РИА Новости: Фінальна інтрига справи Юлії Тимошенко

РИА Новости: Фінальна інтрига справи Юлії Тимошенко
AP

Чим завершиться справа українськогоекс-прем'єр-міністра? Чи залишиться Юлія Тимошенко у в'язниці або вийде насвободу? І якою ціною для себе і для України? Ніхто зі спостерігачів не можезараз дати точної відповіді на ці питання.

Влада не хоче демонструвати слабкість

Інтрига фіналу в судовій справі Юлії Тимошенкоще більше закручується через ультиматум, який поставили керівники ЄС та СШАукраїнській владі і особисто президенту України Віктору Януковичу: Тимошенкоповинна вийти із в'язниці та отримати право брати участь у виборах (заукраїнськими законами людина із судимістю не має права балотуватися на виборніпосади).

Але ультиматум цей був поставлений ще напочатку вересня. 27 вересня суд над Юлією Тимошенко після двотижневої перервипоновився. Багато хто чекав визволення української опозиціонерки з-під варти.Але все залишилося на своїх місцях - і жорстко конфліктний характер судовогопроцесу, і Юлія Тимошенко в камері слідчого ізолятора.

Мабуть, єдине, що можна прогнозувати з високим ступенем визначеності - виправдання екс-прем'єр-міністра і зняття з неї всіх звинувачень не буде.

Тобто ультиматум Заходу на Віктора Януковичане подіяв? 29-30 вересня у Варшаві на саміті Східного партнерства керівники ЄСяк публічно, так і в особистих зустрічах з українським президентом повториливимогу звільнити Тимошенко. Поки що єдиним непрямим наслідком цієї вимоги сталичергова пауза в судових засіданнях і очікування вироку.

Мабуть, єдине, що можна прогнозувати з високимступенем визначеності - виправдання екс-прем'єр-міністра і зняття з неї всіхзвинувачень не буде. Не для того починався цей судовий процес, щоб завершитийого виправдувальним фіналом, навіть під тиском Заходу.

Судовий розгляд щодо Тимошенко у "газовійсправі" було ініційовано не тільки для того, щоб показово покарати івиключити з політичної гри головного опонента й конкурента нинішньої влади, а йдля того, щоб публічно і юридично довести величезні збитки для державноїскарбниці, викликані нібито неправомірними рішеннями колишньогопрем'єр-міністра.

Друга принципова мета цього судового процесу -підірвати легітимність, процедурно-правову основу угоди 2009 року про постачання російського газу в
Україну

Друга принципова мета цього судового процесу -підірвати легітимність, процедурно-правову основу угоди 2009 року пропостачання російського газу в Україну.

За таких параметрів судового завдання потрібенхоча б відносний результат. До того ж, судове виправдання Юлії Тимошенковиглядало б повною політичною і правовою поразкою не лише ініціаторів цієїсправи, але й усієї української влади. Нинішні керівники країни не схильнідемонструвати свою слабкість.

Процес перетворився на політичний

Ще на початку розслідування справи ЮліїТимошенко багато експертів вважало, що оптимальним для влади його завершенняммає бути умовний вирок. У цьому випадку колишній прем'єр України залишалася бна волі, але її вина підтверджувалася б юридично, а внслідок судимості вонавтрачала б можливість брати участь і в парламентських, і у президентськихвиборах.

Ризики ускладнень із Заходом внаслідок арештуТимошенко або її тюремного засудження усвідомлювалися керівництвом країни вжетоді. Саме тому Юлію Володимирівну, на відміну від деяких її соратників поуряду, досить довго залишали на волі.

У керівництві України і в найближчому оточенні президента Віктора Януковича були і є люди, які наполягали на тому, що Тимошенко треба посадити і надовго.

Але в керівництві України і в найближчомуоточенні президента Віктора Януковича були і є люди, які наполягали на тому, щоТимошенко треба посадити і надовго. Точка зору цих людей взяла гору на початкусерпня вже під час судового процесу. Мабуть, спрацювало роздратування тим, якпішов судовий процес екс-прем'єра.

Будучи юридично обвинуваченою, Тимошенко сталавиступати в ролі політичного обвинувача, всіма можливими способамидискредитуючи і суд, і всю українську владу. Покаранням за це стали арештпідсудної і досить сувора вимога державного обвинувачення - 7 років тюремногоув'язнення і відшкодування збитків на суму понад 1,5 млрд грн. (Майже 200 млндоларів США).

Причому стаття Кримінального кодексу, за якоюзвинувачують Тимошенко (ч.3 ст. 365 - перевищення влади або службовихповноважень, що заподіяло тяжкі наслідки), не передбачає умовного терміну таамністії.

Сценарії розвитку подій

Чи є варіанти "м'якого завершення"суду над Тимошенко, які б дозволили виконати побажання Євросоюзу і зберегтиполітичне обличчя для української влади? Так, і навіть кілька.

Варіант перший - пом'якшення вироку і умовнийтермін, що можливо через прив'язку цієї статті до статей 69 або 75Кримінального кодексу України. Судова статистика показує, що у 2008-2009 рр..абсолютна більшість обвинувачених по "тимошенківській статті" отрималаумовний термін, тільки троє (зі 119 обвинувачених) отримали реальний термін -від 5 до 10 років, ще один - від 2 до 5 років, 18 осіб відбулися штрафом. У2010 році ситуація посилилася, але все одно половина обвинувачених по ційстатті (27 з 52) отримали умовний термін, 19 - термін від 5 до 10 років, 3 -від 2 до 5 років, 3 - штраф. Однак у випадку умовного засудження Тимошенко незможе брати участі у виборах. Отже, не буде виконано одну з вимог Європейськогосоюзу.

У випадку умовного засудження Тимошенко не зможе брати участі у виборах. Отже, не буде виконано одну з вимог Європейського союзу.

Варіант другий - повернення справи надослідування. Під час процесу було виявлено й негаразди, і натягнутості у данійкримінальній справі, і додаткові теми для дослідування. Рішення продослідування дозволить і далі маніпулювати ситуацією, тримаючи Тимошенко якзавгодно довго на гачку і зберігаючи можливість згодом закрити цю тему. Алерішення про дослідування стало б негативною оцінкою роботи прокуратури, щопроводила слідство. А Генеральна прокуратура України є однією з головнихрушійних сил "газової справи" Тимошенко. До того ж, за повернення надослідування виступає сторона захисту. Тому навряд чи суд і політичні кураторицієї справи зроблять подібний подарунок колишньому прем'єру.

Варіант третій - декриміналізація статті Кримінальногокодексу про перевищення влади. Ця стаття дійсно є правовим анахронізмом. Їїможна використовувати дуже суб'єктивно щодо більшості колишніх і нинішніхкерівників, було б бажання. Наведу тільки один приклад. Одного з найбільшактивних учасників команди Віктора Януковича під час виборів 2004 року,колишнього харківського губернатора Євгена Кушнарьова, у 2005 році заарештувалисаме за перевищення влади, звинувативши його у нецільовому використаннібюджетних коштів (на будівництво метро).

Рішення про дослідування стало б негативною оцінкою роботи прокуратури, що проводила слідство

Опозиція вже підготувала кільказаконопроектів, які передбачають декриміналізацію статей про перевищення владичленами уряду. Законопроект про декриміналізацію відповідальності за економічніправопорушення подав і Президент України. Правда, у президентський список непотрапляє ч.3 ст. 365, за якою звинувачують Тимошенко. Але, судячи з чуток, щоциркулюють у президентських кулуарах, депутати можуть доповнити президентськийзаконопроект "тимошенківської статтею".

Подейкують, що на подібний варіант натякав уВаршаві під час спілкування з європейськими колегами і Віктор Янукович. Але уцьому сценарії є одна хитра деталь - декриміналізація даної статті не означаєскасування відповідальності за скоєне правопорушення. Обвинувачений можеуникнути в'язниці, відшкодувавши збитки.

