МН: Пострадянські сусіди

МН: Пострадянські сусіди
АР

Очікується,що на саміті буде прийнята спільна декларація, яка визнає Вірменію, Азербайджан,Білорусь, Грузію, Молдову та Україну частиною Східної Європи.

Спочаткусаміт СП повинен був відбутися в Будапешті 27 травня. Протесписок його учасників виявився недостатньо солідним для такого рівня заходу. Угорщина,якаголовувала в ЄС у першому півріччі, передала місію проведення заходу наступниці- Польщі. Варшававзялася за підготовку до саміту з ентузіазмом, запросивши на зустріч керівниківта високих представників 33 держав - 27 країн ЄС і шістки партнерів з СП. СамеВаршава за підтримки шведської дипломатії стала в 2008 році ініціатором проектузближення і тісного співробітництва Євросоюзу з пострадянськими країнами -Україною, Білоруссю, Молдовою, Азербайджаном, Вірменією та Грузією.

Варшава взялася за підготовку до саміту з ентузіазмом, запросивши на зустріч керівників та високих представників 33 держав - 27 країн ЄС і шістки партнерів з СП.

Складучасників саміту буде відображати ставлення окремих країн ЄС до програми СП. Євросоюзбуде представлений усіма країнами, але на різних рівнях - від президентів доміністрів закордонних справ. Підтвердилиприїзд до Варшави канцлер ФРН Ангела Меркель, президент Чехії Вацлав Клаус,прем'єр Франції Франсуа Фійон, глава уряду Іспанії Хосе Сапатеро. Великобританіюпредставлятиме віце-прем'єр, а Італію, найменш схильну до просування програми СП,- глава дипломатії. Очікуєтьсяприїзд голови Єврокомісії Жозе Мануела Баррозу. Східнепартнерство буде представлене на високому рівні - президентами Вірменії,Азербайджану, Грузії та України, а також прем'єром Молдови.

Текстспільної декларації практично готовий, її прийняття стане важливим пунктомпорядку денного саміту у Варшаві. Удокумент включено положення про визнання шести пострадянських держав СхідноїЄвропою. Визначення"європейський" стосовно шістки колишніх республік СРСР викликалочимало розбіжностей. Згідноз принципами Євросоюзу кожна європейська країна має право претендувати начленство в ЄС. Ав самому Євросоюзі не всі хотіли б бачити у своїх лавах "східнихпартнерів".

Східне партнерство буде представлене на високому рівні - президентами Вірменії,
Азербайджану, Грузії та України, а також прем'єром Молдови.

Усамому ЄС немає спільної думки щодо пріоритетів СП, та і його учасникиналаштовані по-різному. Дляодних достатньо свободи пересування, інвестицій і торговельних преференцій. Інші,як Україна і Грузія, прагнуть увійти в європейські структури. Але СП не передбачає членства вЄС. Партнерамобіцяють переговори щодо полегшення візового режиму, пропонують співпрацю усфері енергетики та захисту навколишнього середовища, запровадження зон вільноїторгівлі.

Щедо саміту в Празі, на якому 7 травня 2009 року відбулася установча зустріч урамках програми СП, глава польської дипломатії Радослав Сікорський говорив уМоскві, що ініціатива Польщі не спрямована проти Росії. Рікпотому міністр Сікорський запропонував Росії приєднатися до "групидрузів" країн СП. СпочаткуМосква насторожено поставилася до СП, побачивши в ньому спробу підірвати їївплив на пострадянському просторі, деякі експерти розцінили його як західнуальтернативу СНД.

У самому ЄС немає спільної думки щодо пріоритетів СП, та і його учасники налаштовані по-різному. Для одних достатньо свободи пересування, інвестицій і
торговельних преференцій. Інші,як Україна і Грузія, прагнуть увійти в
європейські структури.

Незадовгодо варшавського саміту скандальний сайт WikiLeaks виклав чергову партіюдовірчих депеш західних дипломатів, які стосувалися дій ЄС щодо колишніхреспублік СРСР. СутьСП оцінюється ними як програма, спрямована на послаблення російського впливу напострадянському просторі і відторгнення від Росії країн - колишніх радянськихреспублік. Алецього року представник російського МЗС дав зрозуміти, що позиція Росії щодо СПстає більш гнучкою.

Східнепартнерство - це процес, розтягнутий на роки, - сказав МН директордослідницького центру європейської стратегії DemosEuropa Павло Сьвебода. -Його метою є вплив на країни Східної Європи в напрямку системних змін, щобкраїни пострадянського простору наблизилися до існуючих в ЄС стандартівправління при зміцненні демократичного виміру, а також до прозорого івідкритого керівництва економікою. На цьому заснована всяфілософія Євросоюзу. ЯкщоРосія відчуває в цій логіці комфорт, то немає ніяких перешкод, щоб і вона бралаучасть у програмах СП ".

Спочатку Москва насторожено поставилася до СП, побачивши в ньому спробу підірвати її вплив на пострадянському просторі, деякі експерти розцінили його як
західну альтернативу СНД.

Екс-міністрзакордонних справ Польщі Адам Даніель Ротфельд в інтерв'ю МН розповідає, щозараз у польсько-російській групі зі складних питань, співголовою якої він є,"вирішили зайнятися питаннями стратегії відносин між Євросоюзом і Росією,щоб усунути різночитання і уникнути непорозумінь". Ротфельд наголосив,що СП не було спрямоване проти Росії. Зайого словами, Росія велика держава і абсолютно виправдано, що вона очікує досебе особливого підходу. Колишнійміністр переконаний, що найкраще зосередитися на спільних проблемах, наприкладна тероризм і енергетиці чи на співпрацю НАТО і ОДКБ.

СП проти СНД? В жодному разі, - каже нашспіврозмовник. -Є зворотне питання: багато хто вважає, що Росія намагається створити Митнийсоюз, який буде свого роду копією Радянського Союзу. Звичайно,без колишньої ідеології і меншої за складом, але все-таки. Намтреба долати дихотомічне мислення, коли ви там, а ми тут. Треба знайти об'єднуючий підхід".

Суть СП оцінюється ними як програма, спрямована на послаблення російського
впливу на пострадянському просторі і відторгнення від Росії країн - колишніх радянських республік

Особливезанепокоєння учасників саміту викликає Білорусь. Європане хоче бачити білоруського лідера Олександра Лукашенка, в'їзд до країн ЄС йомузаборонений. ЄвропейськіЗМІ повідомили про підготовлені британськими юристами матеріалах, що розсилаютьпо світу, які фактично є компроматом на президента Білорусі. Цесвідчення білоруських опозиціонерів та їхніх родин про викрадення політичнихсупротивників і жорстоке поводження з політв'язнями. Запрошенняна саміт, де мають намір обговорити політико-економічну ситуацію в Білорусі,направлене міністру закордонних справ країни Сергію Мартинову.

Лишеу другій половині дня вчора стало відомо, що Мінськ на саміті у Варшаві будепредставляти білоруський посол у Польщі Віктор Гайсенок. Якповідомив прес-секретар білоруського МЗС, глава делегації виступить напленарному засіданні саміту "з оцінкою підсумків та перспективспівробітництва в рамках Східного партнерства. Він сказав, що білоруськаделегація також візьме участь в інших заходах саміту відповідно до програми.

***

Урубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються безкупюр і змін. Редакціяне несе відповідальності за зміст даних матеріалів.


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK