Глава КМДА Олександр Попов: Якщо ви думаєте, що моя робота всипана цукром, ви глибоко помиляєтеся

Фото Таїсії Стеценко

У ході чату чиновник розповів про стратегіюрозвитку Києва, пообіцяв цієї зими добре палити, запевнив мешканцівХарківського району та Позняків, що вони забудуть, що таке неприємний запах поночах, а також відповів, коли мешканці Троєщини зможуть користуватися метро.

- Добрий день! Чим Ви займалися перед чатом?

- Сьогодні Деньпам'яті Партизанської слави. Яіз самого ранку брав участь у заходах, пов'язаних з покладанням квітів доВічного вогню. Крімтого, сьогодні почав реалізовуватися великомасштабний проект з постачань доКиєва нового виду громадського транспорту - автобусів МАЗ і тролейбусів Богдан,які поставлені в рамках проекту Європейського банку реконструкції та розвитку.

-Чи плануєте Ви найближчим часом запускати цілодобові маршрути громадськоготранспорту?

-Насправді, цілодобові маршрути в столиці існують. Низкамаршрутів продовжують працювати навіть в нічний період, але в обмеженомурежимі. Режим залежитьвід пасажиропотоку. Якщоє необхідність запуску маршруту вночі, і якщо є побажання людей, менідоводиться реагувати, давати відповідні доручення. Вцілому, серйозних претензій до громадського транспорту в столиці немає, крімзношеності рухомого складу, наприклад у нас 84% трамваїв повністю зношені.

- Чибудуть у Києві нормально палити цієї зими?

- Упевнений, що так. Ми можемо це гарантувати. Алеєдине, що ми не можемо гарантувати - це відсутність аварій на теплових мережах.Гарантіїпроривів холодної та гарячої води немає. Єнормативи, які щороку потрібно виконувати в процесі усунення аварій. Ми будемо дотримуватися цихнормативів. Чому є ризики? Тому що зараз високийзнос основних фондів. Щорокукількість аварій в Києві збільшується на декілька відсотків. Цьогороку після випробування теплових мереж було виявлено на 10% більше слабкихмісць в тепломережах, тому довелося проводити більше робіт. Уцьому році завдяки Київенерго ми реалізуємо проект із заміни теплових ділянок,трубопроводів. Алещоб вирішити цю проблему на 100%, потрібно декілька мільярдів доларів. Сьогоднітаких грошей ні в держбюджеті, ані у підприємств немає. Томуми гарантуємо професійну роботу і підприємств, і комунальних служб, іадміністрації. Алезабезпечити стовідсоткову безаварійну роботу неможливо.

- Чи беремер Черновецький якусь участь в житті міста?

-Леонід Михайлович бере участь у житті міста в частині роботи міської ради. Заразрада працює і всі рішення, які будуть прийняті, буде підписано мером. Такожу телефонному режимі він (Черновецький - ред.) веде консультації з тих чи іншихпитань.

-Чи будуть ЖЕКи звітувати перед мешканцями про витрачені кошти?

-Найкращий спосіб здійснити контроль за витраченими коштами - це створенняОб'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Ітоді самі мешканці, маючи свій розрахунковий рахунок, зможуть визначити,скільки коштують послуги ЖЕКів, і як правильно спрямувати кошти. Особистоя великий прихильник того, щоб радити киянам переходити на ОСББ. Щостосується звітів ЖЕКів, то вони збирають квитанції, документи, де прописано,на що витрачалися кошти. Кожен мешканець зможеознайомитися з цим списком. Якщомешканці з цим списком не згодні, то вони можуть внести зміни. А ЖЕК повинен відреагувати. Закономця процедура передбачена, потрібні лише ініціативи мешканців. Щостосується звітності, то ми проводимо велику роботу з ремонту прибудинковихтериторій, ліфтів, освітлення в житлових будинках Києва, та інші роботи зблагоустрою. Язвернувся до мешканців будинків, щоб вони висували свої пропозиції. Цещоб я міг відреагувати і правильно використовувати бюджетні кошти. Ці роботи повинні бутивиконані якісно. Я готовийприйняти пропозиції по телефону гарячої лінії 1551.

- Убудинку по Михайлівському провулку 9А немає гарячої води з 10 травня. ЖЕКпояснює це ремонтними роботами і годує сніданками - вішає оголошення постійно,що через два тижні буде. А немає досі. Як вирішити таку проблему?

- Цяпроблема вирішиться сама собою найближчим часом. Роботи пов'язані зпідготовкою до опалювального сезону. До 1 жовтня це проблемавирішиться на 99%. Прицьому ми готові розпочати опалювальний сезон вже 5 жовтня, якщо виникне таканеобхідність. Всі роботи будутьвиконані. Заразроботи наближаються до завершення. Цьогороку - як ніколи раніше - було виявлено безліч поривів у мережах, і для їхусунення потрібні значна кількість коштів і часу. Алевідсутність води з травня по жовтень - це неправильно, так не повинно бути. Прицьому якщо це відомчий будинок, а не комунальний, тоді це інше питання, і йоготреба вирішувати за допомогою інших важелів.

Я чотири рази брав участь у виборчих кампаніях в іншому місті та перемагав з великою перевагою - 90% і більше. Вважаю,що йти на вибори, розуміючи, що немає
підтримки городян, - неправильно. Зараз про вибори не думаю

-Чи збираєтеся Ви балотуватися на посаду мера на наступних виборах?

- Зараз не можу сказати. Якщоскажу "ні" - це буде неправильно, скажу "так" - невідверто.Всезалежить від того, які у мене будуть шанси на перемогу на початку виборчоїкампанії, наскільки кияни будуть підтримувати ту політику, яка проводиласяостаннім часом. Ячотири рази брав участь у виборчих кампаніях в іншому місті та перемагав з великоюперевагою - 90% і більше. Вважаю,що йти на вибори, розуміючи, що немає підтримки городян, - неправильно. Зараз провибори не думаю, я виконую функції глави КМДА. А наскількидобре я їх виконую, про це судити киянам.

-Чи знаєте ви українську мову і чи можете вільно нею розмовляти?

- А я нею завжди і розмовляю.Я,коли прийшов на роботу в КМДА, сказав, що говорити російською не буду. Всі наради таконференції проводжу українською. Ну, якщо бути чесним об'єктивно ....якщоговорити до кінця відверто, то у мене були проблеми з українською. Я ж закінчив школу в Росії. Ну, а зараз проблем немає. Ну,можливо, говорю іноді з якимось русизмом, але у нас половина України такговорить.

Я,коли прийшов на роботу в КМДА, сказав, що говорити російською не буду. Всі наради та конференції проводжу українською

- Доброго дня! Скажіть, чиприберуть торговців з переходів київського метро?

-Там, де є порушення вимог техніки безпеки, санітарних норм - ми обов'язковоприберемо малі архітектурні форми. І, звичайно,ми впорядкуємо ситуацію в підземних переходах. Томущо те, що там відбувається зараз, - це ненормальна ситуація. Звичайно,ми не хочемо ущемляти тих, хто торгує в цих місцях, але всі повинні розуміти,що на випадок аварійної ситуації ми як влада повинні мати доступ до тих чиінших об'єктів. Тому все, щосуперечить нормативам, ми виправимо.

-Скільки років мешканцям Троєщини чекати довгоочікуваного метро?

- Я Вам дужевдячний за це питання. Воноу нас зараз одне з найважливіших в плані Стратегічного розвитку міста. По-перше,ми його будуємо, ми будуємо Подільський мостовий перехід, а це вже половинауспіху в даному питанні. Зверху цей міставтомобільний, а внизу - метрополітен. Говорячипро норми, за словами експертів, які займаються будівництвом, метро з'явитьсяпротягом 5-7 років. Цевеликий термін, ми з ним не згодні і шукаємо варіанти для того, щоб будівництвозавершилося раніше. Найскладнішийетап будівництва - конструкції на правому березі. Водночас,поки ми будуємо метро, ​​ми почнемо проект, який пов'язаний з кільцевою електричкою,яка буде запущена в експлуатацію 4 жовтня. Доцього кільця буде прив'язаний трамвай, який йде на Троєщину, щоб приєднати йогодо електрички не вистачає близько 1,2 км полотна. Цейтрамвай допоможе дещо вирішити транспортну проблему району, очікуванийпасажиропотік - від 50 тисяч жителів у день - на наступний рік цей проектзапрацює в цьому обсязі. Щостосується того, якою з вулиць пускати метро - Бальзака або Маяковського. Я думаю,що правильно було б і по Бальзака, і по Маяковського. Мирозглядаємо безліч різних варіантів такого рішення, враховуючи фінансовусторону питання. Рішенняобов'язково буде знайдено. Апоки, вже наступного року мешканці Троєщини зможуть дістатися за годину, або загодину десять-п'ятнадцять хвилин в будь-яку точку Києва - за допомогою трамваяі електрички.

- Метрона Виноградар планують робити вже більш, ніж 30 років. Які є новини в цьому напрямку? Кажуть про 2017 рік.

-Метро на Виноградар - одна і та ж програма, що і метро на Троєщину. У наступному роціпочинаємо роботи в цьому напрямку. Водночас,хочу зазначити, що в грудні ми здаємо станцію Виставковий центр, ще дві станціїздамо на Теремках в наступному році, і таким чином, вирішимо проблемубудівництва цієї лінії. Хочу,щоб всі розуміли, що це все дуже дорого, близько 600-700 млн гривень, це дужедороге задоволення, але завдяки підтримці президента, уряду всі планивиглядають реально і оптимістично.

- Чому так довгоремонтують дороги? Крайнюліву смугу на бульварі Шевченка в районі вулиці Пирогова ремонтують третіймісяць.

-Це не ремонт дороги, це будівництво п'ятизіркового готелю на бульварі Шевченка.Узв'язку з будівництвом на ділянці і відбуваються роботи з прокладанняінженерних мереж. Саме зцієї причини там були розриті траси і частина бульвару. Я візьму це питання під контроль. Явпевнений, що до опалювального сезону роботи на бульварі буде завершено.

-Олександре Павловичу, сьогодні Всесвітній день без авто! Чим приїхали до студії ви?

- Машиною, звісно. Яв такому режимі працюю, я і мої колеги, що ми не можемо собі дозволити ходитипішки або їздити громадським транспортом. Якористуюся мікроавтобусом, який є держвласністю, - машина моєї охорони. Їжджу в одномуавтомобілі зі своїми охоронцями.

- Чому кількість кіосків, незважаючина зусилля влади все одно збільшується?

- Ми працюємо в цьому напрямку. У цьому році мидемонтували близько 2000 кіосків. Алея хотів би, щоб це питання вирішувалося спільно з власниками МАФів. Там,де кіоски не відповідають висунутим нормам, ми будемо їх демонтувати. Уцьому контексті я хотів би нагадати, що ми займаємося паспортизацією вулиць. Врамках цієї програми ми систематизуємо кількість зелених насаджень, кіосків,урн і т.д. Там,де є можливість розвитку малого бізнесу, пов'язаного з МАФами, кіоски, яківідповідають усім вимогам, залишаться. Якщо ні - ми їх демонтуємо.

- Як можна потрапитидо Вас на прийом?

- Ось у мене бувприйом цього вівторка. Зазвичайя проводжу прийоми по вівторках, але не щовівторка – двічі на місяць. Ось наостанньому прийомі у мене було близько десяти осіб. Я ще практикую виїзди районами. Зустрічаюся злюдьми і в адміністраціях, і у дворах. Меніставлять дуже багато питань, і я намагаюся відповідати на всі питання,реагувати. Явважаю, що найбільш раціональний спосіб швидко донести інформацію - цеспілкування з киянами у прямому ефірі. Щопонеділкана телеканалі Київ є півтори години ефіру для такого спілкування. Ми як владазобов'язані розповідати про те, що відбувається.

- Добрий день! Скажітьбудь ласка, коли вирішать питання з Бортницькою станцією аерації: неприємнийзапах стоїть по ночах з 23:00 і до 5:00-6:00 години ранку. Живу на вулиці Вербицького.

- Дужескоро ситуація з Бортницькою станцією аерації зміниться. У нас є підтримкауряду в цьому питанні. Крімтого, в найближчий період ми почнемо реалізацію проекту, згідно з яким будепроведена повна реконструкція сміттєспалювального заводу Енергія. Цебуде зроблено за японські гроші, так звані гроші Кіотського протоколу, якіУкраїна отримала три роки тому, але використала не за призначенням. Зараз,після переговорів з японською стороною, можу сказати, що на 99,9% отримаємозначну фінансову підтримку, при якій буде реконструйована технологія очищеннята поставлено японське обладнання. Тому питаннявикидів заводу Енергія буде вирішено. Щостосується Бортницької станції аерації, то протягом двох-трьох тижнів будезавершено розробку проекту, який дозволить за невеликі гроші прибратинеприємний запах. Миорганізуємо покриття на тих ділянках роботи станції, де є випаровування,запахи. Забезпечуючифільтрацію випарів, ми забезпечимо вирішення того важливого ​​завдання, про якезапитував мешканець міста - усунення запаху. Такимчином, протягом півроку, можливо, семи місяців, проблема запаху на станції будевирішена. Щостосується заводу Енергія, то ця проблема вирішиться не за півроку, бо цевеликий проект, в який потрібно вкласти чимало грошей. Але і її можна вирішити.

Таким чином, протягом півроку, можливо, семи місяців, проблема запаху на станції буде вирішена. Що стосується заводу Енергія, то ця проблема вирішиться не за
півроку, бо це великий проект, в який потрібно вкласти чимало грошей

-Чому режим роботи київської міської електрички не зроблять таким, як у метро: з06:00 до 24:00?

-Вона працюватиме стільки, скільки потрібно для надання послуг населенню. Тобто,кільцева електричка буде працювати цілий день. Якщо будепасажиропотік вночі, буде працювати вночі. Інтервал руху - 15-17 хвилин. Призбільшенні пасажиропотоку ми наблизимо роботу електрички до режиму роботиметро. Будепасажир - працюватиме електричка.

-Біля метро Мінська поставили паркан, захистивши величезну територію навколоБудинку Побуту. Що там відбувається?

- Незнаю, але я запишу, і ми з'ясуємо це питання. Явам зізнаюся, мені неприємно про це говорити, але бувають такі випадки, що намдоводиться втручатися в конфліктні ситуації з будівництвами об'єктів, якіпочалися кілька років назад. Так, єрішення про виділення землі, підготовлена ​​документація. Потіммуніципалітет дає дозволи на такі будівництва. І намдоводиться втручатися, щоб зупинити будівництво. Я пам'ятаю понад десяток такихвипадків.

- Чиповернуть киянам стадіон Старт, який вирішили забудувати? Хтодав право синові Азарова купити землю стадіону за $ 30 за сотку, змінившипризначення землі?

-Я в цьому глибоко сумніваюся, я впевнений, що сім'я Азарова не має до цьогопроекту жодного відношення. Йдетьсяпро те, що ми повертаємо ці об'єкти і будемо повертати. Мина рівні судових інстанцій повернули місту близько 1500 га землі, яка булавиділена на території зелених зон нібито сотням киян, а насправді кінцевимивласниками землі виявилася обмежена кількість ділків. Роботапроведена величезна, ми будемо продовжувати це робити, це стосується об'єктівкомунальної власності. Рішеннястосуються активів на кілька мільярдів гривень. Останнєрішення стосується магазину Сяйво: у листопаді ми відкриємо сучасну книгарню. Хочазараз представники бізнесу, які там раніше працювали, хочуть знову взяти підконтроль цей об'єкт, мітинги проводять. Наша думка- все повинно залишатися у власності міста.

-Яка ситуація з фінансуванням програми Доступне житло для вчителів - 50% на 50%?Програма не фінансується! Чи будуть позитивні зрушення вцьому році?

- Будуть позитивні зрушення.Це постійнапроблема, і не тільки в Києві. Завдання, якіми на себе брали, будемо виконувати. Програма буде реалізована. Ми вирішуємо питаннянавіть з проблемних будівництв. Зокрема,інвестори Еліта-Центру отримали цього року 150 квартир. Крім того,чорнобильці цього року отримають 75 квартир. Програма50% на 50% займає пріоритетне становище в міському будівництві. Ми обов'язково будемофінансувати цю програму.

-Як довго нас ще будуть "радувати" дороги київських дворів, яківиглядають так, ніби після бомбардування?

- Цеправда, оскільки в це не вкладали гроші. У цьому році миотримали підтримку уряду. Нашуініціативу підтримали. 160млн гривень ми освоїмо на реконструкції дворів у всіх районах міста. Цестосується внутрішньоквартальних проїздів та дворових територій. Ці роботи вже почалися.

-Чому в Києві нічого не робиться для велосипедистів (велодоріжки, велопарковки)?

- Ця інформація невідповідає дійсності. Хотілося б, звичайно, більшого. Але на всіх дорогах, якіми зараз реконструюємо, а реконструюємо ми їх багато, передбачені велосипеднідоріжки. На сьогоднішній день підготовлено проекти, які дозволять збільшитипротяжність доріжок до 100 км. Навіть, до речі, в місцях, які ми надалі бачимояк об'єкти для розвитку туризму. Наприклад, найпривабливішим проектом насьогодні є проект пішохідної та велодоріжки, яка починається від Подолу,пролягає через Андріївський узвіз, Володимирську гірку. Потім будівництвомістка, щоб можна було перейти до стадіону Динамо. Закінчити маршрут припускаємобіля Мистецького арсеналу та Києво-Печерської Лаври. Зараз розглядаємо проекти,згідно з якими будемо робити доріжки існуючими трасами. Особливо показоватериторія Дарниці - проспект Бажана, Дніпровська набережна, вулиця Здолбунівська.Це величезні обсяги будівництва.

- Що відбувається з Гідропарком? Чому забрали орендарів? Хто буде представленийв даному місці?

- Це рекреаційна зона, це означає, що на його території можуть розвиватисяпроекти, пов'язані з фізкультурою, спортивним відпочинком, оздоровчимимоментами. І, природно, там можна відпочивати на пляжах. Там треба навести лад.Бо до останнього часу там була ситуація, коли без будь яких документів хтозахотів, де захотів - поставив свій бізнес. Тому були прибрані об'єкти, якіпобудовані з порушенням законодавства і на які було багато скарг відпочиваючих.Я бачу всю прибережну територію і територію островів як територію, де потрібнорозвивати види спорту. Зараз готується багато проектів щодо створення воднихклубів, стадіонів. Тому що у Києві є великий потенціал - прекрасні спортсмени,тренери. При цьому потрібно мати і хороші пляжі. Ми зобов'язані розвиватибізнес на підставі потенціалу Дніпра. Крім історичної спадщини, там є великийтуристичний потенціал. У майбутньому там буде багато невеликих суден длятуризму. Щоб усе було на високому, сучасному рівні, щоб це було зрозуміложителям Києва і нормально сприйнято архітекторами, ми вирішили провестиміжнародний конкурс на отримання ідей, які можуть розвиватися на практиці. Наконкурсі будуть представлені архітектори з різних країн, і найкраща ідея,наприклад, на території Парку дружби народів чи островів, у тому числіГідропарку, буде запропонована для реалізації після обговорення з киянами. Алеу нас немає ніяких планів лобіювати чийсь бізнесовий інтерес, будувати якісьбудинки або офіси на території, прилеглій до Дніпра. Київ має бутинайкрасивішою європейською столицею і застосовувати найсучасніші підходи, і мийдемо таким шляхом.

У нас немає ніяких планів лобіювати чийсь бізнесовий інтерес, будувати якісь будинки або офіси на території, прилеглій до Дніпра. Київ має бути найкрасивішою європейською столицею і застосовувати найсучасніші підходи, і ми йдемо таким шляхом

- Як ви ставитеся до масової міграції в Київ мешканців України в пошукахзаробітку?

- Це констатація факту. Це відбувається, це жителі нашої країни. Можливо,пізніше вони будуть киянами. Але, навіть якщо не будуть, то ми все одно повинністворювати для них умови нормального проживання в Києві, щоб уникнути загрози.Загроза - це додаткове навантаження на школи, медичні заклади, громадськийтранспорт. Адже гроші як розподіляються - береться статистична чисельністьлюдей, прописаних в Києві (наразі їх близько 2,7 млн) і множиться на вартістьодного мешканця. Потім виводиться сума, яку потрібно буде віддати Києву. У столицізараз більш як 3 мільйони людей, їм усім ми повинні однаково запропонувати послугиз медзабезпечення, освіти. Моя думка така, що ми повинні створити якомогабільше робочих місць. І перш за все для киян, а якщо вони виділену кількістьробочих місць не займають, то там повинні працювати ті, хто хоче працювати.

- Чому в Києві заборонили проводити акції протесту біля будівель органів влади?Як же стаття Конституції, яка дає свободу зібрань?

- Є різні варіанти політичної боротьби, але вони не повинні зашкалювати запевні моральні пристойності. Справа в тому, що про це ніхто ніколи не говорив,про це ніколи ніде не було вказано. Хтось із наших опонентів десь про ценаписав, в інтернеті, або ще десь, і ось всі заговорили. Ми нічого такого необговорювали і не обговорюємо. Періодично до нас надходять пропозиції відрізних компаній, які хочуть провести якісь акції, концерти в центрі, і мибагатьом забороняємо. А що стосується вашого питання, то тут немає навітьпредмету для дискусії. Я вважаю, що демократичні принципи - це основа длярозвитку. Речі, про які ви запитуєте, у нас в умах просто не виникають, ні вмене, ні у моїх колег. Подібних рішень ніхто не приймав, і не прийматиме,повірте.

- Якщо в Києві захочуть провести гей-парад, Ви дозволите?

- Ми ж в демократичній державі живемо. Якщо ми будемо поважати життєдіяльністьстолиці, то у нас не буде підстав забороняти подібні акції. Я вважаю, що деякіакції Київ не прикрашають. Наприклад, п'ять років біля Верховної ради в серцістолиці стояло наметове містечко, де була повна антисанітарія з величезноюкількістю щурів. Я вважаю - це нас точно не прикрашає. Всьому має бути розумнамежа. Одна справа демократія в класичному вигляді, з іншого боку є інтересиміста, пов'язані з архітектурою, дотриманням громадського порядку і багатоінших аспектів, які не можна порушувати. Ось на цьому ґрунті іноді виникаликонфлікти. У першу чергу, ми повинні дотримуватися закону.

- Чи не планується розширення меж міста Києва?

- У цьому немає необхідності, бо у нас є домовленість з обласним керівництвом,що ми розробляємо генплан розвитку Києва і Київського регіону одночасно. Прицьому ми обговорюємо і приймаємо рішення із задоволення потреб столиці,зокрема, розвиток території, де можуть розташовуватися підприємства, у томучислі комунальні, де можуть бути надалі виділені місця для облаштуваннякладовищ, розвитку зелених зон та інше. Є також питання розвитку водоочиснихспоруд. І є ті питання, які хвилюють обласну раду, за якими ми йдемо назустріч.Ми разом з обласною владою подамо проекти на розгляд Кабінету міністрів, і вонибудуть затверджені одночасно. У нас немає проблем у взаєминах з обласноювладою. А пропозиції, які звучать і від шановних, відомих в столиці людей, щодорозширення меж Києва, вони повинні бути обґрунтованими. У них повинен бутисенс.

- Скажіть, яким буде механізм відбору блогерів для обговорення з Вами Стратегіїрозвитку Києва 2025? Можливо, Ви відібрали когось? Кого?

- Отримали близько трьох тисяч заявок. Аналізуємо. Прийшло безліч питань. Ті,які стосуються Стратегії розвитку столиці, будуть включені в документ, який миназиваємо Стратегія розвитку Києва до 2025 року. Деякі отримані запитаннябудуть оформлені як пропозиції, якісь з цих пропозицій стануть інвестиційними.Підбиваючи підсумки кампанії з вивчення пропозицій для розвитку міста, миобов'язково відзначимо всіх тих, хто взяв участь, в тому числі і шляхомзустрічі з міською владою. Найактивнішим учасникам ми плануємо презентувати квиткина відкриття НСК Олімпійський.

- Як ви оцінюєте роботу своїх колег у Харкові? Маються на увазі Кернес іДобкін.

- Я і не збирався їх оцінювати. Кращу оцінку дадуть харків'яни. З Добкіним умене давні хороші відносини, у нас навіть є елемент "змагальності" вплані роботи - в хорошому сенсі слова.

З Добкіним у мене давні хороші відносини, у нас навіть є елемент"змагальності" в плані роботи - в хорошому сенсі слова

- Добрий день! Хотілося б дізнатися про долю київського трамвая? Чи є планийого розвитку?

- Я б говорив не тільки про трамваї, а також про тролейбуси. Це екологічночистий вид транспорту та за собівартістю дешевий вид транспорту. Сьогодні,вводячи в експлуатацію новий рухомий склад, ми обговорювали це питання.Керівники машинобудівних підприємств (Богдан, ЛАЗ) сподіваються, що цей видтранспорту в Києві буде розвиватися. Що стосується трамвая, ми вирішили, щодешевше буде будувати трамваї в Києві, ніж купувати на стороні. Скоро миоголошуємо тендер на купівлю 10 трамваїв. Як з'ясувалося, вартість одноготрамвая не нижча як мільйон доларів. Це дорого, ми можемо побудувати дешевше набазі депо в Дарниці. Ми почали розробку нового вагона. До кінця року побачимоперший робочий варіант і випустимо на лінію. Хочу зазначити, що у нас будекооперація з Крюківським вагонобудівним заводом. За гроші Кіотського протоколупротягом двох років ми відновимо всі вагони Київського метрополітену. Цестосується і трамваїв. Розвиток трамвайної мережі в Генплані Києва передбачений:і на Лівому, і на Правому березі. Але найбільша проблема - заміна існуючихвагонів, адже рухомий склад майже повністю зношений.

- Чому Ви їздите з охороною? На Вас готується замах або
ви боїтеся киян?

- Це не тільки від мене залежить. Є певні умови. Зодного боку ініціатор я, з іншого боку - не я. Коли я тільки почав працювати,ми зіткнулися з безліччю кримінальних моментів, які потрібно було змінити вмісті. Це були величезні бізнес-інтереси, це мільярди доларів. Ми зіткнулися зпротистоянням. І ця робота триває. Ніколи я не говорив на цю тему [сміється],але, може, коли я вийду на пенсію, я тоді розкажу. Це неспокійна посада, надтонеспокійна. І, якщо ви думаєте, що ця робота всипана цукром, ви глибокопомиляєтеся.

- Олександре, де Вам подобається відпочивати найбільше, в країнах СНД або в європейських?

- Відпочивати більше подобається в Україні. Я взагалі рідко виїжджаю за кордон.По-перше, немає часу. По-друге, умови в Києві і в цілому в Україні дозволяютьпровести відпочинок достатньо ефективно. Свою відпустку в цьому році я провів уКриму та у батьків в Комсомольську в Полтавській області. Була ще поїздка натри дні в Рим з дружиною, але не щоб відпочити, а просто у моєї дружини бувювілей, і це був мій подарунок їй.

Захоплень у мене багато. Я дуже довго і часто грав у футбол, люблю і вболівати, і грати. Ще люблю з'їздити на рибалку, займався також полюванням. Раніше ще
постійно займався плаванням, бігав щоранку

- Розкажіть про себе, про родину, захоплення. Про вас мало знають у Києві!

- Одружений, двоє дітей. Син старший, йому 26, живе в Комсомольську Полтавськоїобласті. Працює на Полтавському гірничо-збагачувальному комбінаті, працює зафахом, він гірничий інженер за освітою. До речі, це одне з найбільшихпідприємств у Європі в гірничорудній галузі. Донька - студентка, навчається нафакультеті журналістики. Дружина працювала в дитячому садку, але зараз непрацює, оскільки нещодавно син ощасливив нас онуком. Захоплень у мене багато. Ядуже довго і часто грав у футбол, люблю і вболівати, і грати. Ще люблю з'їздитина рибалку, займався також полюванням. Раніше ще постійно займався плаванням,бігав щоранку. Але, останнім часом я в цьому питанні, як кажуть "стратив".Мені дуже подобається Київ. Я іноді виходжуна вулиці, ходжу магазинами, в парки. Нещодавно ходив на хокей, дуже сподобавсяматч Беркут - Донбас, але, на жаль, наші програли.

Бажаю всім усього найкращого!