Нагадаємо, що у газовій справі Тимошенкопрокуратура оцінює ці збитки у суму близько 200 млн доларів США. Однак, заофіційними деклараціями про доходи, колишній прем'єр України всі останні рокижила тільки на зарплату (прем'єр-міністра, народного депутата) і не мала ніякихнакопичень, дорогої нерухомості або великих банківських рахунків. Хто і як тодібуде відшкодовувати збитки?

Варіант третій - декриміналізація статті Кримінального кодексу про перевищення влади. Ця стаття дійсно є правовим анахронізмом.

І чи є відшкодування збитків обов'язковоюпопередньою умовою звільнення Юлії Тимошенко із в'язниці? Якщо так, то цякомбінація із декриміналізацією втрачає будь-який сенс. Показово, що протисценарію декриміналізації виступає і сама підсудна (за словами Івана Кириленка- лідера її фракції у парламенті). Справа в тому, що будь-яке судове визнанняїї провини неприпустиме для Юлії Тимошенко.

Поки що саме третій варіант (декриміналізація"тимошенківської статті") видається багатьом експертам найбільшвірогідною схемою "м'якого" завершення судової епопеї. Напідтвердження цього сценарію свідчить і 10-денна пауза, взята у судовомупроцесі. І якщо у найближчі дні – під час чергового пленарного тижня ВерховноїРади України - ми побачимо законодавчі дії, що підтверджують цей сценарій, доляТимошенко проясниться ... але не до кінця.

Враховуючи заплутаний характер питання провідшкодування збитків, нас може очікувати нова судова епопея. Та й сама ЮліяВолодимирівна буде оскаржувати будь-яке рішення суду, крім виправдувального.Але схема декриміналізації (за умови звільнення Юлії Тимошенко) дозволяєкерівництву країни зберегти обличчя та уникнути зриву у підписанні договору міжУкраїною та ЄС про політичну асоціацію.

Надмірний тиск європейців може підштовхнути українського президента зовсім не до того рішення, на яке чекають на Заході.

Однак імовірність звільнення Юлії Тимошенкодалеко не абсолютна. Нинішня пауза в судовому процесі була взята на роздуми,але у підсумку чаша терезів може схилитися і на користь обвинувального вироку.Віктор Янукович дуже не любить, коли на нього тиснуть.

Надмірний тиск європейців може підштовхнутиукраїнського президента зовсім не до того рішення, на яке чекають на Заході. Тай в оточенні Віктора Федоровича можуть знайтися люди, які будуть переконувати його,що ЄС нікуди не дінеться від підписання нової угоди з Україною, головне, щобТимошенко сиділа і далі.

А народ мовчить

Чого можна очікувати у тому випадку, якщо ЮліяТимошенко залишиться у в'язниці і після судового вироку? Напевно, відбудетьсяохолодження відносин України із Заходом, і виникнуть проблеми або з підписаннямугоди про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та ЄС, або у процесіратифікації цієї угоди.

А далі все залежить від реакції керівництваУкраїни на це охолодження. Можливі образа на Захід і Європу і поворот у бікРосії. Але не менш імовірне чергове стратегічне зависання України між Заходом іРосією.

Градус політичної температури в українському суспільстві визначає мовчазна і недовірлива більшість, яка на даний час не підтримує ні владу, ні опозицію

Серйозні внутрішньополітичні катаклізмивнаслідок засудження Тимошенко на тривалий тюремний термін малоімовірні. Народне піднявся після арешту опозиційного лідера. І зараз сплески народного гніву,за даними соціологів, можливі швидше внаслідок соціально-економічних проблем,ніж внаслідок політичних конфліктів між владою та опозицією.

Звісно ж, будуть акції протесту і зростанняневдоволення діючою владою серед опозиційно налаштованих громадян України. Алеградус політичної температури в українському суспільстві визначає мовчазна інедовірлива більшість, яка на даний час не підтримує ні владу, ні опозицію.

***

У рубриці Огляд преси статті із закордоннихЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несевідповідальності за зміст даних матеріалів


Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK