НГ: Київ тримає газову паузу

НГ: Київ тримає газову паузу
Reuters

Учора у другій половині дня після двотижневої перерви відновивсясудовий розгляд кримінальної справи проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Їїсоратники чекали, що до сьогоднішнього ранку справу буде скеровано надорозслідування. Українськійвладі, яка, незважаючи на триваючі переговори про євроінтеграцію, саме заразнамацує виходи з газового тупика у відносинах з Росією, взятої у справіТимошенко паузи не вистачило, зазначають експерти.

Прощо домовилися в суботу в Завидові президенти двох країн Віктор Янукович, ДмитроМедведєв і прем'єр-міністр РФ Володимир Путін, достеменно невідомо. Упонеділок ввечері агентства поширили заяву українського прем'єра МиколиАзарова. Зайого словами, російська сторона погодилася на участь у газовому консорціумі,причому, як і наполягав Київ, - у тристоронньому форматі, із залученнямєвропейських структур як рівноправного партнера України та РФ. Крімцього, як передали ЗМІ, нібито була досягнута попередня домовленість про те, що"Газпром" знизить ціну на газ, але тільки на той обсяг, якийнеобхідний для бюджетної та соціальної сфери. Українаж у відповідь погодилася зменшити ставку транзиту до рівня собівартості. Чиновникив Києві особливо відзначали, що всі ці політичні домовленості ще слід закріпитиокремими документами. Їмважко відповісти на питання, чи йдеться про скасування угод від 2009 року, заучасть у підписанні яких судять Юлію Тимошенко, або про підписання доповнень дочинних документів.

У 2012 рік ми повинні увійти з упевненістю за таким надзвичайно важливим показником, як ціна на газ, умови постачання газу і транзит газу - Азаров

Такчи інакше, але вчора Азаров підтвердив налаштованість української сторони нашвидке вирішення газової проблеми: "У 2012 рік ми повинні увійти зупевненістю за таким надзвичайно важливим показником, як ціна на газ, умовипостачання газу і транзит газу".

УМоскві ситуацію коментували набагато обережніше. Представник"Газпрому" Сергій Купріянов ще в понеділок увечері зазначив: "Наразініяких домовленостей про зміну умов контрактів між "Газпромом" і "Нафтогазом"немає". Вінпідтвердив, що в ході переговорів двох президентів і російського прем'єра"позиції з питань газової співпраці вдалося зблизити", але додав:"Попереду ще дуже велика робота. Переговори будуть продовжені, у томучислі і цього тижня". Вчораглава "Газпрому" Олексій Міллер нагадав українській стороні, щоугоди, підписані в 2009 році, діють до 2019 року. Віннаголосив, що російська сторона готова до спільного пошуку компромісних рішень,але пропозицію про створення тристороннього консорціуму не розглядає якпріоритетну.

Одинз чиновників, з яким вдалося поговорити кореспондентові "НГ" в Києві,зауважив: "Ситуація дуже ускладнилася тим, що Володимир Путін за рішеннямросійського тандему висунутий на посаду президента. Адже саме він в 2009 роціобговорював з Тимошенко деталі контрактів. Намагаючись скасувати невигіднідовгострокові договори, звинувативши українського екс-прем'єра у перевищенніповноважень і порушенні закону в момент їх підписання, Київ кинув тінь і наросійського прем'єра. Тепер треба знаходити вихід ще і з цієї ситуації". АдвокатиТимошенко стверджують, що за першу ж перерву в слуханнях їм вдалося знайти вматеріалах справи безліч нестиковок і порушень. Одиніз захисників Юрій Сухов не відкидав, що суд, відновивши слухання на етапідебатів, скерує справу на дорозслідування: "Ймовірність такого розвиткуподій висока".

Українській владі знадобилася пауза, щоб не дратувати зайвий раз Захід

Експертизазначали, що українській владі знадобилася пауза, щоб не дратувати зайвий разЗахід, який однозначно пов'язав питання євроінтеграції України з можливістюучасті екс-прем'єра і лідера опозиції в майбутніх парламентських виборах, і щобне порушити щойно відновлений діалог з Росією. Заступникдиректора Центру Разумкова Валерій Чалий сказав ЗМІ, що Януковичу, якийвідчуває тиск ЄС, і поставленому перед фактом щодо розвитку ситуації в Росії,було складно вести переговори в Завидові. Коментуючизаяви про підсумки тристоронньої зустрічі, експерт припустив, що російськасторона зробила Януковичу низку пропозицій, які тепер обмірковуються. Надумку Чалого, можливі два варіанти розвитку подій: "Перший - Україна йдена чергові компроміси, причому в питаннях стратегічного розвитку - наприклад,щодо проблеми кордонів і видобутку енергоресурсів на Чорноморському шельфі. А вобмін на це отримує тактичне рішення про економічні преференції. Другий варіантпередбачає з усіх питань, за всім спектром проблем пошук взаємних інтересів ікомпромісів".

Якуже повідомлялося, проекти документів, що дозволяють вирішитиукраїнсько-російські проблеми, будуть розроблятися урядовими робочими групами,починаючи з сьогоднішнього дня. Остаточнийваріант буде представлено до середини жовтня, коли Янукович і Медведєв намітиличергову зустріч. Ідо цього вердикт у справі Тимошенко не винесуть, припускають експерти.

Намомент підписання номера до друку з Києва надійшло повідомлення про те, що судвідмовив у задоволенні клопотання захисту Тимошенко про відновлення судовогослідства, після чого розпочав стадію судових дебатів. Представникдержобвинувачення Лілія Фролова заявила, що "вина підсудної повністюдоведена свідченнями свідків, дослідженням доказів". Їївиступ супроводжувався шумом, який влаштували прихильники Тимошенко, котрі перебувалив залі суду. Фроловазмушена була перервати виступ, після того, як у залі згасло світло і булооголошено технічну перерву.

***

Урубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакціяне несе відповідальності за зміст даних матеріалів.

 


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK