпром не накладатиме на Україну штраф у $ 2 млрд за недобір газу, заявив Путін за підсумками переговорів. У I кварталі імпорт газу з Росії, за інформацією Нафтогазу України, склав 2,5 млрд куб. м - удвічі менше, ніж передбачено контрактом.

Одним із варіантів компенсації втрат Газпрому може стати залік штрафів у рахунок оплати транзиту газу, повідомив Путін, але тоді можуть виникнути проблеми при укладанні довгострокових контрактів. Якщо ГТС України буде змінюватися, виникне проблема оформлення контрактів та повернення коштів, пояснив він: "Якщо з'явиться замість НАК Нафтогаз України інший власник, то з кого ми будемо питати?"

За словами Путіна, Росія не претендує на управління українською ГТС і на частку в ній. Він запропонував створити міжнародний консорціум, який міг би взяти в експлуатацію ГТС на правах оренди. Київ запросив Росію до участі в модернізації своєї ГТС, заявила Тимошенко, але система повинна залишитися у власності України.

Питання про надання російського кредиту Україні у $ 5 млрд на закачування газу в ПСГ вирішено не було. Воно вимагає додаткових консультацій, сказав Путін. "Російська сторона не виключає можливості надання кредиту в принципі, але Україна хоче занадто пільгові умови", - зазначає урядовий чиновник.

Як заявляла раніше Тимошенко, Україна в 2009 р. має намір закачати у ПСГ 19,5 млрд куб. м газу, що на 2,5 млрд куб. м вище від запасів 2008 р. "У нас немає страху ні перед якою кризою, коли в сховищах 20 млрд куб. м газу, і зараз ми повинні з Росією побудувати цю модель", - заявила вона.

Відкритим залишилося і питання невиконання річного контракту щодо поставок газу. Угодою передбачено постачання 40 млрд куб. м, але Тимошенко заявляла про можливе зниження обсягу контракту до 33 млрд куб. м. "Було ініційовано питання про обсяги поставок", - говорить прес-секретар російського прем'єра Дмитро Пєсков: у цьому році вони вже не підлягають зміні, але буде обговорюватися перегляд лімітів на 2010 р.

Якщо у контракти не було внесено змін, значить, Україна залишилася в умовах прохача, вважає радник президента України Богдан Соколовський. Наступна зустріч прем'єрів може відбутися восени, повідомив Пєсков.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK