ВЗГЛЯД: "Усі пам'ятають про Тимошенко"

ВЗГЛЯД: "Усі пам'ятають про Тимошенко"
АР

У четвер у Варшаві відкрився дводенний саміт країн - учасницьєвропейської програми "Східне партнерство". У ході зустрічі плануєтьсяприйняття декларації про "європейські очікування", відповідно до якої могли б бути засновані зонивільної торгівлі з країнами, що входять у програму.

Очікується, що лідери країн ЄС запропонуютьпоступову інтеграцію східних країн
АР

"На тлі фінансової кризи іподій в арабському світі проблеми східних сусідів відходять для більшостічленів ЄС на другий план", - заявила газеті ВЗГЛЯД аналітик Польського інститутуміжнародних справ Анна-Марія Динер. На думку політолога, інтересЄвросоюзу до програми "Східне партнерство" швидко згасає.

У четвер у Варшаві відкривсядводенний саміт країн - учасниць європейської програми "Східнепартнерство". У ході зустрічі плануєтьсяприйняття декларації про "європейські очікування", відповідно до якоїмогли б бути засновані зони вільної торгівлі з країнами, що входять у програму.

Очікується, що лідери країн ЄСзапропонують поступову інтеграцію східних країн, причому, згідно з оцінкамианалітиків, найбільш сприятлива ситуація в цьому відношенні складається зУкраїною. Польща вже заявила, що незміннопідтримуватиме європейські амбіції Києва.

На тлі кризи і подій в арабському світі проблеми східних сусідів відходять для більшості членів ЄС на другий план

До Варшави прибули президентиГрузії, Азербайджану, Вірменії, України і прем'єр Молдови. Президент Білорусі ОлександрЛукашенко саміт пропустить - Євросоюз, як і раніше, не пускає його до себечерез жорсткі гоніння на опозицію: три колишніх кандидати в президенти Білорусіяк і раніше перебувають у в'язниці, деякі інші політв'язні звільнені, проте до цьогочаус не реабілітовані.

До Варшави, правда, бувзапрошений міністр закордонних справ країни Сергій Мартинов, однак він не скориставсяцією пропозицією, чим викликав гнів публічний Польщі. Білорусь представляє врезультаті її посол Віктор Гайсенк.

З важкоатлетів Євросоюзу прибула лише канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка, за неофіційними даними, має намір зустрітися у Варшаві з білоруською опозицією

Із Заходу до Варшави приїхалитеж не всі лідери. Зокрема, його проігнорувалиглави Франції, Італії та Великобританії. Втім, і на минулий самітПартнерства в 2009 році вони також не приїжджали. З важкоатлетів Євросоюзу прибулалише канцлер Німеччини Ангела Меркель, яка, за неофіційними даними, має намірзустрітися у Варшаві з білоруською опозицією.

Про те, які перспективи Східногопартнерства і наскільки взагалі Захід цікавиться зараз справами Сходу,кореспонденту газети ВЗГЛЯД розповіла аналітик Польського інституту міжнароднихсправ Анна-Марія Динер.

ВЗГЛЯД: Анна, в рамках програмина шість країн вже виділено на 2009-2013 роки 600 млн. євро. Чи можливі за підсумками цьогосаміту нові серйозні грошові вливання? Наскільки цікавиться заразЗахідна Європа своїми східними сусідами?

Анна-Марія Динер: Звичайно, натлі фінансової кризи і подій в арабському світі проблеми східних сусідіввідходять для більшості членів ЄС на другий план. Однак не варто забувати про такікраїни, як Польща і Швеція, які мають або спільний кордон зі східнимипартнерами, або економічний інтерес на цих ринках. Природно, що для них програмазалишається актуальною.

Той факт, що лідери Франції,Великобританії та Італії не будуть на саміті, говорить про те, що для них вирішитивнутрішні проблеми своїх країн важливіше, ніж вникати в труднощі сусідів. Це логічно, оскільки без цьогопроводити і ефективну зовнішню політику теж буде вкрай складно.

ВЗГЛЯД: Чи є сенс для учасників СПзараз прагнути до Євросоюзу, який сам має серйозні труднощі? Наскільки ймовірно, що ці країниспробують переорієнтуватися на Китай, де більше вільних грошей?

А. Д.: Справа в тому, що жоднакраїна, крім, можливо, Грузії і Молдови, не готова до економічної інтеграції зЄС. Поки мова йде тільки про партнерство,яке передбачає політичне та економічне співробітництво. У першу чергу це стосуєтьсяможливого скасування віз для східних партнерів, а також програм щодозабезпечення безпеки в Європі і торгових угод.

Що стосується Китаю, то східнікраїни поступово входять на ринки цієї країни, але це не критично ні для ЄС,ані для Росії. Велику небезпеку для Росії можепредставляти співробітництво Білорусі та Казахстану в рамках Митного союзу,якщо воно піде прямо, через голову Москви.

ВЗГЛЯД: План Східного партнерствасвого часу вніс розлад між Росією і Євросоюзом, оскільки Москва побачила встворенні нового блоку спробу витіснити її з прадавньої сфери впливу. Вголос лідери ЄС спростовувалитаку здогадку, але, як з'ясувалося недавно, вони тоді лукавили. Сайт Wikileaks на початкувересня оприлюднив листування американських і західноєвропейських дипломатів,яке доводить, що Москва мала рацію. По-вашому, програма, як і ранішепобічно направлена ​​проти Росії?

А.Д.: Це не зовсім так. Росію залучали в цей проект. У неї до цього часу є можливістьбрати участь у деяких його аспектах. Мова не йде про перерозподілвпливу. Для Євросоюзу важлива економічнаі політична стабільність у сусідніх з ним країнах. Така співпраця може цегарантувати.

ВЗГЛЯД: Глава МЗС Польщі РадославСікорський попередив, що на саміті обговорять ідею економічної інтеграції ЄС зМолдовою і Грузією. Що це може означати для цихкраїн на практиці? Що, знизяться торговельнібар'єри між цими республіками та ЄС?

А. Д.: Це питання майбутнього. На саміті конкретних рішень щодозниження економічних бар'єрів прийнято, швидше за все, не буде. Проте це створить передумови длятого, щоб у перспективі вони змогли вести торгівлю без існуючих нині бар'єрів. Більше поки розраховувати немана що: в сформованих економічних умовах ЄС навряд чи зможе інвестувати вінфраструктуру східних сусідів.

ВЗГЛЯД: Які шанси України насаміті дійти компромісу з ЄС? Справа Тимошенко вже перейшладля ЄС в розряд принципових, чи співпраця з Києвом з інших питань ще цілкомможлива?

А. Д.: Не думаю, що на самітібуде обговорюватися доля Юлії Тимошенко. Проте всі пам'ятають про це, щонакладе відбиток на переговори з економічних питань, у тому числі про виділеннякредитів. Особливих змін у цьому сенсі яне передбачаю.

ВЗГЛЯД: Сікорський розкритикувавсвого колегу з Білорусі Сергія Мартинова, який прислав замість себе на самітнавіть не заступника, а лише посла Білорусі у Варшаві. Чи свідчить це про те, щоЛукашенко знову дає зрозуміти, що не має наміру в усьому йти на умови ЄС. На початку вересня, наприклад,він пообіцяв Заходу до кінця місяця відпустити всіх політв'язнів ...

А. Д.: Білоруська влада розуміє,що якщо вона хоче відновити діалог з Євросоюзом, тоді в країні не повинно бутиніяких політв'язнів. Той факт, що Мартинов не приїхавдо Варшави, говорить лише про те, що Мінськ в черговий раз упустив можливістьпояснити свої дії в цій складній політичній ситуації, яка склалася післяпрезидентських виборів. Звичайно, це негативно вплине нате, як білоруська сторона буде сприйматися на міжнародній арені.

ВЗГЛЯД: Якою ж на цьому тлі можебути подальша доля Східного партнерства?

А. Д.: Майбутнє програмизалежить від того, скільки буде виділено ЄС на програму і чи будуть країнидекларувати, що вони хочуть співпрацювати. Найбільшого успіху на шляхуінтеграції з ЄС досягла Молдова. У свою чергу Польща, можливо,стане виділяти більше фінансів на проекти в рамках Східного партнерства.

***

У рубриці Огляд преси статті іззакордонних ЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несевідповідальності за зміст даних матеріалів


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK