ВЗГЛЯД: В ім'я пільг

ВЗГЛЯД: В ім'я пільг
АР

З самого ранку у вівторок весь простір навколо парламентубуло зайнято людьми. Засловами організаторів акції, пікетників зібралося більш як 10 тис людей.

Парламентзбирався розглянути у другому читанні та в цілому законопроект про гарантіїдержави щодо виконання судових рішень. Проектзначно скорочує розміри соціальних виплат і пенсій учасникам ліквідації аваріїна ЧАЕС, інвалідам, постраждалому населенню, евакуйованим із зони відчуження,навіть дітям, сиротам і вдовам.

Ранішеопозиція заявляла, що уряд, який і вніс проект, хотів би уникнути судовихзвернень від громадян, які вимагають дотримання їх прав щодо отриманнясоціальних пільг.

Коли в залі лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов спокійним голосом запевняв, що всі проблемні питання, пов'язані з чорнобильцями та афганцями, вже
вирішені, що скандальний закон поки відхиляється, пікетники знесли огорожу під Верховною радою і почали штурм будівлі

Кульмінаціябунту сталася близько полудня. Натовпще не знав, що правляча коаліція і так вирішила відхилити законопроект. Уті ж хвилини, коли в залі лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремовспокійним голосом запевняв, що всі проблемні питання, пов'язані з чорнобильцямита афганцями, вже вирішені, що скандальний закон поки відхиляється, пікетникизнесли огорожу під Верховною радою і почали штурм будівлі.

Крикиі дзвін розбитого скла привернули загальну увагу в залі. Депутатиоголосили перерву і наввипередки побігли до вікон, буквально обліпивши їх, щобподивитися, що відбувається на вулиці.

За "афганською"звичкою

Натовппоставили до відома про прийняту парламентом домовленість створити робочу групудля доопрацювання відповідного законопроекту. І,хоча бійки і биття дверей і шибок парламенту припинилися, учасники мітингувідразу не розійшлися: частина натовпу під тиском спецназу відступила досусіднього Маріїнському парку, проте інші продовжили стояти впритул до рядівБеркута, під радою, час від часу вигукуючи: "Дайте гарантії, брехуни!"

Уруках люди тримали плакати "Руки геть від чорнобильського закону","Правовому свавіллю - стоп", "Убили синів - не вбивайтематерів", "Ми проти скасування соціальних пільг і виплат". Дивлячисьна те, що відбувається і побоюючись розправи натовпу, деякі народні депутативирішили навіть зняти з піджаків депутатські значки.

Дивлячись на те, що відбувається і побоюючись розправи натовпу, деякі народні депутати вирішили навіть зняти з піджаків депутатські значки

"Щобне побили", - посміхаючись, пояснив свої дії один зі "слуг народу",спішно залишаючи будівлю парламенту через підземний перехід.

Тимчасом охорона Верховної ради заблокувала всі двері.

Колиміліції все ж вдалося стримати натиск натовпу, і пристрасті трохи вщухли,депутати зважилися вийти до людей. Пішовтуди і Єфремов. Але йомудісталося сповна. Правда, неруками, а матом. Крім того, регіоналаоблили водою і обплювали.

Алелідер фракції Партії регіонів оцінив те, що відбувається, як "доситьскладну, емоційну і іноді навіть чоловічу розмову".

Урезультаті, сказав пізніше Єфремов, вирішено відстрочити ухвалення закону вцілому до узгодження його тексту з громадськими організаціями, які захищаютьправа воїнів-афганців, чорнобильців та інших категорій громадян.

Усвою чергу голова Українського союзу ветеранів Афганістану СергійЧервонописький на спільному брифінгу з Єфремовим зачитав резолюцію, в якійафганці та чорнобильці вимагають відкласти розгляд закону до повного узгодженняз ними. Вонитакож погрожують у разі невиконання їхніх вимог почати безстрокову акціюпротесту з вимогою розпуску парламенту.

У результаті, сказав пізніше Єфремов, вирішено відстрочити ухвалення закону в цілому до узгодження його тексту з громадськими організаціями, які захищають права воїнів-афганців, чорнобильців та інших категорій громадян

Народнийдепутат від фракції Наша Україна - Народна самооборона Кирило Куликов розповівгазеті ВЗГЛЯД, що також ходив на переговори до учасників мітингу.

"Вониналаштовані рішуче, і існує небезпека кровопролиття, якщо конфлікт з охороноюбудівлі загостриться", - повідомив він, додавши, що, за словами учасниківбійки, під час протистояння проти них використовували газ.

16 каст постраждалих

Закон,навколо якого спалахнули такі пристрасті, за словами депутата від БЮТ АндріяПавловського, уряд був змушений внести, оскільки українці стали останнім часоммасово вигравати свої позови з владою в Європейському суді в Страсбурзі.

"Бідав тому, що в другій частині цього закону, в його перехідних положенняхскасовуються пільги для 16 категорій громадян з 1 січня наступного року. Вонискасовуються для таких категорій, як ветерани-інваліди ВВВ, чорнобильці, дітивійни, для міліціонерів та прокурорів, лікарів,вчителів та інших категорій громадян", - розповів Павловський в інтерв'югазеті ВЗГЛЯД.

У другій частині цього закону, в його перехідних положеннях скасовуються пільги для 16 категорій громадян з 1 січня наступного року. Вони скасовуються для таких категорій, як ветерани-інваліди ВВВ, чорнобильці, діти війни, для
міліціонерів та прокурорів, лікарів, вчителів

Вінпояснив, що таке рішення було прийнято парламентом через те, що багато громадянз цих категорій останнім часом стали частіше звертатися до Європейського суду,який ухвалював рішення, які зобов'язують державу задовольнити вимогугромадянина, надавши йому пільги і виплативши штраф у розмірі кількох тисяч євро.

"Заразу судах першої інстанції, за офіційною статистикою державної судовоїадміністрації, 64% всіх справ - це саме справи пенсіонерів та іншихпільговиків", - зазначив Павловський.

Якпояснив віце-прем'єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко, проблемаполягає в тому, що в результаті суди, задовольняючи позови пільговиків,присуджують їм пенсії такого розміру, виплативши які, скарбниця залишиться безгроша. Нинішнєзаконодавство не обмежує суди при винесенні таких вердиктів.

Громадяни з цих категорій останнім часом стали частіше звертатися до
Європейського суду, який ухвалював рішення, які зобов'язують державу задовольнити
вимогу громадянина, надавши йому пільги і виплативши штраф у розмірі кількох тисяч євро

Зокрема,до кінця року в Україні у разі прийняття судами позитивних рішень з державнихкоштів має бути виплачено 1,1 млрд. дол США. Засловами Тігіпка, існують випадки присудження до великої пенсії разової виплатив розмірі 1 млн грн. (125тис. дол США) або щомісячної пенсії в сумі 4,7 тис. доларів.

Упідсумку, швидше за все, пільги все одно буде скасовано з 1 січня, якщо,звичайно, депутати не внесуть у проект зміни. Однакгрошей у бюджеті на такі великі пенсії все одно немає, тому влада так чи інакшебуде змушена нинішні пільги скасувати. ШтурмВерховної ради дозволив колишнім фронтовикам і ліквідаторам лише відстрочити набуттячинності неприємного для них закону.

***

Урубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакціяне несе відповідальності за зміст даних матеріалів.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK