Новые Известия: Боротьба з кнопкодавами

Через суперечку про систему голосування Верховна рада України може не приступити до роботи, - пише Яна Сергєєва в російському виданні Новые Известия.
Новые Известия: Боротьба з кнопкодавами
Таїсія Стеценко / Корреспондент.net
Сьогодні згідно з календарним планом в українських депутатів має початися пленарний тиждень. Ось тільки прогнози щодо того, запрацює Верховна рада чи ні, вельми песимістичні. З 5 лютого парламент був заблокований опозицією, яка наполягала на введенні системи особистого голосування народних депутатів. Протистояння тривало сімнадцять днів, протягом яких Верховна рада не працювала. Останні два тижні роботу парламенту теж блокують: опозиціонери вимагають і чесного голосування, і відновлення депутатського мандата їхнього соратника - адвоката Юрія Власенка.
З 5 лютого парламент був заблокований опозицією, яка наполягала на введенні
системи особистого голосування народних депутатів


Весь цей час парламентарі довго і бурхливо обговорювали, як же скоріше ввести в дію систему голосування Рада-3 з так званої сенсорною кнопкою, яка виключає голосування чужими картками. Система була встановлена ​​кілька років тому. Але Партія регіонів не розгубилася, заявивши, що Рада-3 потребує серйозних допрацювань. Згодом же керівник фракції "регіоналів" Олександр Єфремов розповів, що систему можна обдурити, і навіть продемонстрував, як це зробити за допомогою мобільного телефону і ... зубочисток.

"У Верховній раді можуть ввести біометричну систему ідентифікації депутатів при голосуванні!", - Пару тижнів тому обіцяв представникам ЗМІ заступник голови фракції УДАР Віталій Ковальчук. Однак цього науково-технічного дива так і не сталося. Народні обранці не погодилися ввести біометричну систему ідентифікації, а проголосували лише за зміни в регламенті роботи Верховної ради. Згідно з ними, якщо з'ясується, що депутат голосував за свого колегу, його картку вилучать, і питання поставлять на переголосування. З'ясовувати пропонують просто: за допомогою інших депутатів, яким запропоновано наглядати за колегами. Народний обранець, що зафіксував факт не персонального голосування, повинен взяти слово і прилюдно назвати порушника. Головуючий оголошує прізвище депутата, за якого "тиснули кнопку". Якщо цей депутат і справді відсутній, він втрачає картку.
Якщо парламент не працюватиме протягом 30 днів, президент має право, хоча і не
зобов'язаний, розпустити Раду


При цьому спікер Ради Володимир Рибак клятвено пообіцяв, що модернізована система Рада запрацює в парламенті максимум на наступній сесії. Восени. Він запропонував звернутися до відповідного підрозділу НАН України для запиту інформації щодо параметрів і вартості нової системи Рада. "За сусіда голосувати ніхто не буде, - сказав Рибак. - Науковці мають розповісти про саму систему, її фінансову вартість та про терміни, коли вони зможуть її виготовити".

Приблизно такі ж слова в свій час виголошував його попередник Володимир Литвин, і попередник Литвина - нинішній лідер опозиції Арсеній Яценюк, але нічого зроблено не було. З 5 лютого парламент не працював. Вже друге за рахунком після домовленостей про те, як уникнути голосування чужими картками, блокування парламенту триває 2 тижні. Цього разу воно пов'язане не з кнопками, а з позбавленням Вищим адміністративним судом України мандата народного депутата, захисника Юлії Тимошенко Сергія Власенка. Чи запрацює сьогодні Рада? Питання залишається відкритим. Якщо парламент не працюватиме протягом 30 днів, президент має право, хоча і не зобов'язаний, розпустити Раду. Однак політологи вважають, що до цього не дійде: інстинкт самозбереження у "кнопкодавів" (так іменують любителів голосувати за себе і за "того хлопця") спрацює, і шоу продовжиться.

***

У рубриці Огляд преси статті із закордонних ЗМІ про Україну публікуються без купюр і змін. Редакція не несе відповідальності за зміст цих матеріалів.

Не пропусти другие интересные статьи, подпишись:
Мы в социальных сетях
x
Для удобства пользования сайтом используются Cookies. Подробнее...
This website uses Cookies to ensure you get the best experience on our website. Learn more... Ознакомлен(а) / OK