Суд у справі Аделаджі перенесли через відсутність перекладача

фото Таїсії Стеценко, Корреспондент.net

Наступне засіданняпризначене на 27 вересня.

Передзасіданням у будівлі Дніпровськогорайсуду зібралося близько сотніприхильників і противників (постраждалихвід фінансової афери) Аделаджі. Прихильникипастора, серед яких парафіяни церквиПосольства Божого, зустрічали йогогучними вигуками.

Між ними і людьми,які постраждали від дій Аделаджі тагрупи King's Capital, виникали словесніперепалки.

Щодо самого судовогозасідання, то у вівторок суд повиненбув приступити до оголошення обвинувальноговисновку. Сторона прокуратури клопоталаперед судом про те, щоб засіданняпроводилося російською мовою, оскількиодин із підсудних є громадянином Росії,й Сандей Аделаджа теж погано знаєукраїнську. Це підтримала і потерпіласторона, та адвокат Аделаджі АндрійФедур виступив проти.

Суд постановиввести судове засідання по даній справіукраїнською мовою, оскільки державнамова є мовою судочинства.

В інтерв'южурналістам по закінченню засіданняАделаджа сказав, що не вважає себе виннимі хоче довести це в судовому порядку.Відповідаючи на питання, чи буде в судідля Аделаджі перекладач на його рідненаріччя, сам Аделаджа сказав, що цевирішить суд.

У свою чергу, адвокатФедур сказав: "Суд сьогодні визначивабсолютно правильне законне рішення.Справа не могла розглядатися в судіросійською мовою, адже як мовою судочинстває державна, тобто українська мова".

Вінтакож підкреслив, що питання з приводулюдей, які не володіють українськоюмовою, буде вирішуватися згідно з чиннимзаконодавством, тобто, їм мають забезпечитиправо користуватися послугамиперекладача.

"Сьогодні оголосилиперерву в судовому засіданні тількичерез те, що в зал судового засіданняне прийшов перекладач", - додавадвокат.

Як повідомлялося, обвинуваченийпастор у 1992 році закінчив Білоруськийдержавний університет з червонимдипломом, прекрасно володіє українськоюта російською мовами, повідомив Боднарук.Крім того, за його словами, є протоколийого допитів, де він каже, що розумієзапитання слідчого і не потребуєперекладача.

За словами Боднарука,адвокат пастора крім перекладу справина мову йоруба зажадав, щоб двох протежеАделаджі - Колесникова й Голованова,колишніх топ-менеджерів фінансовоїпіраміди King`s Capital, звільнили з Лук'янівськогоСІЗО на підписку. Суд відхилив усіклопотання Федура і призначив засіданняпо суті на 13 вересня.

Самого Аделаджі25 серпня в суді не було. Якщо попереднєслухання допускається проводити безобвинуваченого, то вже у вересні Аделаджазобов'язаний з'явитися в суді. Якщо йогоне буде, сторона потерпілих загрожуєзвернутися до суду, щоби пастора взялипід варту.

Аделаджу звинувачують устворенні компанії King`s Capital, яка піддахом церкви Посольство Боже виманювалау прихожан великі суми. Зараз слідчимМВС вдалося довести лише невеликучастину збитків - близько 80 млн грн.Потерпілими у справі визнані 618 осіб.Кримінальну справу проти Аделаджінаправили до суду в кінці липня 2011 року.