МН: Сорти прогресу

МН: Сорти прогресу
Прес-служба Президента

Київ вважає, що є істотний прогрес згазової проблеми в цілому. Москванаголошує, що він досягнутий тільки за ставкою транзиту на російський газ.

Швидшеза все, йдеться про готовність підвищити ставку з нинішнього рівня $ 2,6-2,7 затис. кубометрів на 100 км до $ 3, як того просить Україна, і зафіксувати наперіод дії контракту. Припрокачуванні 90-100 млрд кубометрів газу в рік "Газпрому" доведетьсяплатити додатково $ 300-400 млн.

Водночас,Кремль і Білий дім поки не йдуть на зустріч Києву з питань ціни на газ ідовгострокових гарантій щодо обсягів транзиту. Завданнямаксимум - змусити Віктора Януковича піти шляхом президента Білорусі ОлександраЛукашенка, який тепер є лояльним учасником Митного союзу і Єдиного економічногопростору, а також особисто веде доброзичливі переговори з главою ГазпромуОлексієм Міллером про продаж російському концерну інших 50% Білтрансгазу, -ніхто не знімав.

Швидше за все, йдеться про готовність підвищити ставку з нинішнього рівня $ 2,6-2,7 за тис. кубометрів на 100 км до $ 3, як того просить Україна, і зафіксувати на період дії контракту

ПрезидентУкраїни Віктор Янукович став першим іноземним лідером, який побачився з ДмитромМедведєвим і Володимиром Путіним після того, як вони офіційно оголосили пронамір провести в 2012 році рокіровку всередині правлячого в Росії тандему. Іце не випадковий збіг, і не просто велика честь для близького сусіда. Цесвідчення того, що після отримання повної лояльності від Мінська, дотиснутиКиїв з питань газового транзиту і Митного союзу стало головним зовнішньополітичнимта зовнішньоекономічним завданням Москви.

Усуботу, 24 вересня, відразу після з'їзду Единой России, де Медведєв відмовивсябалотуватися в 2012 році в президенти і погодився прийняти пропозиціюмайбутнього президента Путіна зайняти посаду голови нового уряду, він вирушив узаміську резиденцію Завидово. Тамйого вже чекав Віктор Янукович для неформальних, як це прийнято вросійсько-українських відносинах останнім часом, переговорів.

Я прийняв вашу пропозицію і приїхав для того, щоб у цей символічний день для Росії, а я впевнений, що і для України, ви правильно сказали, бути поруч з вами

Увідкритій для преси вступній частині президенти обмінялися короткими, але насиченимипротокольними заявами. ДмитроМедведєв повідомив колезі, що "день у Росії особливий". "Миз'їзд щойно провели, визначили підхід партії та основних політичних діячів домайбутніх кампаній, - сказав президент Росії і додав. - Це важливо, звичайно, дляРосійської Федерації, дуже важливо, але з урахуванням того, що ми друзі ізобов'язані регулярно спілкуватися, приймати рішення, це, напевно, має деякезначення і для України". Прицьому Медведєв зазначив, що проводити міждержавну комісію, намічену на жовтень,"бажано з конкретним змістом". Тобто,попередньо врегулювавши питання, що накопичилися.

Гістьвисловив сподівання, що "певну тривогу щодо наших енергетичнихпитань" вдасться заглушити. "Яприйняв вашу пропозицію і приїхав для того, щоб у цей символічний день дляРосії, а я впевнений, що і для України, ви правильно сказали, бути поруч звами. Я вам вдячний", - наголосив Янукович. Потімчинні президенти недовго поговорили тет-а-тет, а потім до них приєднався майбутнійпрезидент Росії Володимир Путін, котрий прилетів вертольотом.

Прес-секретар Дмитра Медведєва повідомила, що на суботній зустрічі дійсно "досягнуті певні домовленості"

Консультаціїтривали ще кілька годин, після чого без всяких заяв для преси український лідерзалишив Росію. Моглоздатися, що сторони, як і в попередні рази, - Віктор Янукович протягом літанеформально зустрічався і з Путіним в Криму, і з Медведєвим у Сочі, -залишилися при своїх.

Протев неділю, 25 вересня, спочатку прес-служба Януковича заявила про те, щодосягнуто суттєвого прогресу, який дає підстави сподіватися на досягненнянайближчим часом конкретних результатів в інтересах обох країн. Апотім прес-секретар Дмитра Медведєва повідомила, що на суботній зустрічі дійсно"досягнуті певні домовленості". "Урозвиток цих домовленостей відбулася зустріч між Олексієм Міллером і ЮріємБойком (міністром енергетики та вугільної промисловості України. - МН), в ходіякої вони обговорили поточну ситуацію, - уточнила Наталія Тімакова. - За їїпідсумками глава Газпрому доповів президенту Медведєву, що істотного прогресудосягнуто в обговорюваних питаннях ставки транзиту газу в Україну". Зустріч,за інформацією МН, відбулася в Москві у неділю.

УГазпромі від коментарів відмовилися. Представник Міненерговугіллябув недоступним.

***

Урубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакціяне несе відповідальності за зміст даних матеріалів.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK