Новые известия: Афганці плюють на депутатів

Новые известия: Афганці плюють на депутатів
АР

Жорсткі зіткнення під стінами Верховноїради припинилися тільки після того, як до десяти тисяч пікетників вийшлидепутати. Вониклятвено пообіцяли, що не будуть приймати закон, який скасовує пільги для тих,хто виконував інтернаціональний обов'язок в Афганістані, для тих, хто ціноюсвого здоров'я ліквідовував наслідки аварії на Чорнобильській АЕС, а також дляще 14 категорій громадян. Депутатівобразили, ледь не побили, але парламент вирішили на якийсь час залишити вспокої.

Зсамого ранку територію навколо парламенту заполонили люди. Уруках пікетники тримали плакати: "Руки геть від чорнобильськогозакону", "Правовому свавіллю - стоп", "Убили синів - невбивайте матерів", "Ми проти скасування соціальних пільг івиплат". Близькополудня, коли в залі парламенту лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремовстверджував, що всі проблемні питання, пов'язані з "чорнобильцями" та"афганцями", вже вирішені і що скандальний закон не буде прийматися,протестуючі знесли огорожу під Верховною радою і пішли на штурм будівлі.

Крикиі дзвін розбитого скла вхідних дверей привернув загальну увагу. Усамому парламенті біля вікон було тісно: надто багато знайшлося бажаючихподивитися, що ж відбувається на вулиці. Колиспецпідрозділу "Беркут" вдалося відтіснити натовп від дверей,депутати зважилися вийти до людей. Зокрема, пішов туди іОлександр Єфремов. Але йомудісталося сповна. Його не тільки обматюкали,а й облили водою. Кілька людейплюнули в бік народного обранця. Плювкидосягли цілі.

Єфремову дісталося сповна. Його не тільки обматюкали,а й облили водою. Кілька людей плюнули в бік народного обранця

Пізнішете, що сталося, лідер фракції Партії регіонів назвав "досить складною,емоційною і іноді навіть чоловічою розмовою". Їїрезультатом, як повідомив "НИ" Єфремов, стало рішення відстрочитиприйняття закону до узгодження його тексту з громадськими організаціями, якізахищають права воїнів-афганців, чорнобильців та інших категорій громадян. Усвою чергу, голова Українського союзу ветеранів Афганістану СергійЧервонописький на спільному брифінгу з Єфремовим зачитав резолюцію, в якій"афганці" і "чорнобильці" зажадали відкласти розгляд законудо повного узгодження з ними. Зокрема,вони хочуть прибрати із закону другий розділ та перехідні положення. "Уразі невиконання наших вимог ми почнемо безстрокову акцію протесту з вимогоюрозпуску парламенту", - наголосив Червонописький у розмові з"НИ".

Закон,навколо якого розгорілися такі пристрасті, був внесений за наполяганням уряду. Удругій його частині скасовуються пільги для 16 категорій громадян з 1 січнянаступного року. Середних не тільки "афганці" і "чорнобильці", а й, наприклад,ветерани-інваліди Великої Вітчизняної, міліціонери, лікарі, вчителі. Необхідністьскасування пільг у парламентських кулуарах пояснили просто: немає на нихгрошей. Пільгине надаються, а самі пільговики не бажають миритися з положенням. Вониостаннім часом стали частіше звертатися до Європейського суду з прав людини,незмінно домагаючись з його допомогою виплати великих штрафів від держави.

***

Урубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакціяне несе відповідальності за зміст даних матеріалів.




Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK